WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Rachelle blogt over unieke planten

Wie weet heb je het weleens voorbij zien komen: glazen vazen met een jong boompje erin, waarvan je de wortels kunt zien. Hydrophonie, noem je dat. Die wirwar van wortels vond Rachelle Colman bijzonder. Een echt kunstwerk. Dat wilde zij ook.

Wat is nu precies hydroponie?

Bij hydroponie halen planten hun voedingsstoffen niet uit aarde maar alleen uit water. Denk hierbij aan mooie takken in vazen, maar ook aan kamerplanten. Waarschijnlijk heb jij ook al een vorm van hydroponie in huis, want ook het zetten van stekjes op water valt hieronder.

Welke planten zijn geschikt?

Niet alle planten zijn geschikt voor hydroponie. Enkele kamerplanten die het goed doen op water zijn: de Clusia, de Philodendron, de Klimop en de welbekende Pilea, oftewel de pannenkoekplant. Wil je wat meer kleur in huis? Dan is de Anthurium een aanrader. Ook kruiden zoals rozemarijn zouden het goed moeten doen in het water op een lichte plaats.

Aan de slag

Kies je voor een kamerplant? Haal dan eerst de plant voorzichtig uit de pot. Klop zoveel mogelijk aarde van de wortels af en spoel daarna de laatste restjes aarde weg met water. Zorg voor een glazen vaas of fles die groot genoeg is om de plant nog in verder te laten groeien. De volgende stap is het vullen van de vaas of fles met water. Het beste kun je mineraalwater gebruiken. Dit heeft twee voordelen: minder kalkaanslag aan de binnenkant van het glas en de mineralen in het flessenwater zorgen voor een betere groei van de plant. Af en toe zal het water bijgevuld moeten worden, dat kan gewoon met kraanwater.

Onderhoud

Ik ververs het water in de vazen ongeveer 1 keer in de maand. Ik heb weleens de vraag gekregen of het water niet gaat stinken: dit is niet het geval. Zorg er wel voor dat je de planten niet in de volle zon zet. Tussendoor maak ik de vazen schoon als ik een kalkrandje begin te zien en spoel ik de hele plant af onder de kraan. Zo is ook meteen al het stof van de bladeren verdwenen.

Wil jij vaker tips van Rachelle lezen? Stem dan hier op haar!

De blogs van de andere kandidaten lees je hier.

Rachelle Colman

rachelle colman bloggerscontest

Rachelle Colman is naast haar functie als leerkracht altijd met interieur bezig: van ideeën opdoen op Pinterest tot hele kamers opnieuw stylen. Op haar interieurblog, Huiswaarts, blogt ze over planten en DIY’s.

nog meer: bloggers