kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een dubbel arbeidershuis in Utrecht

Toen Heleen en Arthur een relatie kregen, woonden ze in hetzelfde leuke straatje. Met hun samengestelde gezin verhuizen naar een andere buurt wilde niemand. Gelukkig kwam het huis naast dat van Arthur te koop.

vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in arbeidershuisjes in Utrecht
Visdecoratie Naturalis Unlimited. Stoel Vitra. Vaas Sissy-Boy. Krukje Urban Nature Culture. Marokkaans tafeltje uit winkel die niet meer bestaat. Tafel gemaakt door Arthur, beplakt met kurk. Beeldje Lammers en Lammers. Flesjes gevuld met water en eucalyptus. Bank van Verzelloni, opnieuw bekleed door Hebbe & Houwe. Kussens HK Living. Plaid Klippan. Lamp cadeau gekregen. Pot Dille & Kamille. Olifanten van kinds af aan in bezit van Arthur. Raambekleding Springers  Vloer De Houtfabriek.
vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in arbeidershuisjes in Utrecht huiskamer

Twee-in-een

Ze woonden al jaren bij elkaar in de straat, maar Heleen en Arthur raakten pas écht met elkaar aan de praat nadat hun beider relaties strandden. De vonk sloeg over, ze werden een stel en in de jaren erna liepen ze de deur bij elkaar plat. Heleen: ‘Geen van beide huizen was groot genoeg voor een samengesteld gezin en niemand wilde verhuizen – dit is zo’n gezellig straatje waar iedereen ’s zomers buiten zit. Op een dag zei Arthur: ‘Als het huis hiernaast ooit te koop komt, verkoop jij jullie huis en kom je gezellig naast me wonen.’ En verdomd: een dag later stond het te koop! Ik heb meteen toegeslagen.’ Heleen knapte de kamers op en liet een bad installeren, waarna ze ook Arthurs hoekhuis onder handen nam.

vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in arbeidershuisjes in Utrecht eetkamer
Eettafel gemaakt door Heleen, met een kurken plaat van Kurkwinkel.nl. Lamp Demi-Grande Volière van Mathieu Challières via Vintage Room. Stoelen Vitra. Plantenstandaard Bolia. De vaas op tafel is een erfstuk. Beeld Moeder met kind gemaakt door een vriendin van Heleens moeder, het andere beeld werd meegenomen van Bali. Vloer De Houtfabriek. Schapenvacht Karwei. Schapenvachtjes op stoelen zelf op maat geknipt.
vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in arbeidershuisjes in Utrecht keuken
De keuken is een eigen ontwerp, uitgevoerd door Bears Design. Hanglampen Foscarini Chouchin Mini via MisterDesign. Wandrek String. Glazen lamp met ecosysteem gemaakt door Heleens collega Jimme. Theepot meegenomen uit Vietnam door Heleens dochters. Etagère Koziol. Pepermolen Peugeot. Messenblok Laguiole. Rode keukenmachine KitchenAid. Koffiemachine Nespresso. Fluitketel Le Creuset. Wandspotje Hill Lichtstudio. Gebloemd blikje Orla Kiely.

Wij willen hier oud worden. Hoe mooi is het dan als je het precies zo kan

maken als je wilt?

Mooi cadeau

Het werd een gezinswoning nadat twee doorgangen werden gemaakt tussen beide huizen, op de begane grond en op de eerste verdieping. Hierdoor werden de woningen met elkaar verbonden en was nog maar één keuken en één badkamer nodig. De zo ontstane ruimte werd verdeeld in kinderkamers terwijl de twee zitkamers bleven, zodat iedereen voldoende plek had. ‘Een groot deel van ons leven hier hebben we geklust en verbouwd’, zegt Heleen. De meeste beslissingen waren snel genomen. Zo kwam er vloerverwarming, iets waar Heleen jarenlang over had gefantaseerd. ‘Er moest een graafmachine naar binnen en dat paste niet. Dus besloten de bouwvakkers een gat in de buitenmuur te maken. Toen ze het plaatmateriaal daar verwijderden, kwam ineens de voordeur tevoorschijn van het melkwinkeltje dat hier vroeger zat. Dat was een mooi cadeautje.’ Eén muur van het halletje werd neergehaald, in de keuken verdwenen de bovenkastjes en kwam een doorkijkje naar de woonkamer, zodat beide ruimtes met elkaar verbonden werden.

vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in arbeidershuisjes in Utrecht slaapkamer
Bed en nachtkastje Ethnicraft. Lijstje Sissy-Boy. De waxinelichthouder van Himalayazout was een cadeau. Beddengoed Zara Home. Wanddecoratie Ixxi. Hanglamp Normann Copenhagen. Raambekleding Xenos.
vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in arbeidershuisjes in Utrecht badkamer
Bad Marktplaats. Hanglamp Casa Maria. Bamboe handdoekenrek Xenos. Witte handdoek gekocht op Bali. Blauwe handdoek vtwonen. Dressoir erfstuk. Gevlochten bamboe plantenbakje Ikea. Zeepdispenser Meraki. Muurverf Eucalyptus van Painting the Past.
slaapkamer sidetable blauw
toilet grijze wandtegels

Puntjes op de i

Langer deden ze over de puntjes op de i. ‘Sommige mensen kopen een huis en zoef, het is ingericht’, zegt Heleen. ‘Maar een interieur wordt pas eigen als je het laat groeien. Ik ben regelmatig ergens gaan zitten en heb al mijn zintuigen gebruikt om te ontdekken wat daar nodig was. De keuken echode bijvoorbeeld en voelde kil. Uiteindelijk heb ik een plaat kurk op de eettafel gelijmd, die geluid dempt, een warme uitstraling heeft én prettig aanvoelt. En in de woonkamer miste ik daglicht. Na lang dubben, bedacht ik dat we een langgerekte rechthoek uit het dakterras erboven konden zagen om een lichtstraat te maken. Nu is dat een heerlijke plek.’

Ik heb de ideeën, Arthur kan alles maken. Dat is een

fijne combinatie

Woonidee

Een hanglamp hoeft niet altijd dicht bij het plafond te hangen. Door een extra lange draad te gebruiken, ontstaat een nonchalant effect. En omdat de lamp zo zichtbaarder is, dubbelt hij als decoratie. Bekijk hier onze favoriete hanglampen.

nog meer: binnenkijken