WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een urban jungle in Antwerpen

Plantenprofessionals Yannick en Sofie kochten in sneltempo een groene woning en moesten vervolgens maanden wachten voordat ze er weer in konden. Toch sloeg Sofie meteen aan het ontwerpen. ‘Zelfs het streepjesbehang stond op mijn eerste schetsen’, vertelt ze over hun urban jungle.

gestreepte muur
Het streepjesbehang is van Ferm Living, de vintage fauteuils met groene kussens vonden Sofie en Yannick bij Nome Furniture. De goudkleurige leeslamp is van House Doctor.
urban jungle
De draagbalk werd bewust niet weggewerkt zodat plantenpotten er een plaatsje konden krijgen. Het mid-century wandmeubel is van Nome Furniture, de bureaustoel van Hay, de hangstoel van Casa en het ronde tapijt van House Doctor. De rotan poef is van Casa.

De invloed van kleur

Sofie is opgeleid tot interieurvormgever en werkte voor ontwerpers als Xavier Lust, Guillem Ferran, Hay en Hem. ‘Meteen na de aankoop begon ik te schetsen, elke ruimte ziet er nu uit zoals ik ’m toen al had getekend, inclusief meubels en accessoires.’ En dat terwijl ze niet eens de kans had gekregen om op te meten. De veranderingen die ze aanbracht zijn niet mis. Het kleine binnenplaatsje werd een grotere en groene oase. Een donkere kamer op de tussenverdieping veranderde in een prachtige badkamer en ook de keuken onderging een metamorfose. Veel binnenmuren verdwenen, waardoor het benepen gevoel op de benedenverdieping verdween. Bovendien kwam er een dubbele deur met glas in de woonkamer die voor extra licht zorgt. ‘Wij woonden enkele jaren in Berlijn, een stad die in de winter heel erg donker kan zijn. Daar ondervond ik hoezeer dat je gemoed kan beïnvloeden. Dat wilden we hier vermijden door met bleke kleuren te werken, zoals grijze vloeren en witte muren.’

glazen tafel
keuken close-up
kamerplanten schouw
houten keuken
De keukenkasten en het werkblad zijn van Ikea, de ronde zwarte tafel is van AM-PM (La Redoute), de witte spijlenstoelen waren vroeger van Sofies ouders. Vitrinekast van Hübsch, erin staat onder andere de verzameling blauwe kommetjes die Sofie in haar rugzak propte tijdens de reis door Japan.

“Steeds vaker kies ik voor grote
statement planten”

Urban jungle

Planten waren Sofies leidraad. De kiezelmuur in de badkamer loopt bijvoorbeeld niet tot aan het plafond en op de benedenverdieping bleef een draagbalk in het zicht. Zo ontstond telkens plaats voor potten. ‘In totaal staan hier honderd planten’, zegt Sofie. ‘En dat is al minder dan in ons appartement dat kleiner was dan dit huis. Meer en meer kies ik voor grote statement planten in plaats van veel kleinere samen.’ Sofie, die de liefde voor groen meekreeg van haar opa, is de dame die luchtplantjes naar België bracht nadat ze die tijdens een reis in Californië had ontdekt. Ze begon de webshop Phyt die meteen een succes was. Na twee jaar vonden zij en Yannick de tijd rijp voor een fysieke winkel met tropisch groen. In sneltempo ontpopten de twee zich tot echte kenners. Yannick gaf er zelfs zijn vaste baan voor op. ‘‘Go hard or go home’, zeggen wij weleens.’

lichte slaapkamer plant
In de slaapkamer wilde Sofie een ‘LA-bohemian-holiday-at-home vibe’. Linnen lakens, gordijnen en plaids van H&M Home. Het bed is van Ikea en aan het voeteinde staat een salontafel uit de Stockholm 2017 collectie van Ikea. Het kamerscherm is vintage. De houten kruk is van Fab, met daarop een lampje van Lucide.
overloop deuren
kastenwand plant
wit bad

Natuurlijke rust in urban jungle

Met die gedachte gingen ze ook aan de slag in hun groene woning. De eerste vier maanden was Yannick er fulltime in de weer en maakte hij van afbreken zijn dagelijkse bezigheid. Na de openingsuren van de winkel kwam Sofie hem helpen. Daarna was het tijd voor de opbouw en keerden de rollen om. ‘Plamuren, voegen, dichtkitten en schilderen kan ik als de beste’, zegt Sofie. In minder dan een jaar tijd was de complete verbouwing rond. Sofie trok een week uit om alle spullen die ze tijdens de verbouwing bijeengesprokkeld hadden op de juiste plaats te zetten. Het koppel combineert leuke vintage meubels met reissouvenirs en nieuwigheden van onder meer La Redoute en Maisons du Monde. Boho en mid-century blenden hier mooi en dat komt doordat diverse soorten hout en rotan hier een hoofdrol spelen. ‘In Japan ondervond ik hoeveel rust natuurlijke materialen in huis brengen.’ Verder gebruikte Sofie weinig extra kleur, op accenten in haar lievelingskleur donkergroen na. ‘Ik mis dat inrichten nu wel. Gelukkig heeft mijn zus verbouwplannen en mag ik haar binnenkort een handje helpen.’

De grijze vloeren en witte muren zorgen voor extra licht

Woonidee

Door de buitenmuren te vervangen door grote raampartijen, rekenden Yannick en Sofie af met de duisternis in huis. Benieuwd naar wat verlichting kan doen in een wat donker huis? Lees hier belangrijke tips over verlichting.

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken