WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een zelfgebouwd huis in België

Niki en Sjoerd lieten naar eigen idee een duurzaam, zelfgebouwd huis ontwerpen door een architect. Het resultaat is modern, ruimtelijk en ingericht met rustgevende kleuren.

basic woonkamer
Tv-meubel, kast, dozen en gordijnen Ikea. Wandschap Woud. Schelpvormige schalen Loods 5, zwarte vazen en kandelaars Jysk en  H&M Home. Vierkante tafels Kwantum, houten kruk H&M Home. Modulebank en lichte kussens Westwing, bruine kussens Kwantum. Kleed Tapeso. Lamp in zithoek Atmooz, lamp in leeshoek Lampen24. Witte vaas Jysk. Houten wand­panelen Maestro. Zonwerend rolscherm Sun Invest. Overig onbekend.

Duurzaam zelfgebouwd huis

Het plan om een zelfgebouwd huis te bouwen ontstond toen Niki en Sjoerd een stuk grond kregen van de ouders van Sjoerd. ‘We wilden ons huis graag duurzaam bouwen. Eerst zijn we gaan bedenken wat er allemaal in moest komen, voordat we met een architect gingen praten.’ De wensen liepen uiteen van zonnepanelen en een warmtepomp, tot isolatieglas voor de grote ramen, vloerverwarming, een recirculatie-afzuigkap en regenwateropvang. ‘We hebben zelfs met de architect overlegd om de maat van het dak af te stemmen op de hoeveelheid zonnepanelen.’

LEES OOK
In the mood for wood: hout in het interieur

houten ronde eettafel
Eettafel Westwing, stoelen Karwei. Hanglamp Atmooz, ingelijste hertenfoto Posterstore. Glazen vaas H&M Home, witte vaas Kwantum. Sierlijsten Gamma. Vergelijkbare vloertegels Jan Groen.
keukeneiland met bar
Keuken Luma, krukken Made. Plantenbak op poten Kwantum. Overig onbekend.
zwart kantoor
Wandkasten en bureau Ikea. Vergelijkbare kurktegels Praxis. Plant in fles Growing Concepts. Dozen (zelf goud gespoten) Ikea. Boek Dogs H&M Home. Blauwe vaasjes Westwing. Gele vaas vooraan Kwantum. Overig onbekend.
babykamer inspiratie
Commode Childhood, mand erop Kwantum. Behang Roomblush. Spiegel Xenos. Eend Ali Express. Hemeltje Jolijn. Slinger en maankussen zelfgemaakt. Babybed tweedehands. Mobile Carinosa. Zeegras kleed Kwantum. Kurktegels Praxis. Eekhoornprint Desenio.

Modern naturel

Het huis kreeg beneden een grote, L-vormige open leefruimte en boven drie slaapkamers, waarvan er één dienst doet als werkplek en eentje als kinderlogeerkamer. Alleen in die kamer bracht Niki kleurige details aan. Voor de rest van het huis koos ze een naturelpalet. Daarbij benutte ze het hele spectrum, van zacht beige tot bijna zwart: ‘Zodat niet alle kamers op elkaar lijken. De werkkamer heeft bijvoorbeeld donkere meubels en een donkere vloer, omdat ik dat iets chics en robuusts vind hebben, en onze slaapkamer ook.’ De ruimtes beneden hield ze juist wat lichter, maar ook daar voelt het luxueus en comfortabel.

houten trap
Panelen langs trap Maestro. Plank met spiegel Fink.

“Verschillende houttinten bij elkaar? Zolang ze in dezelfde kleurfamilie zitten, past het prima”

Stylingpuzzel in zelfgebouwd huis

Op de vraag of Niki de boel weleens omgooit, schiet ze in de lach. ‘Elke week, als je me de kans geeft! Alle meubels hebben hier ongeveer overal in de kamer gestaan. Ik heb expres voor een modulaire bank gekozen met dat idee.’ De plek waar de bank op de foto bovenaan dit artikel staat, voor het raam, bleek trouwens de beste. ‘We wilden graag grote ramen voor de lichtinval, maar als ik nog een keer een duurzaam huis zou bouwen, zou ik dat toch anders doen. Want in de praktijk is het heel moeilijk stylen. Misschien moet je wel drie huizen bouwen voordat het resultaat is zoals je wilt.’

donkere slaapkamer
Metallic verf kleur Buckle Up Flexa. Lambrisering Maestro. Gouden vazen Floralux. Gordijnen en beddengoed Westwing. Wandplank Fink. Vloerkleed Benuta. Overig onbekend.
zwarte badkamer
Douchewand Sanidump. Hexagonaal mozaïek Eurostone.

LEES OOK
Paint it black: zo mooi is een zwart interieur

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken