Tijdloze klassieker: een terrazzo vloer in de badkamer

M.m.v. Household Hardware (rubberen mand), Sukha Amsterdam (slippers van Humanoid), Viktor&Rolf (eau de toilette Spicebomb), Skins Cosmetics (eau de toilette Oud Immortel van Byredo), Duravit (wastafel, handdoekhouder, bad), Hansgrohe (Axor mengkraan), De Beer (wastafelbevestigingsset), Baderie (bekersiffon), Emco (spiegel met led-verlichting), Tubeclamps NL (Kee Klamp stang), Loods 5 (hamamdoek, witte handdoek, zeepketting, zeeppompje). Beeld JA | vtwonen 06-2015 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga
Beeld JA | vtwonen 06-2015 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga

Terrazzo is elegant, klassiek en tijdloos. Overweeg je een terrazzo vloer in de badkamer, maar wil je eerst meer weten over de belangrijkste voor- en nadelen, het kostenplaatje en hoe je dit materiaal optimaal combineert? Lees hier alles wat je moet weten over deze bijzondere vloersoort.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een terrazzo vloer?

Een terrazzo vloer bestaat uit een basisvloer, meestal gemaakt van cement of klei, die is gemixt met gebroken marmer-, graniet of zandsteenkorrels. Hierdoor lijkt het alsof er spikkels in de vloer zitten. Deze techniek is honderden jaren geleden ontstaan in Italië. Daar werd het vroeger gebruikt om terrassen rond huizen te plaveien. Wist je dat terrazzo het Italiaanse woord is voor terras? Een terrazzo vloer wordt ook wel granito genoemd, maar deze vloeren zijn in feite hetzelfde. Terrazzo is een klassieker die al eeuwenlang bestaat, maar nooit zijn charme heeft verloren. Een terrazzo gietvloer in de badkamer is populair, maar ook in de rest van het huis zie je deze tijdloze afwerking terug. Denk aan terrazzo keukenbladen en waskommen.

‘Een terrazzo vloer bestaat uit een basisvloer, meestal gemaakt van cement of klei, die is gemixt met gebroken marmer-, graniet of zandsteenkorrels.’

Lees verder onder de advertentie

Voordelen van een terrazzo vloer in de badkamer

Ga je de badkamer verbouwen en denk je na over een geschikte badkamervloer? Een terrazzo vloer in de badkamer kent een paar steenharde voordelen. Hier zijn de pro’s op een rij:

  • Kan tegen een stootje: terrazzo is supersterk, slijt niet en is waterdicht. Je hebt dus een leven lang plezier van een terrazzo vloer.
  • Uniek en tijdloos: geen enkele terrazzo vloer is hetzelfde, omdat de korrels in het cement of klei steeds weer anders zijn. Dit zorgt voor een uniek resultaat. Daarnaast is het een echte klassieker die door de jaren heen nooit saai is geworden.
  • Naadloos: een terrazzo vloer wordt gegoten. Je hoeft bij deze vloer dus niet na te denken over voegen die beschadigen of vies worden.
  • Poetsen is een makkie: het schoonmaken en onderhouden van terrazzo is heel eenvoudig. Een natuurstenen vloer is normaliter een behoorlijke klus om schoon te maken, maar met terrazzo ben je zo klaar. Bonus: vlekken vallen nauwelijks op door het spikkelpatroon!

Nadelen van een terrazzo vloer in de badkamer

Zoals je merkt zijn de voordelen van terrazzo niet mis. Maar bekijk de terrazzo vloer niet alleen door een roze bril, de vloersoort kent ook een aantal nadelen:

