Bewoners
Wie: Juliëtte (35, duurzaam ondernemer) en Gijs (36, zelfstandig gezondheidsconsultant)
Online: julietteschraauwers.com, @julietteschraauwers
Wat: houten huis van 75 m², gebouwd in 2019
Waar: Tienhoven, sinds 2019
Woonsmaak: 'We wilden een duurzaam gebouwd huis dat ons iedere dag het gevoel geeft dat we op reis zijn'
Bijzonder: al het glas in de woning, waardoor het binnen een beetje voelt als buiten
Meer beleven dan bezitten in een duurzaam chalet
Juliëtte vertelt het met een beetje schaamrood op de wangen: 'We dachten ons droomhuis gevonden te hebben, een schattig jaren 30-huis, maar na drie weken wist ik dat het eigenlijk niet was wat ik wilde.' Mede door de hoge woonlasten en vele spullen besloten Juliëtte en Gijs het roer om te gooien. 'Een lossere levensstijl dicht bij de natuur, de vrijheid om op avontuur te kunnen gaan', vertelt Juliëtte. 'We wilden meer beleven dan bezitten.' Het ene huis ging in de verkoop en een ander huis werd gebouwd, naar eigen ontwerp, op een chaletpark. 'We zijn daar gewoon gaan praten en heel toevallig kwam er een uitgewoond chalet te koop, op een niet al te grote kavel. Precies wat we zochten. We moesten creatief bouwen, want we wilden meer tuin dan huis. Niet alleen omdat groen een gevoel van vrijheid geeft en een fijne uitwerking op je heeft, maar ook omdat we de natuur meer ruimte willen geven dan onszelf.'
“Ik houd van dingen die je stil doen staan bij waar je vandaan komt”
LEES OOK
Binnenkijken in een huis midden in de natuur: 'De kippen en eenden lopen soms zelfs binnen'
Klein wonen met een binnen-buitengevoel
Sinds hun studententijd reizen Juliëtte en Gijs de wereld af. 'We zijn groot fan van Azië, het ontwerp van ons huis is grotendeels geïnspireerd op wat we daar hebben gezien. We wilden een duurzaam gebouwde woning die ons iedere dag het idee geeft dat we op reis zijn, met ruimtes die positief zijn voor je welzijn. Met veel glas én veel planten hebben we het binnen-buitengevoel benadrukt, tuin en huis voelen als één. In de badkamer lijkt het of je doucht in een geheime tuin, iets wat je veel ziet op Bali. Dat voelt geweldig.'
Natuurlijke materialen vormen de basis van het houtskeletbouwhuis en worden gebruikt voor de afwerking. 'Daarin hebben we gepionierd, houtvezelisolatie bijvoorbeeld was nog heel nieuw. We hebben ook concessies gedaan. We wilden voor dit huis een klei- of leemvloer in plaats van een betonvloer. Maar daar was toen nog niet heel veel over bekend en kwamen we niet uit.'
Woonidee
Met zo'n bijna-buitendouche houd je dat vakantiegevoel langer vast én start je op lekker zonnige dagen met een portie vitamine D.
“Alle overbodige spullen hebben we weggegeven, onder andere tijdens een housecooling”
Ontspullen met een huisecooling
75 vierkante meter telt het houten huis, ingedeeld met een open leefruimte met keuken en een slaap-, bad- en werkkamer. 'Die werkplek wordt straks ook een babykamer, we verwachten ons eerste kind. Hoe we dat precies gaan doen, ach, we nemen het zoals het komt en willen niet alles van tevoren uitdenken.' Eerder deed het stel dat wel en grondig ook: 'Er is niet meer gebouwd dan we écht nodig hebben en alle overbodige spullen hebben we weggegeven, onder andere tijdens een housecooling. Vrienden en familie reden met volgeladen auto's naar huis.'
Wat er nog in huis staat, is grotendeels tweedehands bij elkaar gesprokkeld, meegenomen van reizen of afkomstig uit de familie. 'Ik houd heel erg van dingen met een verhaal die je stil doen staan bij waar je bent geweest en waar je vandaan komt.' Als kind droomde Juliëtte ervan ooit een eigen huis te bouwen. 'Die droom is hier gerealiseerd. We hebben deze plek met veel liefde gecreëerd, als thuishaven waar we steeds zullen terugkomen na alle avonturen die we nog gaan beleven.'
LEES OOK
5x binnenkijken in huizen waar je lentekriebels van de kleuren in het interieur krijgt
Houten eenheid
De wand en het plafond zijn afgewerkt met duurzaam Europees hout Fraké van Platowood. Het oppervlak is geïsoleerd met houtvezelisolatieplaten van Gutex, waarover een – door de kieren zichtbare – laag jute is gespannen. De gevel en schutting zijn van hetzelfde hout gemaakt, zo lopen binnen en buiten mooi in elkaar over.
Ecowoning
Juliëtte en Gijs hebben 0 op de meter dankzij optimale isolatie, een warmteterugwinsysteem, veertien zonnepanelen en elektrische vloerverwarming op stroom. De tuin is ecologisch aangelegd en er is een sedumdak; een groendak met een mix van vetplanten.
