vtwonen

Voormalige muziekschool in Zutphen

Van een oude muziekschool een bewoonbaar huis maken ging niet zonder slag of stoot. En nog is het huis van Jessica en Martijn niet af. Maar móói dat het al is.

waar: Zutphen
bewoner(s): Jessica en Martijn
soort huis: Oude muziekschool
soort bouw: Bestaande bouw
woonoppervlakte: 280 m²

Nog niet helemaal klaar

Dat een bel ontbreekt wordt ruimschoots goed gemaakt door schapendoes Cas. Die heeft meteen door dat er bezoek is. Het voorportaal doet aan een kerkingang denken. Aan beide kanten kun je om de wand tegenover de 
voordeur heen. Dan wacht meteen de eerste verrassing. Een grote, 
hoge ruimte waar duidelijk wordt gewerkt. Er staan een weefgetouw, 
een keramiekoven, een draaibank en een plintzaag. Terwijl Martijn het enthousiasme van de hond wat tempert, kijken hij en Jessica lachend naar de reactie van het bezoek. ‘Ja, dit moet de woonkamer worden, maar voorlopig is het nog ons atelier.’ Hij gaat voor naar de keuken. De keuken/woon-
eetkamer om precies te zijn. Er staat alleen een tafel, maar die is zo gigantisch, dat er met gemak acht stoelen en een bankje omheen passen. En wat ook meteen opvalt: de trap. De vrijstaande trap overbrugt vijf meter hoogte, de traptreden zijn van hout, de zijpanelen van gehard glas.

Tijd voor koffie

Hoog tijd om bij de cappuccino de geschiedenis in 
te duiken, waarbij Jessica en Martijn het verhaal steeds moeiteloos van elkaar overnemen of aanvullen.
 Jessica: ‘We hebben elkaar leren kennen op de reclame-presentatieopleiding in Zwolle en woonden in Kampen. Ik begon als etaleur en stylist, daarnaast heb ik een cursus binnenhuisarchitectuur gevolgd. Toen ik bij Eijerkamp in Zutphen ging werken, reed ik hier elke dag langs. We zochten wel een ander huis, maar hadden geen haast: het moest wel iets bijzonders zijn. Toen zag ik dat dit te koop stond.’ Martijn: ‘Ik werd gebeld door Jessica: ‘Ik heb het gevonden!’ Op 31 december 2004 kregen we de sleutel, op 1 januari 2005 zijn we hier gaan wonen.’ Bij iedereen die hun verhaal hoort, slaat vooral ‘het begin’ altijd weer in als een bom. Jessica en Martijn gingen naar een enorm gebouw uit 1910 dat nog maar gedeeltelijk
 een soort van woon-gedoogverklaring had. ‘Ons eerste echte huis! Nou ja, er was cv, vóór was een grote ruimte, er was een koffiekamer en een simpele keuken zonder gasstel. Hier zát namelijk ooit een muziekschool, maar de laatste vijfentwintig jaar had er een kerkgenootschap gezeten.’

Shoppen in de stijl van Jessica en Martijn

Binnenkijken special Zutphen

Bron: vtwonen binnenkijk special 2016 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Gieke van Lon | Tekst Jan Willem Papo

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties