Hout in de badkamer? Zo blijft het mooi
Massief hout is misschien niet het meest voor de hand liggende materiaal voor een natte ruimte. Toch zien we het steeds meer terug in de badkamer. Als wastafelkast – het liefst zo’n mooie vintage vondst – of op de wanden en zelfs op de vloer. Wie daar lang van wil genieten, beschermt het hout extra goed tegen vocht.
De combinatie hout en vocht
Hout is een natuurproduct en heeft de neiging om uit te zetten bij vocht en te krimpen bij warmte. Vandaar dat veel mensen huiverig zijn om het te gebruiken in de badkamer. Je hebt nu eenmaal niet altijd grip op de omgevingstemperatuur en vochtigheidsgraad. Toch kun je er met de juiste houtsoorten, de passende behandeling en een goede afzuiginstallatie voor zorgen dat het hout mooi en goed blijft.
Beste houtsoorten voor natte ruimtes
Voor hout in de badkamer kies je het best voor de duurdere soorten. Goedkoper hout als vuren zal sneller krimpen, verkleuren en rotten. Kijk daarom naar soorten met een hoge duurzaamheidsklasse – I of II – deze gaan zo’n 15 tot 25 jaar mee.
Tropische houtsoorten kunnen het best tegen een hoge luchtvochtigheid, maar zijn door de jarenlange onverantwoorde manier van kappen nogal beladen. Check daarom goed of het hout een FSC- en PEFC-certificaat heeft. In dat geval wordt alleen gebruik gemaakt van speciale plantages voor de winning en zijn de bomen ten minste 15 jaar oud.
Sterke houtsoorten voor de badkamer zijn:
- teak
- iroko
- merbau
- mahonie
- ipé
Houtsoorten die meer onderhoud en liefde nodig hebben:
- eiken
- wengé
- noten
- essen
Bamboe is ook heel geschikt, maar wordt officieel niet als een hout- maar als een grassoort gezien.
LEES OOK
3x Hoera voor bamboe
Behandelen van het hout
Tropisch hardhout hoeft in principe niet te worden behandeld en zal na verloop van tijd vergrijzen, net als hout dat buiten wordt toegepast. Vind je dat niet mooi of wil je niet elke druppel meteen hoeven wegvegen, geef het dan een lik olie. Gebruik hiervoor een hardwaxolie. Daar kan eventueel een kleur aan worden toegevoegd om het hout die witte, grijze of juiste donkere finish te geven. Door het aanbrengen van de olie raakt het hout verzadigd en stoot het water af.
LEES OOK
Frisse wind door je huis… 5 feiten over ventileren
De zachtere houtsoorten, zoals eiken en noten, moet je behandelen met olie of lak voordat het gebruikt wordt in de badkamer. Anders zie je snel verkleuringen en ligt zelfs rotten op de loer. Nog veel belangrijker is een goede ventilatie. Een automatisch ventilatiesysteem is het meest praktisch, helemaal bij gezinsleden die wat minder oplettend zijn. Denk aan roosters of een raam dat goed open kan.
Hout in de badkamer…
Bron: vtwonen 09-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek