WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een oude Amsterdamse basisschool

Het lichte appartement van Clementine in een oude Amsterdamse basisschool heeft hoge plafonds, grote ramen en is opvallend sober ingericht. Met de gang als het hart van het huis.

ronde eettafel

Wonen in een oude school

In de Amsterdamse wijk Betondorp staat een voormalige basisschool die getransformeerd is tot woon- en werkplek. Clementine: ‘Een bevriende architect was bezig met de verbouw van de gymzaal. Hij tipte me dat er woonruimte vrij zou komen. Het ging om een CPO-project, waarbij de toekomstige bewoners zelf de opdrachtgevers zijn en de architect en aannemer aansturen. Het was eind 2015 en eigenlijk was ik niet op zoek naar een nieuwe woning. Maar dit was zo’n mooie kans, die kon ik niet laten schieten.’ Leuk detail: Johan Cruijff zat hier ooit op school.

Nog zo’n bijzondere woning
Loes woont in een loft in een voormalig klooster.

ronde eettafel met stoelen
Keukenkasten Kvik. Kleur blauw Pale Powder van Farrow & Ball. Tafel van Artek. Stoelen Ami van Rowico. Erboven Cirque hanglampen van Louis Poulsen. Blauw-roze vaas is een cadeau. Glazen vaas rommelmarkt. Stof gordijnen Jules Sienna van The Alfred Collection. Los element van vintage Artifort bank. Keuken: hanglampen Decovry. Zwart vaasje cadeau gekregen. Het houten art deco tafeltje kreeg Clementine van haar moeder toen ze net op kamers was, het kunstwerk erboven is van Alf Slegers. Fruitschaal van een brocante.
planten op plantenstandaard

Een klaslokaal en twee lerarenkamers

Toen Clementine hier voor het eerst kwam kijken, was het nog de school met lokalen en grote gangen: alles stond met elkaar in verbinding. In totaal werden er acht appartementen gecreëerd met grote glazen gevels aan de achterkant. In de algemene hal kwam een nieuw, houten trappenhuis. ‘Het deel dat ik kocht bestond uit een klaslokaal, twee lerarenkamers, een washok en een gang.’ Dat werd samengevoegd tot een licht appartement met groot balkon.

Extra opbergruimte

De grote gang vormt het hart van het appartement. Hierop komen alle kamers uit. Omdat de gang breed en hoog is, heeft Clementine daar met behulp van interieurarchitect Carmen van der Velde een lange, slim ingedeelde kast ontworpen. Ze kozen voor een goede kwaliteit underlayment met mooie, vlammende patronen erin. Voor de badkamer werd een speciale ruimte gecreëerd en het oorspronkelijke klaslokaal doet nu dienst als woonkamer met open keuken. ‘In de ochtend schijnt de zon naar binnen en dan zit ik graag in de hoek van de grote ramen. Dan kijk ik uit op de grote boom in de tuin van de kerk hiernaast.’

grijs gestreepte bank
De foto van Roderik Henderson hing bij mijn ouders thuis. Zij gaven hem mij cadeau toen ik hier ging wonen.’ Jaren 70 Artifort bank gekocht op Catawiki. Roze kussen Linum. Ikat-kussen en vloerkleed Ikea. Hoog stalen tafeltje Wereldwinkel met een maquette van ouderlijk huis.
quote poster

Minimalistisch interieur

Dat het appartement in een oude school is gevestigd, is nog goed te zien aan de hoge plafonds. ‘Ik heb gekozen voor een interieur zonder tierlantijnen. Ik houd van leegte, duidelijke lijnen, heldere kleuren en veel hout. Alle huizen waarin ik heb gewoond, hebben eenzelfde soort sfeer. Een beetje Scandinavisch.’ De keuken is ruim opgezet en de kleur van de kastjes stemde Clementine af op een tint blauw die al in de school aanwezig was. ‘Alle deuren hadden die kleur. De gietvloer die overal in huis ligt, is grijsgroen. Geen standaard kleur voor een vloer, maar het is goed uitgepakt.’

Nooit meer weg

Clementine is tevreden met hoe haar appartement is geworden. ‘Misschien zal ik in de toekomst de kleuren eens veranderen of kleine aanpassingen maken. Nog steeds denk ik elke dag als ik de voordeur open doe en de monumentale gang zie: wow! Voorlopig blijf ik hier, maar een huis is een huis. Het groeit met je mee en je groeit misschien ook een keer uit elkaar.’

balkon met loungeset

“Een vriendin zei tijdens de housewarming: Hier mag je

nooit meer weg.”

Shop in de stijl van…

nog meer: binnenkijken