WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalige meubelfabriek in Venlo

Een voormalige meubelfabriek compleet met opslagloods en zandpad. Van deze rauwe industriële plek in Venlo maakten Jan en Juliette Benders hun thuis, zónder veel te veranderen. Het karakter van een pand is namelijk het allerbelangrijkst, vinden ze. Het resultaat: een loftwoning met een minimalistische inrichting.

zitkuil grijze bank
Lamp zelfgemaakt van armatuur Venled en stalen elektrabuizen. Stopcontact en schakelaars 1930-serie Berker. Bank Ikea. Kussens Riverdale. Werkbank erfstuk meubelfabriek. Bank Ikea. Booglamp Venled. Piano en schilderij erfstukken. Lamp op piano Elleke Rutten.  
raam houten kapstok
Legerkist erfstuk. Kledingrek zelfgemaakt. Auto Hook & Ladder. Houten wandhaken dieren Sebra in kleuren kamer geverfd. Krukje onbekend.
houten zitbankje
Bankje zelfgemaakt van resthout fabriek, deel van een stutpaal als poot en lederen kussens op maat laten maken. Vilten bakken Hema.

Onze straat

‘Welkom in onze straat!’ Dat ‘onze’ bedoelt Juliette heel letterlijk, want de smalle straat, compleet met stoep en lantaarnpalen, is eigendom van Jan en Juliette. In 2015 kochten ze het terrein van een voormalige meubelfabriek in Venlo, inclusief de opslagloods en het zandpad dat tussen de twee gebouwen doorliep. Een enorme oppervlakte die het jonge stel helemaal opnieuw kon inrichten. De voormalige fabriek werd het woonhuis, een loft van ruim 300 m². Juliette: ‘Onze grootste zorg was: hoe krijgen we in zó’n grote ruimte behaaglijk en intiem?’

beton vloer
Vloer gevlinderd beton. Hardstenen waaltjes Spotted Bluestone. Werkbank erfstuk meubelfabriek. Kinderfiets Trybike. Witte fauteuil Ode Lounge Chair van Studio Henk. Bank Ikea. Booglamp Venled. Piano en schilderij erfstukken. Lamp op piano Elleke Rutten.

“We wilden het open karakter graag behouden, maar het moest wel een thuis worden”

Van een voormalige meubelfabriek een thuis maken

Het pand zoveel mogelijk in de originele staat houden. Dat was het uitgangspunt voor de indeling en de inrichting van de loftwoning. Juliette: ‘De betonnen constructie van de fabriek is bepalend geweest voor onze keuzes. We wilden het open karakter graag behouden, maar het moest wel een thuis worden.’ De oplossing vonden ze in slimme manieren van indelen. Een roomdivider met een open haard die het eetgedeelte van het zitgedeelte scheidt. Een zitkuil die dankzij het hoogteverschil een knus hoekje is zonder muren. En de eyecatcher van de loft: de patiotuin, die een visueel onderscheid maakt tussen leven en slapen. ‘Alles is open en in verbinding met elkaar en toch is het huiselijk en warm.’

LEES OOK
Binnenkijken in een oud schoolgebouw in Arnhem

zwart keukeneiland
De keuken is een eigen ontwerp, binnenwerk op maat gemaakt door Marcel Hermans, beplating en werkblad van blauwstaal Schouren Metaal. Railarmatuur Venled. Toolbox Ferm Living. Krukken en open kast Ikea. Klok onbekend.
lichte slaapkamer
Bed Swiss Sense. Sprei Hay. Nachtkastje Ferm Living. Tafellamp Elleke Rutten. Muurverf Subtle Marble van Flexa.
kinderkamer hemelbed klamboe
Bedhemel Liewood. Kinderbed en houten krukje Ikea, onderkant poten geverfd in kleur van de muurverf Real Plum van Flexa. Lambrisering, zat al in directiekamer. Jaloezieën aluminium 50 mm carbonzwart Hunter Douglas. Poster Desenio.

Minimalistische inrichting

Die warmte zit ’m ook in de accenten van hout die een contrast vormen met de koude, klinische muren en vloeren. Juliette: ‘We hebben het hout dat in de loods van de voormalige meubelfabriek lag opgeslagen verwerkt in het huis, bijvoorbeeld in de trap naar de zitkuil en om meubels van te maken.’ Ook nam het stel de oude meubels uit hun vorige huis mee. Juliette: ‘We wilden de inrichting zo duurzaam mogelijk houden. Daarnaast willen we geen gekke, dure en ingrijpende meubels, maar juist strakke en minimalistische. Doordat die niet opvallen, houden we het pand in ere.’

kinderkamer blauwe muur
Commode en ledikant Ikea. Bakstenen muur met verfresten fabriek. Muurverf Real Indigo en Mild Marble van Flexa. Speelgoedauto Grimm. Bakjes Hema. Overig onbekend.
witte badkamer
Badmeubel zelfgemaakt van resthout uit de fabriek. Lades Ikea. Waskommen matwit composiet Solid Surface. Watervalkranen Praxis. 

nog meer: binnenkijken