WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Buitenkijken op het erf (en in de wei) van een oude boerderij in Brabant

Eiken en wilgen vonden Miranda en Jan-Hein op het erf van hun oude boerderij, maar ook een paardenstal, paardenbak en paardenwei. De stal werd een inspiratiehuis en bed & breakfast, de bak een mooie natuurlijke tuin en de wei een geurende bloemenzee.

glazen kas
Stoelen Intratuin, kar kringloopwinkel, houten terrasplaten Karwei, overig onbekend.
In het Douglas-houten tuinhuis (Van Kooten Tuinspecialist, geverfd met buitenverf van Sikkens) wordt tuingereedschap bewaard en droogt Miranda bloemen voor de winter­boeketten. In de bakken en potten bloeien geraniums. Op de voorgrond het verwilderde gras. Plantentafel Boerenbond.

’t Heide Huisje

‘We zochten een huis met een ruimte erbij voor mijn coachactiviteiten’, steekt Miranda Verberne van wal. ‘Er woonden hier paardenliefhebbers, we kochten eigenlijk een oude boerderij met een paardenbak, een paardenwei en een paardenstal. Dat werd mijn huisje, ‘t Heide Huisje.’ Het is ingericht als bed & breakfast, maar als er geen gasten zijn, wordt de woonkeuken ingezet als coachruimte en verhuurd als vergader- en brainstormlocatie, met een heerlijke buitenplek.

glazen kas
Wijnvaten, gekocht bij een Nederlandse wijnboer die ze over had, kregen een nieuw leven als regen- en sierton. Links staan Lavatera’s en dahlia’s. Stoelen Ikea.
droogbloemen als wanddecoratie
Aan een rieten kapstok van Dille & Kamille hangen onder andere papierbloemen (midden) te drogen. Schilderij kringloop­winkel, gedroogde bloem in lijst zelf gedaan.
hangmat
Miranda’s favoriete plek: de hangmat van Hangmatgigant in de moestuin, koel onder de oude wilg, met zicht op de bloemenweide. Insectenhuis Boerenbond.
kleurrijke bloemen

Op het erf en in de wei

De paardenbak van duizend vierkante meter groot wordt omgeploegd en de nieuwe aarde wordt beplant met twaalf biologische fruitbomen en ingezaaid met sportveldengras. ‘Er lopen paden doorheen die we iedere week maaien, daarbuiten laten we het gras groeien, zo krijg je onkruid en wilde bloemen. Nu, vier jaar later, hebben we een prachtig verwilderde tuin waar veel vlinders en insecten op afkomen. Voor anderen is het misschien een ratjetoe, maar voor ons is dit de leukste tuin die er is.’ Ook de wei wordt omgeploegd en daarna deels ingezaaid met weidebloemenzaad. ‘Het voorjaar daarna zagen we een veld van kamille, klaprozen en boterbloemen… Een feest!’

LEES OOK
Een mooi gestylde border aanplanten in drie stappen

houten picknicktafel
Strategisch ingericht in de schaduw van een eik: het terras. Een lekkere plek om te eten, maar ook om de plukboeketten te maken. Picknicktafel Karwei, barbecue Weber, stoelen gekregen, plukmanden kringloopwinkel, kussens Søstrene Grene.

“Voor anderen is het misschien een ratjetoe, maar voor ons is dit de leukste tuin

die er is”

Piet Oudolf

Waar Miranda haar tuinwijsheid vandaan haalt? ‘Een grote inspiratiebron is Piet Oudolf. Van hem stak ik onder meer op dat je verdorde planten mag zien, dat is óók natuur. En ik leer door veel te praten, met hoveniers uit de buurt en oudere mensen die nog ouderwets tuinieren, samen met de natuur. Van hen leerde ik hoe ik een composthoop kan maken – nooit bewerkte voedselresten erop! – en hoe je gesnoeide wilgentenen vlecht voor een afscheiding of gebruikt als klimrek voor de frambozen. En dat wormen duiden op een gezonde grond. Wij hebben er zo veel, dat vissers hier soms een pot komen vullen.’

overkapping met loungehoek
De veranda van ’t Heide Huisje is uitgevoerd in Douglas-hout. Een oude keukentrap doet dienst als plantentafel. Loungeset en stoelen Karwei, lamp De Panhoeve, vloerkleed Ikea, dienbladen als wandversiering Kwantum, gymbank kringloopwinkel, overig onbekend. 
pallet loungebank
Een fijne zitplek op warme dagen: de zelfgemaakte palletbanken onder de oude eikenboom. Op de achtergrond wilgenbomen. Matraskussens en tafel Kwantum, sierkussens van onder andere fairtrade label Nic & Mic (streep links).

LEES OOK
Populairder dan ooit tevoren: zo scoor je een volkstuin

nog meer: binnenkijken