De bewoners
Wie Hans (41, afdelingshoofd bij Provincie Antwerpen), Kim (35, docent Grafische Kunsten), Liv (9) en Linde (7)
Wat Vrijstaande nieuwbouwwoning, 180 m²
Waar Zoersel, België, sinds 2019
Bijzonder De bijzondere uitstekende hoek in de keuken
Woonstijl: modern brutalisme
Een zichtbaar houten geraamte, ruwe materialen als baksteen enbeton, enorme ramen en een open indeling; dit stoere huis heeft geen opsmuk nodig.
Cocon
Je eigen huis bouwen betekent helemaal zelf bepalen wat je wilt. Voor Hans en Kim was dat een minimalistische plek vol verrassingen, zoals een split level indeling, schuine lijnen, en als toppunt een rood driehoekig kookeiland. Maar ook overal schuifdeuren en plafonds op verschillende hoogtes, waardoor elke ruimte anders aanvoelt. 'Zo is het huis overdag één grote ruimte en heeft 's avonds ieder z'n eigen cocon.' Ze ontwierpen het huis samen met Blaf Architecten. Duurzaamheid en vakmanschap dienden als uitgangspunten, Scandinavisch design als inspiratiebron.
Niet te gelikt
De betonnen basis van het huis werd binnen aangevuld met een houten geraamte, buiten met een bakstenen gevel. Om te voorkomen dat het er te gelikt uit zou zien, lieten ze het beton bewust niet behandelen. 'In deze tussenfase zouden we soms graag de bezem erover halen, maar we weten hoe prachtig het is als het straks volledig verkleurd is.' Tijdens het bouwproces staken Hans en Kim zelf de handen flink uit de mouwen. Hans nam er zelfs een halfjaar vrij voor. 'Met wat aanwijzingen van een specialist kun je veel zelf, al stond ik soms ook gewoon buizen aan te geven.' In de coronatijd werkte hij nog anderhalf jaar aan de tuin en creëerde hij een natuurlijke zwemvijver grenzend aan het terras. Met een beetje mooi weer staan de grote deuren wijd open. 'Vanaf daar spring je zó het water in.'
Ondergronds
Als ze willen, kunnen Hans en Kim hier hun hele leven blijven wonen. Alle essentiële ruimtes, zoals woonkamer, keuken en slaap- en badkamer, hebben brede deurposten en bevinden zich op de begane grond. Eigenlijk wilden ze álles gelijkvloers, maar dat nam te veel ruimte in binnen het perceel. De hoogte in was ook niet echt een optie; dat zou het landschapsbeeld verstoren. De oplossing? Een halve verdieping de grond in. Met als extra voordeel dat de kinderslaapkamers's zomers lekker koel blijven.
“Overdag is het huis één grote ruimte, ’s avonds heeft ieder z’n eigen cocon”
Gelijkvloers
Door op het terras een zelfde soort vloer te kiezen als in huis, lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over. Hans en Kim deden dit met zowel de houten als de betonnen vloeren.
Tijdmachine
Een ouderwetse jukebox dient als eyecatcher, gespreksstarter en sfeergenerator ineen. Bezoek voelt zich meteen welkom als ze zelf een plaatje mogen kiezen. Door de ruimte eromheen rustig te houden, voorkom je hysterische kermistaferelen.
Praktisch en esthetisch
Als je net als Hans en Kim voor eerlijke, pure materialen kiest, hoeft niks weggewerkt of verstopt te worden. Vrijwel alles in dit huis heeft zowel een praktische als een esthetische functie, zoals de aluminium pijpen langs het houten plafond.
Kookpiramide
Het steenrode piramidevormige kookeiland geeft een extra speels effect aan het geheel. Bovendien maakt deze indeling het een stuk makkelijker om samen te koken, zonder elkaar in de weg te staan.
Tegeltableau
De badkamer zit in een hoek van de slaapkamer. Door niet helemaal door te tegelen, maar een tableau tegen de muur te maken, worden het was- en slaapdeel visueel van elkaar gescheiden. Zowel de groene tegels als het blanke hout komen in beide badkamers terug, dat zorgt voor evenwicht.
Confettibehang
Bang dat kleurrijk, druk behang een kinderkamer rommelig maakt? Het tegenovergestelde is waar: tekeningen, schilderijen, boeken en speelgoed blenden er goed mee, terwijl kleurrijke accessoires tegen een strakke, kale muur nogal kunnen afsteken. Dit behang vráágt om zelfgemaakte knutsels.
Spot on
Planten in potten doen het goed op een betonnen terras, maar voor een speciaal effect kun je ook, zoals hier, een boom planten in een uitsparing in de vloer. Groene bodembedekkers en een vogelhuisje, lantaarn of lichtjes in de boom zorgen voor extra sfeer.
“Vanaf het terras aan de woonkamer spring je zó de zwemvijver in”
Bron: vtwonen 05-2025 | fotografie Mr. Frank | tekstbewerking Britte Kramer