“Met veel glas én veel planten hebben we het binnen-buitengevoel benadrukt”
Juliëtte
Lekker luchtig
Doordat louvredeuren niet zijn afgesloten, zorgen ze voor ventilatie. Dat maakt ze geschikt als afsluiting van kleding- en linnenkasten. Inzetbaar als anti-inkijkoplossing zijn ze ook, zoals hier is gebeurd. Kijk voor nieuwe louvredeuren in de bouwmarkt, stoere tweedehands exemplaren vind je onder andere bij oudedeur.nl.
XXXL-nis
Door voorzetwanden te plaatsen kun je leidingen wegmoffelen en eventueel isolatie aanbrengen. Door ze tot halverwege te laten lopen verlies je geen vloeroppervlak én creëer je zo'n leuke nis als levendig element in de ruimte. Mooi: de vriendelijk afgeronde hoeken van het stucwerk.
Houten sfeermaker in duurzaam chalet
Goed voor een instant sfeerinjectie: oude, massief houten deuren, inzetbaar als toegangs- en als kastdeur. Verkeerde maat? Vaak kunnen ze passend worden gemaakt, informeer ernaar bij de verkoper of timmerman. Ruimtebesparend zijn ze ook, want met een kleine draaicirkel heb je twee smalle deuren in plaats van één brede. Kies als finishing touch voor oud deurbeslag.
Woonidee
Een mooi en rustig geheel: laat je vensterbank meestucen met het aanrechtblad.
Tegeleiland
Het kookeiland is afgewerkt met gepolijste kalkstuc en handgemaakte Marokkaanse zelliges. Deze tegels zijn schuin afgesneden en kunnen daardoor zonder voeg worden gezet. Op plekken waar vocht en vuil kunnen komen is voegen raadzaam. De kleurtinten van de tegels kunnen verschillen, leg ze daarom eerst op de grond voor een evenwichtige verdeling.
DIY: baklijst
Een mooie baklijst geeft een kunstwerk allure. Kies voor een diepte die je zelf mooi vindt en maak gebruik van plaatmateriaal of latten.
Dit heb je nodig en zo maak je het
1. Gebruik een berken multiplex timmerplaat voor de achterkant, afhankelijk van de grootte van de lijst. Hoe groter het kunstwerk is, hoe steviger de plaat moet zijn. Voor een klein kunstwerk heb je genoeg aan een plaat van 3 millimeter dik.
2. De zijkanten van de lijst maak je met vuren schaaflatten. Afhankelijk van de dikte van het kunstwerk kies je voor de breedte van de lat.
3. Gebruik een verstekbak met kapzaag voor het zagen van de schaaflatten.
4. Houtlijm is enorm sterk en ideaal voor blank hout. Plak de zijlatten op de achterplaat en zet vast met lijmtangen.
5. Je kunt de lijst ook lakken in een kleur die past bij het kunstwerk. Wil je dat de houtstructuur van de lijst zichtbaar blijft? Meng de lak met water, zodat-ie dunner wordt.
6. In plaats van lak kun je ook kiezen voor beits. Zo heb je bijvoorbeeld waterbeits, oplosbare inkt in allerlei houtkleuren die je met water mengt en daarna aanbrengt met een doek of kwast.
7. Van een timmerplaat kun je zowel de achterkant als de zijkanten van de baklijst maken.
8. Rolmaat, 5 meter.
LEES OOK
2x simpele DIY-klus met terracotta bloempotten
Creatief met leem
De meeste wanden én plafonds zijn gestuct met ademend, vochtregulerend en geluidsisolerend leem. Leemstuc kun je niet aanbrengen op al gestucte wanden, dit stucwerk moet je eerst verwijderen. De muren verf je met leemfinish en structuur breng je aan door de toevoeging van zand of stro.
Smaakvol opbergen
Extra opbergplek of ruimte om leuke keukenspullen in het zicht te zetten kun je maken met wandplanken of nisjes in de muur. Dit laatste geeft een iets rustiger beeld. Ook met de ruimte boven de koelkast als stijlvolle voorraadplek benut je iedere centimeter.
Weg mug, hallo sfeer
Een hoge achterwand als hoofdbord en een romantische klamboe geven de slaapkamer de allure van een ver-weg-boetiekhotel. Investeer in een mooie katoenen of bamboe klamboe in een rechthoekige vorm, zodat hij hoog en ruim om je heen hangt. Een lichtsnoer maakt de sfeer compleet.
Opengeklapt staat netjes
Harmonicadeuren zijn een mooi alternatief voor een glazen schuifpui of schuifdeuren. Doordat je ze volledig open kunt klappen, lopen binnen en buiten maximaal in elkaar over. Te koop in verschillende materialen, zoals aluminium, kunststof en hout.
Overloper
Het wastafelmeubel en de open kast lopen in elkaar over en vormen zo een fraai en rustig geheel. Een effect dat wordt versterkt door de afwerking met natuurlijk kalkstuc voor de hele ruimte: voor kast en blad, wand, plafond en vloer.
Shop de stijl
LEES OOK
Binnenkijken in een beachy boerderij op Terschelling: 'We wilden er iets heel gaafs van maken'