Lees verder onder de advertentie
  • Gevoelig voor scheuren: terrazzo is gevoelig voor krimp- en uitzetspanningen. Door temperatuurverschillen is er kans op scheuren in het vloeroppervlak. Gelukkig vallen kleinere scheuren met het blote oog bijna niet op en zorgen ze niet voor problemen qua waterdichtheid. Grotere scheuren moeten wel gerepareerd worden met een speciale vloervuller.
  • Prijzig in aanschaf: terrazzo vloeren zijn behoorlijk kostbaar. Dit komt omdat het gieten van terrazzo een arbeidsintensieve klus is. Daarbij is deze klus een vak apart die je altijd door een professional moet laten uitvoeren.
vtwonen collectie. Spiegelkasten Handy Beauty in zwart, per stuk € 774,-. Wastafel Wide in zwart marmer vanaf € 1742,-. ­Onderkast Tidy, 1 lade vanaf € 623,-. Spiegelkolomkast Handy Beauty Long € 762. Vloer- en ­wandtegels Composite Black Antracite, 60×60 cm, per m2 € 70,-. Beeld JA | vtwonen catalogus 10-2022 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg
Beeld JA | vtwonen catalogus 10-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg

De kosten van een terrazzo vloer

Zoals gezegd komt er een aardig kostenplaatje kijken bij het installeren van een terrazzo vloer in de badkamer. Het duurt ongeveer een tot twee weken tot de vloer klaar is, wat de kosten nog hoger maakt. Dat het zo lang duurt heeft vooral te maken met de droogtijd tussen de stappen door. Maar wie geduld heeft wordt beloond: je hebt daarna oneindig lang plezier van de vloer. Een terrazzo vloer is duurder dan tegels en de prijs hangt af van het aantal vierkante meters en de afwerking. En heeft de ruimte een gekke hoek, dan is het leggen ingewikkelder en dus duurder. De gemiddelde prijs van een terrazzo vloer ligt tussen de € 180 en € 300 per vierkante meter. Dit is inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten.

Lees verder onder de advertentie

Terrazzo tegels in de badkamer: goedkoper, maar net zo stijlvol

Met terrazzo tegels creëer je een luxe, klassieke uitstraling. Terrazzo vloertegels in de badkamer zijn een slimme keuze als een terrazzo gietvloer te prijzig is. Tegels kosten de helft en zijn vaak net zo makkelijk in onderhoud. Kies je keramische terrazzo tegels, dan zit je helemaal goed. Het schoonmaken van keramische terrazzo tegels is makkelijk, ze kunnen goed tegen water en zijn zelfs geschikt voor vloerverwarming. Terrazzo tegels worden ook gemaakt van natuursteen. Natuurstenen tegels zijn vaak poreus en daardoor iets kwetsbaarder dan gewone terrazzo tegels.

Terrazzo vloer in de badkamer schoonmaken

Een terrazzo vloer in de badkamer is ontzettend makkelijk om schoon te maken. Je kunt de vloer dweilen of met een doek afnemen. Blijf wel weg van agressieve schoonmaakmiddelen zoals ontvetters, chloor, schuurmiddel of ammoniak. Deze tasten de bovenste laag aan waardoor de vloer er een stuk minder aantrekkelijk uit gaat zien. Houd het simpel en gebruik wat warm water met groene zeep.

Badkamer met terrazzo vloer stylen

Veel mensen zijn dol op terrazzo, omdat je er veel kanten mee op kunt. Het gemêleerde patroon past bij meerdere kleuren en daarom sla je niet snel de plank mis. Heb je de terrazzo vloer doorgetrokken op de muur met terrazzo wandtegels in de badkamer? Het kan dan mooi zijn om de rest van het sanitair clean en effen te houden. Of kies voor een terrazzo patroon in een kleur zoals roze of groen en trek deze kleur door op de muren en in het sanitair. Zo creëer je een speelse, vrolijke en moderne badkamer. Een terrazzo vloer in de badkamer combineer je ook met gespikkelde accessoires. Zin om de crea bea uit te hangen? Geef accessoires zoals een zeeppomp of tandenborstelhouder een DIY terrazzo-look.

Lees verder onder de advertentie

Een terrazzo vloer in de badkamer is prachtig, maar wist je dat je deze gespikkelde vriend ook kunt doortrekken in de rest van het huis? Terrazzo in de keuken is klassiek en chic.

Combineer met…

Bron: Beeld 1: vtwonen 06-2015 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga | Beeld 2: the.odd.one.out.interior op Instagram | Beeld 3: vtwonen catalogus 10-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg

Lees verder onder de advertentie