WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De inloopdouche: ideaal in een kleine badkamer

Een douche waar je zo in- en uitwandelt zonder te worstelen met schuifdeuren of een kleddernat gordijn: de inloopdouche is no nonsense en toch luxe. Vandaar dat hij niet meer weg te denken is uit onze badkamers, of ze nu van kingsize- of poppenkastformaat zijn. Sterker nog, juist in die kleine badkamer kan de inloopdouche lucht brengen en de ruimte groter doen lijken.

douche groene tegels
Douche en handdouche Hotbath Cobber. Tegels Cabrera Verde Cobre via Design Tegels. Plantenpot Serax. Vloer gietvloer.

Inloopdouche in een kleine badkamer

Een douchecabine of douchehoek met een deur is in een kleine ruimte vaak een obstakel en ziet er wat propperig uit. Een effect dat je met een inloopdouche voorkomt, omdat je alle muren van de badkamer in een oogopslag kunt zien. Kies je voor een glazen wand, dan haal je helemaal het maximale uit je vierkante meters omdat het zicht niet belemmerd wordt.

De afmetingen van een inloopdouche

Om te weten of een inloopdouche ook in jouw mini-badkamer past, is het goed om te weten hoeveel ruimte hij inneemt. De minimale afmetingen van een inloopdouche zijn een breedte van 90 cm en een diepte van 120 cm. Kleiner dan dit zal niet comfortabel zijn en bovendien zorgen voor een waterballet in de badkamer. Red je dit niet, dan kun je toch beter kiezen voor een douchecabine, deze heeft meestal een formaat van 90×90 cm.

LEES OOK
Kleine badkamer, toch een bad: zo zorg je dat het kan

Verschillende inloopdouches

Is er voldoende plek voor een inloopdouche? Doen! Het geeft je het gevoel minder opgesloten te zitten, je hoeft geen douchebak te plaatsen en je kunt de hoek helemaal naar jouw smaak inrichten. Dat biedt veel meer ruimte voor eigen inbreng en creativiteit dan de standaard cabine.

Deze keuzes voor de inloopdouche kun je maken:

  • Glazen wand: een wand van glas werkt optisch het meest vergrotend, omdat je zicht hebt op alle muren en een dunne wand ook gewoon minder plek inneemt. Elke douchebeurt laat wel zijn sporen zichtbaar na op glas, dus je doet er wel goed aan om iedere keer even een handdoek of trekker erlangs te halen.
  • Hoge muur: een hoge muur – betegeld of glad – zorgt voor het minste spettergevaar in de rest van de badkamer, maar maakt de ruimte wel wat kleiner. Je kunt dit door de keuze voor een bepaalde kleur of een legpatroon wel beïnvloeden, maar een muur is een muur en die is meestal 10 centimeter dik.
  • Halfhoge muur: wil je geen muur tot het plafond en ben je ook geen fan van glas, dan is de halfhoge muur nog een optie. Ga niet lager dan 160 cm, want anders krijg je in de badkamer last van wegspattend water en dan heeft de muur eigenlijk geen zin.
  • Glasblokken: wel een muur, maar dan eentje waar licht doorheen komt? Dan zijn glasblokken ideaal. Je bouwt er vrij simpel een muurtje mee op en ze zijn makkelijk in onderhoud.

LEES OOK
Weinig m2 en toch maximaal ontspannen: inspiratie voor het inrichten van een kleine badkamer

Hoe doen zij het?

Even kijken hoe anderen de inloopdouche hebben toegepast geeft altijd weer nieuwe inzichten en bergen inspiratie. Hieronder drie inloopdouches in een bescheiden badkamer:

zwarte douchekraan
Thermostatische doucheset Cross met kruisgreep in Black Steel (vtwonen.nl)
blauwe tegels douche
inloopdouche

Nadelen van een inloopdouche

Natuurlijk heeft de inloopdouche ook nog nadelen en het is goed om deze ook mee te nemen in je overwegingen. Bijvoorbeeld:

  • Je krijgt het eerder koud in een inloopdouche, met name als je uitgedoucht bent.
  • In een inloopdouche is het zaak om de vloer goed te laten aflopen richting putje en toch zul je altijd wat last hebben van water dat spettert of een beetje de badkamer inloopt.
  • Een douchebak of -cabine heeft vaak een antislip bodem en dat heb je in een inloopdouche nu eenmaal niet. Laat dit meewegen bij de keuze voor de vloertegels en kies voor een wat stroevere tegel.

nog meer: badkamer inspiratie