WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een benedenwoning vol kunst in Amsterdam

Kunst loopt als een rode draad door het leven én huis van Anne Mei. In de monumentale benedenwoning gaan haar eigen lijntekeningen verrassend mooi samen met vintage vondsten en kunststijlen uit verschillende periodes.

houten tafel
Alle oude details in de benedenwoning zijn origineel. De bank kochten Anne Mei en Hans nieuw bij een veiling. Erop liggen kussens met bloemen van Palais en kussens met bladprint van Sissy-Boy. Koffietafel en staande lamp met glazen kap van Bolia, op de eikenhouten vloer ligt kleed Cat van Liewood. Het kunstwerk aan de muur is door  Anne Mei gemaakt. Plant en pot  van Plantsome.
abstracte kunst
Aan de muur hangt een werk uit de collectie Entangled van Anne Mei Poppe. Houten eettafel van Wdstck,  vintage Eames fiberglass stoelen van The Modern (modernvintage.nl), vintage kastje van All the Luck in the World. Droogbloemen van Aimelie. Het zwarte behang is nog van de vorige bewoners. Vaas op de kast cadeau gekregen, overige vazen &klevering. Borden ‘van oma’ en tweedehandswinkels. Potjes H&M. Op de schouw: kunst van Jasper Krabbé.

Langzaam verzamelen

De meeste aandacht is naar de inrichting binnen gegaan en groeide de afgelopen jaren langzaam. ‘We verzamelen liever met de tijd mooie stukken dan dat we alles in één keer kopen. Ik houd erg van vintage, ken alle leuke rommelmarkten en winkels in de buurt. Die liefde kreeg ik mee van mijn moeder. Op vakantie moesten we bijvoorbeeld altijd stoppen als we onderweg met de auto langs een antiekwinkel reden. Toen vond ik dat een beetje overdreven, nu doe ik het zelf ook.’ Tussen de vintage koopjes staan een paar designstukken en nieuwe items, zoals een grote eettafel uit één stuk hout. Erboven hangt dan weer een weelderige Venetiaanse kroonluchter van Murano-glas. ‘Ik laat me leiden door wat ik tegenkom en mooi vind, zonder al te veel na te denken of het past. Ik vind het leuk als iets anders is dan je gewend bent, én dat je er op lange termijn iets aan hebt. Dat het duurzaam is.’

groen sprei bed
Het vintage roze kastje en de spiegel met tekeningen vond Anne Mei bij All the Luck in the World. Kandelaar van de rommelmarkt. Staalgrijze bedsprei van Archive Store, bedlinnen van The Modern. Het werk aan de muur heeft Anne Mei geschilderd.
witte wasbak
houten kast
Als commode voor Lucy gebruiken Anne en Hans een mid-century dressoir, gevonden op Marktplaats. De linnen gordijnen namen ze over van de vorige bewoners. Kunst van rommelmarkten en vintagewinkels.
wit bad

Exposeren in The Hoxton

Een andere lievelingsplek is haar atelier op de eerste verdieping. Ze benut dan ook elk vrij moment om daar te kunnen schilderen. Anne Mei maakt eenlijnstekeningen en schilderijen met acrylverf die symboliseren hoe families en geliefden met elkaar zijn verbonden. Eigenlijk stond deze benedenwoning aan de basis van haar schilderwerk, vertelt ze enthousiast. ‘Ik wilde een groot doek aan de muur, maar kon niet precies vinden wat ik zocht. Toen kwam ik op het idee om zelf iets te maken. Sinds ik klein ben teken en schilder ik al, maar ik had er nooit op die manier naar gekeken. Toen ik een aantal werken had gemaakt, kreeg ik daar zulke goede reacties op van vrienden en familie, dat het idee ontstond om ergens te gaan exposeren. Die plek is The Hoxton in Amsterdam geworden. Tot mijn grote verrassing werd meer dan de helft van het werk al op de openingsavond verkocht.’

“Omdat ik niet kon vinden wat ik zocht, ben ik

zelf gaan schilderen”

kastenwand slaapkamer
De slaapkamer van Anne Mei en Hans met een stoel en sprei van The Modern (modernvintage.nl). De plafondhoge kast zat al in het huis en staat vast aan de muur.
blauwe muur
De blauwe kleur op de muur is door de vorige bewoners geschilderd.
donker gedecoreerde schouw
blauwe muur kunst

Van pop-art tot Picasso

Kunst loopt als een rode draad door de benedenwoning. Behalve Anne Meis eigen schilderijen hangt er ook allerlei ander werk. Van pop-art en moderne kunst tot een ets van Picasso en zeefdrukken van Corneille en Appel. Ook de liefde voor kunst heeft Anne van haar moeder. ‘Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en nam ons vroeger altijd mee naar musea. Daar kon ze wel twintig minuten lang naar een schilderij staan kijken. Als tienjarig meisje begon ik dan – deels uit interesse, maar zeker ook uit verveling – werken van Picasso en Matisse na te schilderen. Zo is de liefde ontstaan. Veel kunst hier in huis hebben we gekregen of over de jaren heen verzameld bij galeries en veilinghuizen. Ik haal bijvoorbeeld regelmatig wat bij Catawiki of kunstveiling.nl vandaan. Daar vind je nog weleens pareltjes.’

Woonidee

Denk voor een wandcollage met lievelingsitems behalve aan kunst, vakantiefoto’s en kindertekeningen ook aan minder voor de hand liggende dingen, zoals kettingen, hoeden en – waarom niet – een mooi oud gewaad. Lees voor meer wand inspiratie onze 4 ideeën om de muur op te fleuren.


SHOP
Wanddecoratie kopen? Bestel eenvoudig online bij vtwonen by fonQ

Shop de stijl…

nog meer: binnenkijken