WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf de badkamer verbouwen: hier moet je aan denken

Wil je een badkamer zoals in een echte hammam? Of ga je juist voor strak wit en modern? Alles kan en wordt mogelijk als je zelf je badkamer gaat verbouwen. Je bespaart veel kosten op uurloon van vakmannen en dat geld kun je weer in mooie tegels of een gave wastafel stoppen. Met onderstaande tips én een duidelijk stappenplan verbouw je zelf je badkamer.

badkamer natuursteen

Zelf doen!

Als je zelf je badkamer verbouwt, bespaar je veel geld. Het uurloon van de installateur en tegelzetter is ongeveer € 40,-. Ondanks dat de vakman vaak inkoopkortingen krijgt, ben je vaak gebonden aan bepaalde merken en dealers voor aantrekkelijke aanbiedingen. Als doe-het-zelver heb je het voordeel dat je uit het volledige aanbod kunt kiezen. Zo kan je een goede budgetmix maken. Op internet bestel je bovendien ook designartikelen met korting. Ook producten uit showrooms krijg je vaak voor een lagere prijs mee. Het loont om even goed te surfen en kritisch de prijzen te bekijken.

Een beetje van jezelf, een beetje door de vakman

Zie je ertegenop op om álles zelf te doen in je badkamer? Je kunt er ook voor kiezen om een deel van het werk uit te besteden. Met name slopen en opruimen is voor beginners prima te doen. Spreek van tevoren wel goed af wat jouw bijdrage zal zijn.

  • Slopen: kun je zelf doen, mits je met beleid te werk gaat en geen leidingen beschadigt.
  • Elektriciteit: laat dit over aan de vakman.
  • Leidingen verleggen: in principe een klus voor de vakman, maar als je verstand hebt van knelkoppelingen kan je zelf een poging wagen.
  • Sanitair plaatsen: iemand met twee rechterhanden die heel precies is kan dit zelf.
  • Betegelen: lijkt moeilijker dan het is, dus: zelf doen!

Rondkijken en keuzes maken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt op websites van badkamerspecialisten vaak een simpele plattegrond maken. Soms kun je zelfs een 3D-plattegrond maken en precies de kosten van je plannen bijhouden. Zo zie je meteen wat er met jouw m² en budget mogelijk is. Als je besluit nieuw sanitair te kopen, is het de goedkoopste oplossing om de indeling van de oude situatie over te nemen. Je hoeft dan niet allerlei leidingwerk te verleggen.

Door zijn grote afvoerpijp moet het toilet als eerste worden geplaatst. Meestal gebeurt dit tegen een buitenmuur en zo dicht mogelijk bij een afvoerbuis met een grote diameter. Vervolgens kun je gaan schuiven met de douche, de wastafel en het bad. Omdat deze onderdelen een kleine afvoerbuis hebben, zijn er allerlei oplossingen mogelijk. Het werkt vaak het meest efficiënt als je al het sanitair tegen de wand plaatst. Dit geeft een ruimtelijk effect en het ver- of aanleggen van leidingwerk is geen ingrijpende klus. Origineler is een bad in het midden van de ruimte. De leidingen krijgen in dit geval een plek onder de vloer. Zorg dan wel voor voldoende verval zodat het water goed kan weglopen. Tot slot kun je eventuele lege ruimtes als bergruimte gebruiken.

Checklist: wanneer doe je wat?

  • Maak eerst een goede plattegrond, zodat je weet welk sanitair je waar kwijt kunt en hoeveel wand- en vloertegels je moet bestellen.
  • Bestel alle materialen en houd rekening met levertijden.
  • Zorg dat je loodgieter of aannemer op de geplande dag aan het werk kan. Maak op tijd een afspraak met de loodgieter en eventueel een elektricien, stukadoor of tegelzetter. Goede vaklui zijn geliefd en hebben vaak een erg volle agenda!

Handige links

Verbouwplannen?

Heb je nog meer verbouwplannen? Check dan vtverbouwen voor veel praktische informatie en creatieve indelingsideeën. Waar moet je beginnen en welke keuzes maak je? vtverbouwen helpt je op weg!

Badkameraccessoires online kopen

Ben je klaar met verbouwen dan mag er ingericht worden! Wasmanden, zeephouders, handdoekhaken: je vindt online meer dan genoeg accessoires en musthaves voor in de badkamer. Ze zorgen voor de sfeer van de ruimte en maken het persoonlijk. Tip! Bekijk hier alle badkameraccessoires van verschillende webshops.

nog meer: badkamer inspiratie