Van tegels tot PVC: deze badkamervloeren zijn geschikt
Ga je de badkamer verbouwen? Dan komen daar heel wat keuzes bij kijken. Vooral wanneer het om badkamervloeren gaat, lijkt de keuze eindeloos. Want naast sanitair en mooie accessoires is het de vloer die je badkamer maakt of kraakt. Voor welk materiaal ga jij? vtwonen zet alle voor- en nadelen van de populairste vloersoorten op een rij.
De vloertegels op de foto hierboven komen uit de vtwonen collectie
Verkoopadressen vind je hier
Geschikte badkamervloeren: tegels
Loop je een willekeurige badkamer in, dan is de kans groot dat je er een tegelvloer tegenkomt. Doordat ze heel wat voordelen kennen, zijn tegels veruit de populairste vloersoort voor in de badkamer. De grootste zetten we op een rij.
- Tegels zijn vergeleken met andere vloersoorten onderhoudsarm.
- Ook zijn tegels makkelijk schoon te maken.
- Doordat je uit veel verschillende tegels kunt kiezen, zijn er eindeloos veel stijlen mogelijk. Ga je voor natuursteen, een grote tegel of juist een kleine en in welk patroon leg je de tegels? Elke keuze zorgt voor een andere uitstraling.
- Een tegelvloer raakt niet snel beschadigd en is daardoor een duurzame keuze. Met het juiste onderhoud heb je er tientallen jaren plezier van.
- Warme voeten in de winter? Geen vloer zo geschikt voor vloerverwarming als tegels.
- En dan zijn tegels ook nog eens een betaalbare vloersoort. Win-win!
LEES OOK
Tegelwijsheid: een badkamer met tegels is praktisch én prachtig
PVC-vloer in de badkamer
Ook PVC-vloeren zijn geliefd in de badkamer. Het mooiste aan PVC? Je kunt er elke uitstraling mee bereiken die je maar wilt. PVC bootst namelijk met gemak het uiterlijk van een natuurtegel of parketvloer na en kan er zelfs uitzien als een houten vloer of gietvloer. Naast deze metamorfose van uiterlijk maken vooral de houdbaarheid en prijs PVC zo populair. Het is een betaalbaar materiaal dat tientallen jaren mooi blijft. Doordat het om een kunststof gaat, wordt er al snel geroepen dat PVC geen duurzaam materiaal is. Maar de levensduur van deze vloer maakt dat ruimschoots goed.
LEES OOK
Een PVC-vloer leggen: zelf aan de slag of laten doen?
Houten badkamervloer
Ben je op zoek naar een nieuwe badkamervloer, dan denk je misschien niet direct aan een houten vloer. Toch kan hout prima in de badkamer, mits je de vloer goed waterdicht maakt door er een laag polyester op aan te brengen. Een massief houten vloer is niet mogelijk in de badkamer, maar een houten parketvloer is een goed alternatief. Door de vloer goed te impregneren en sealen kan het materiaal wel tegen een nat stootje. Een houten vloer ín de douche gaat dan misschien een stapje te ver, in de rest van de badkamer is het wel mogelijk. Plaats je een douchecabine en werkt de ventilatie in de badkamer goed, dan kun je zomaar een echt houten vloer realiseren. Wel heeft zo’n vloer meer onderhoud nodig, en moeten de planken regelmatig opnieuw gesealed en geïmpregneerd worden. Iets meer werk, maar je krijgt er een prachtig uiterlijk voor terug.
“Hout kan prima in de badkamer, mits je de vloer goed waterdicht maakt”
LEES OOK
Wil je vloerverwarming én een houten vloer? Zo kan het
Gietvloer
Gek op een ruwe, industriële uitstraling in huis? Dan is de gietvloer waarschijnlijk jouw favoriet uit alle badkamervloeren! Hierbij wordt er een dun laagje kunststof over de ondervloer gegoten, waardoor je een betonlook vloer krijgt. Het levert niet alleen een moderne uitstraling op, maar doet je badkamer ook ruimer ogen doordat er geen naden of voegen zichtbaar zijn. Perfect voor kleine badkamers dus! Ook is de gietvloer eenvoudig schoon te maken door datzelfde gebrek aan naden en voegen. Als we dan toch een nadeel moeten noemen? Een gietvloer is niet de goedkoopste optie en moet gegoten worden door experts.
“Een gietvloer geeft de badkamer een moderne uitstraling”
LEES OOK
Gietvloer? Met deze onderhoudstips heb je er járen profijt van
Betonnen badkamervloeren
Hou je van die minimalistische uitstraling van de gietvloer maar schrik je van de prijs? Dan is een betonvloer misschien een meer geschikte optie voor jouw badkamer. Beton heeft net zo’n stoere look, maar is een stuk betaalbaarder dan een gietvloer. Houd er wel rekening mee dat beton van zichzelf niet waterdicht is en dat het dus hoe dan ook een extra laagje nodig heeft. Bovendien zie je vlekken en kringen snel op beton, waardoor de vloer veel liefde en aandacht nodig heeft.
“Beton heeft net zo’n stoere look maar is betaalbaarder dan een gietvloer”
LEES OOK
Van stuc tot tegel: zo creëer je een betonlook badkamer
Kurk op de badkamervloer
Dat kurk nog niet de populairste badkamervloer is, verbaast ons eigenlijk. Het materiaal is namelijk uitermate geschikt voor vochtige ruimtes en heeft weinig onderhoud nodig. Geen schimmelvorming in je badkamer én niet elke dag hoeven poetsen: wie wil dat nou niet? Daarnaast heeft kurk nog andere fijne eigenschappen zoals een natuurlijke uitstraling en isolerende werking. Weinig materialen voor je badkamervloer zó eco-vriendelijk als kurk. Nog niet overtuigd? Doordat dit materiaal alle warmte vanzelf al vasthoudt is vloerverwarming eigenlijk niet nodig onder een kurken vloer. Wij zijn al fan, nu jij nog.
LEES OOK
4 redenen om voor kurk in je badkamer te kiezen
Bron: beeld 1: vtwonen 05-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Peggy Janssen | beeld 2: vtwonen 10-2016 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 3: vtwonen 04-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | beeld 4: vtwonen 07-2017 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek