Verbouwplannen? Dit zijn de duurzaamste houtsoorten

beeld vtwonen Beeld

Een verbouwing gaat niet over een nacht ijs. Het gaat gepaard met weloverwogen keuzes, behoeft een duidelijke visie en gaat vaak samen met heel wat kosten. Wil je het niet alleen mooi, maar ook duurzaam doen? Gebruik dan een van deze duurzaamste houtsoorten, waarmee je niet alleen jezelf maar ook het milieu blij maakt.

Lees verder onder de advertentie

Duurzaamheid als trend

Duurzaamheid is een steeds groter wordende trend in de wereld van interieur. Steeds meer mensen verkiezen handgemaakte, ietwat prijzigere meubels van duurzame materialen boven goedkopere items die minder goed voor de planeet zijn. Deze trend sijpelt langzaam door in andere aspecten van de interieurwereld, met als resultaat dat ook interieurs en volledige huizen zo duurzaam mogelijk gemaakt worden.

Duurzaamste houtsoorten

Met het oog op hout is er een heel scala aan diverse houtsoorten te vinden. Per klus verschilt het natuurlijk welke houtsoort het beste past. Voor een grote verbouwing heb je immers ander hout nodig dan voor het zelf in elkaar timmeren van een tafel of tuinset. De duurzaamste optie is natuurlijk het gebruiken van tweedehands hout. Maak bijvoorbeeld een tafel van oude pallets, of gebruik sloophout. Maar de vuistregel geldt bij het nieuw aanschaffen van hout: kies hout dat uit duurzaam beheerde bossen komt, Europees hout of gemodificeerd hout wanneer de toepassing dit toelaat. Tropisch hout is de minst duurzame keuze.

Beste hout voor binnen

Maar hoe weet je welk hout passend is voor jouw klus? Voor de meeste klussen binnenshuis is zacht hout (zoals vuren en grenen) heel geschikt. Hier kun je heel goed dingen als deuren, deurposten, de binnenkant van kozijnen of een houten plafond van maken. Omdat dit hout zachter is, is het iets minder vocht bestendig. Maar dat is binnenshuis meestal niet erg. Milieu Centraal leert: ‘Vuren en grenen zijn zachte houtsoorten en komen van bomen die snel groeien. De opbrengst per hectare is daardoor hoger en er is minder land voor nodig’. Je hoeft niet te vrezen voor de zachtheid van het hout, want als je het lakt of schildert blijft het heel lang mooi.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Duurzaam wonen: 5 slimme styingtips

beeld vtwonen Beeld

“Vuren en grenen zijn zachte houtsoorten en komen van bomen die snel groeien. De opbrengst per hectare is daardoor hoger en er is minder land voor nodig”

Lees verder onder de advertentie

Hardhout uit Europa

Voor sommige klussen binnenshuis is echter een hardere houtsoort vereist. Denk hierbij aan vloeren of drempels; dingen die veel belast worden. In dit geval is beuken, eiken of essen een goede keuze. Dit is hardhout dat afkomstig is uit Europa. Let wel dat je hardhout afkomstig uit een duurzaam beheerd bos kiest, om zo je voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Je herkent dit hout aan het FSC of PEFC keurmerk dat erop zit.

Duurzaamste houtsoorten voor buiten

Wil je buiten aan de slag? Houd dan rekening met de (weers-)invloeden die meespelen, zoals vocht, kou en insecten. In dit geval is het van belang dat je de juiste houtsoort kiest, maar telt de levensduur ook mee. Een duurzame keuze is ook hout dat niet snel vervangen hoeft te worden en dus bestand is tegen de invloeden van buitenaf.

Verduurzaamd hout

Verduurzaamd gemodificeerd hout is in dit geval vaak een goede keuze. ‘Gemodificeerd hout bevat geen giftige stoffen, maar is met natuurlijke materialen bewerkt. De eigenschappen van het hout zijn op een milieuvriendelijker manier verbeterd, door het hout met stoom te verhitten (thermische modificatie) of door het bijvoorbeeld in een bad met kokend water te dompelen of met azijn te bewerken (acetylering)’, leert Milieu Centraal. Let er dus op dat je geen geïmpregneerd hout koopt, want hier zijn wel giftige bestrijdingsmiddelen voor gebruikt. Die middelen zijn schadelijk voor het milieu, want ze kunnen uit het hout weglekken en zo in de grond terechtkomen.

Lees verder onder de advertentie

Meer duurzaamheidtips

beeld vtwonen Beeld

Duurzaam 2 x duurzaam: ArenAstoel op een Marmoleum vloer

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

vloeren ‘Groen’ aan je voeten: dit zijn milieuvriendelijke vloeren

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken 4x woonidee: duurzame en natuurlijke vakantiewoning

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

binnenkijken 4x woonidee: creatief met vondsten uit de natuur