WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een modern omgebouwde kerk in Haarlem

Hoe bevalt dat, wonen in een voormalige kerk vol sixties-details? ‘Geweldig’, zeggen Dennis en Sabine. ‘Ook vanwege de ruimte: maar liefst 460 m².’ Kijk je ogen uit in deze omgebouwde kerk met zeeën van ruimte en sfeervol licht.

grote bank
Loungebanken ByDennis, gestreept kussen vtwonen, witte lamp Kwantum, pellethaard via Pelletkachels Ter Aar, vazen ByDennis en Karwei, kandelaar Urban Nature Culture, donkerbruine leeslamp vintage, schilderij David Vijsma, kerklamp origineel. Wandbekleding Ardex. Overig onbekend.
grote trap
Trap, loopbrug, plantentafel, turnring en mat Marktplaats, verfkleur trap RAL 7009, Karwei, koperen kerklamp origineel, zwarte lampen Lamp en Licht, bank ByDennis.
muur van glas en staal
Bank en kruk ByDennis, gestreept kussen vtwonen, kussen met cirkel Sissy-Boy, bollampen Meneertje Lamp, grote plantenschaal: origineel doopvont met Monstera, Chesterfield van vrienden gekocht.

Le Corbusier-stijl kerk

‘Voordat we dit kochten, woonden we in een oude loods die we tot loft hadden verbouwd,’ zegt Dennis. ‘Het werd zo’n tof huis, een drive-in woning, echt een jongensdroom. Ik zei meteen: ik vond dit zo leuk om te doen, ik zou zoiets nog wel een keer willen.’ Dat ‘iets’ kwam sneller op hun pad dan verwacht, toen ze online deze kerk uit 1960 vonden. Een modernistisch gebouw in de stijl van Le Corbusier, dat van buiten met blokken Limburgs carboon was bekleed. Sabine: ‘Het is een Rijksmonument. Ik ging naar de kijkdag met het idee dat het al weg zou zijn.’ Wat bleek: de kerk stond nog te koop.

LEES OOK
Zelf verbouwplannen? vtverbouwen is de helpende hand bij alle klussen in en om het huis

fauteuil
Draaistoel en kussen ByDennis.
witte kast
Vintage witte kast, planten, potten via ByDennis. Erop portret van kunstenaar David Vijsma.
groot keukeneiland
Keukeneiland Rob Woud Keukens, krukken K_Oncept, kerklamp origineel.
chesterfield banken
Chesterfields Marktplaats, foto’s Kate Moss verjaardagscadeau, vergelijkbare lampen Karwei.

Verbouwde kerk wordt energieneutraal

Er volgde een heftige verbouwing. Er waren voorwaarden die praktische problemen opleverden – de flagstones uit het looppad moesten worden bewaard en teruggeplaatst, het zangbalkon moest blijven en aan de voorgevel mocht niets veranderen. Maar ja – de hooggeplaatste ramen en daklichten, die nu voor de dromerige lichtinval in de verbouwde kerk zorgen, waren wel allemaal niet geïsoleerd. Sabine: ‘Wij wilden er een energieneutraal huis van maken, dus er moest iets mee gebeuren. De oplossing was om aan de binnenkant dubbel glas in aluminium kozijnen te plaatsen, waar je van buitenaf niets van ziet.’

eetkamer inspiratie
Eettafel, stoelen en lampen vintage. Vloer van gevlinderd beton via Bako Beton.

‘De glazen wandlampen waren eigenlijk tafellampen, die we door de elektricien

hebben laten ombouwen’

Slimme vondsten

Heel veel in huis blijkt een onverwachte toepassing van een object of materiaal dat oorspronkelijk een andere functie had. Zoals de glazen wandlampen langs de keuken- en eetkamermuur: dat waren eigenlijk tafellampen, die ze door de elektricien hebben laten ombouwen. ‘Er zitten peertjes in met een zwarte toplaag, net als bij een spiegelreflexlamp. Daardoor kijk je niet recht in het licht, en dat reflecteert heel mooi tegen de muur.’ En het stucwerk rond de wandbank in de woonkamer en tegen de wand in de badkamer blijkt Ardex: eigenlijk tegellijm, die werd afgewerkt met tweecomponentenlak. Idee van de stukadoor, overal toe te passen.

vintage bureau
Oude, smaller gemaakte werktafel vintage, schoolstoelen vintage. Zinken emmer, bloem- potten en planten ByDennis. Muurkleur Zink van vtwonen.
slaapkamer inspiratie
Beddengoed Dekbed Discounter, terra kleed Sissy-Boy Homeland, zwarte leeslampen Kwantum.
bed van europallets
Bed gestapelde pallets, beddengoed Hema, plaid Rivièra Maison. Wandverf kleur Zeegroen van vtwonen. Geverfde leeslamp Hema. Overig onbekend.
losstaand bad
Bad Hans Preyder, kraan Jee-O, ladder Xenos, handdoek van de markt. Wandafwerking Ardex.

LEES OOK
De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe

nog meer: binnenkijken