WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een zelfontworpen eco-boshuis in Bloemendaal

Mireille en Rogier droomden van een huis met een zo klein mogelijke footprint en zo veel mogelijk verbinding met de natuur. Het ontwerp zit vol slimme oplossingen en milieuvriendelijke materialen: over werkelijk elk detail is nagedacht bij dit zelfontworpen eco-boshuis.

zwemvijver zwart boshuis
zwart houten boshuis

Van stad naar cottage

‘Nee hoor, we hoeven niet binnen te kijken’, antwoordden Mireille en Rogier tijdens de bezichtiging van een kleine cottage middenin de bossen. Het oude, monumentale pand stond al een flinke tijd te koop, want het was vrij klein voor een gezin van gemiddelde grootte. Bovendien was het onduidelijk of er ooit een bouwvergunning voor een een nieuwe, ruime woning op het bijbehorende stuk grond zou komen. ‘Dat risico wilden wij wel nemen, want dit is zo’n unieke plek… Het voelde direct als thuiskomen’, vertelt Mireille. Niet veel later ruilde het gezin hun jaren ’30-woning in Wassenaar in voor dit stuk grond met cottage in Bloemendaal. En hoewel het stadse stel zichzelf nou niet bepaald handig zou noemen, droomden Mireille en Rogier groot.

Zo duurzaam mogelijk

Het bouwen van een zo duurzaam mogelijke woning die volledig opgaat in de omgeving: dat was de visie. ‘Ik denk liever niet in beperkingen: de woorden “kan niet”, ken ik niet.’ Mireille begon daarom zelf te schetsen. Kritisch vroeg ze zich af wat haar gezin écht nodig had. Dat bleek minder dan verwacht: twee slaapkamers, een badkamer, een fijne woonkeuken en een werkplek. Ook belangrijk voor hen waren veel daglicht en een duidelijke verbinding met buiten. Mireille ontwierp een soort moderne schuurwoning met een metalen dak en grote ramen. ‘Het interieur bleef minimalistisch en strak. We brengen tenslotte buiten de meeste tijd door, óók ‘s winters.’ Na flink wat puzzelen paste het ontwerp binnen alle gestelde eisen en restricties vanuit de gemeente en mocht de bouw beginnen.

LEES OOK
5x de beste tips om het meeste daglicht in huis te halen

Energiezuinig zelfontworpen eco-boshuis

Misschien wel het meest bijzondere aan het ontwerp van deze eco-woning is dat anderhalve woonlaag volledig onder de grond ligt, weggestopt in het duinzand. Deze kelderverdieping is niet alleen een mooie oplossing tegen hoogbouw in het natuurgebied, maar bespaart bovendien veel energie- en stookkosten. In de zomer blijft de ondergrondse ruimte namelijk heerlijk koel en in de winter houdt het omliggende duinzand de warmte goed vast. Verder kreeg de zelfontworpen woning nog wat duurzame upgrades voor een verlaagd energieverbruik. Via warmtepanelen op het metalen dak wordt overal in huis de vloer verwarmd. En dankzij zonnepanelen wordt een groot deel van de elektriciteit gewonnen. In de zomer is de woning hierdoor zelfs 100% energieneutraal. En ’s winters, als het buiten echt koud is, dan wordt de houtkachel in de woonkamer aangestoken.

keuken hout eco-boshuis
hout stoel natuur

Creatief omgaan met budget

Al deze duurzame investeringen zijn helaas niet goedkoop en het geld raakte tijdens de verbouwing sneller op dan gepland. Mireille en Rogier moesten daarom creatief met het budget omgaan. Toch zie je daar niets van terug in de afwerking en het interieur. Wat dacht je bijvoorbeeld van die chique achterwand bij de eettafel? Dat zijn wat simpele metalen dienbladen die met tweecomponentenlijm tegen elkaar op de muur zijn geplakt. Ook wilde Mireille dolgraag een zwemvijver in de tuin, maar dat is niet goedkoop. ‘Na wat onderzoek sprokkelden we alle benodigde bouwmaterialen bij elkaar via Marktplaats. Ik ben ontzettend trots op het feit dat het allemaal zo mooi bij elkaar past én bovenal dat het werkt!’ Er komt geen chloor aan het bad te pas. Het water wordt volledig gefilterd door planten met zuiverende werking. Zo kan niet alleen de familie, maar ook de natuur hier lekker haar gang gaan.

EEN EIGEN ZWEMVIJVER?
tips voor een zwembadvijver in de tuin

zwemvijver groen natuur eco-boshuis
groen plant eco-boshuis

Eén met de natuur

Het fijnste aan hun zelfontworpen eco-boshuis vinden Mireille en Rogier dat het zo één voelt met de omgeving. ‘Het is alsof dit huis hier hoort te staan, het omarmt de natuur volledig.’ Dankzij het strakke interieur in combinatie met de grote, hoge ramen, geniet je binnen extra van de groene omgeving. ‘De vensterbanken blijven expres leeg, zodat dit niet afleidt van het prachtige uitzicht.’ Helaas moesten de oude eiken- en beukenboom wijken voor de bouw van deze woning. Toch is er niets verloren gegaan: het gedroogde hout komt nu overal in huis terug. De keuken – met frontjes van ‘eigen’ eik – staat nu precies op de plek waar de boom vroeger groeide. Ook alle planken op het plafond komen van de inheemse beuk. En van het overgebleven hout maakte – de blijkbaar toch erg handige – Rogier verschillende kasten voor in huis en loungebanken voor in de tuin. Zoveel hout in huis zorgt voor een warme sfeer. Dit knusse gevoel wordt versterkt doordat de meeste ruimtes in huis vrij smal zijn. ‘Vrienden en familie zeggen soms dat het voelt alsof het huis je helemaal omarmt.’ Als contrast ligt er gegoten, gevlinderd beton op de vloer. ‘Niet het meest milieuvriendelijke materiaal, maar het gaat wel generaties lang mee.’ Dit geeft de woning de ruimtelijke en minimalistische look waar Mireille en Rogier zo van houden.

eco-boshuis groen natuur

“We vonden het erg belangrijk dat de inrichting en materiaalkeuzes passen

bij de locatie”

Een milieuvriendelijk interieur

Ook de meubels en accessoires in huis zijn zo duurzaam mogelijk. In het interieur komen vrijwel geen synthetische materialen voor. ‘We vonden het erg belangrijk dat de materialen in huis passen bij deze unieke plek. Het is tegenwoordig best moeilijk om zuivere stoffen, zoals 100% katoen of linnen, te vinden. Daarom shopt Mireille graag online. Zo kan ze alle materialen makkelijk opzoeken. ‘Doordat wij vrij minimalistisch leven, denk je automatisch goed na over elke aankoop.’ Het duurde hierdoor wel een tijdje voordat de hele inboedel bij elkaar was verzameld. Vooral een milieuvriendelijke bank bleek een uitdaging: uiteindelijk viel het oog van Mireille en Rogier op een exemplaar van het duurzame merk Zuiver. ‘Nu alles eenmaal staat, staat het ook goed. Ik verander bijna nooit iets in het interieur. Hooguit verwissel ik een kussen op de bank voor een nieuw exemplaar. Verandering geeft onrust vind ik, terwijl rust – juist thuis – heel belangrijk is.’ En mooi meegenomen: ‘des te minder spullen je bezit, des te minder je hoeft schoon te maken’.

Shop de stijl

nog meer: binnenkijken