Badkamer verbouwen of opknappen

beeld vtwonen Beeld

Het opknappen of verbouwen van je badkamer, iedereen krijgt er een keer mee te maken. Maar hoe ga je de badkamer indelen? Wil je nieuw sanitair? En ga je de tegels wel of niet vervangen? Onderstaande tips zijn handig bij een badkamer verbouwen.

Lees verder onder de advertentie

Badkamerwensen

Of je nu een nieuwe badkamer wilt kopen of een bestaande wilt opknappen, denk goed na over de manier waarop je de ruimte wilt gaan gebruiken. Wie maakt er gebruik van? Moeten de wasmachine en droger er in passen? Voldoet het sanitair nog aan je wensen?

Badkamer indelen

Als je nieuw sanitair wilt kopen, dan is het de goedkoper om de indeling van je badkamer hetzelfde te houden. Je hoeft dan niet al het leidingwerk te verleggen. Door zijn grote afvoerpijp moet het toilet eerst worden geplaatst. Daarna kun je gaan schuiven met de douche, de wastafel en het bad.

Op de muur

Omdat een badkamer erg vochtig is, zijn er een aantal mogelijkheden voor de muur. Op plekken waar het water spat, kies je voor glas, steen, tegels of metaal. Verf kan ook, maar gebruik dan eentje die speciaal voor de badkamer ontwikkeld is. Je kunt de wanden van een badkamer ook watervast laten stuken, bijvoorbeeld met tadelakt (Marokkaanse kalkpleister).

Lees verder onder de advertentie

Badkamerverlichting

Koop alleen lampen die speciaal voor de badkamer zijn ontwikkeld en gebruik geen schakelaars die je met natte handen moet bedienen. Een goede basisverlichting is belangrijk, want alle gladde oppervlakken moeten voor je veiligheid goed verlicht kunnen worden. Bij de spiegel heb je meer gericht licht nodig. Je vindt badkamerverlichting onder meer bij Praxis en Ikea.

Badkamer verbouwen met ligbad of douche

Baden zijn er in verschillende formaten, vormen en materialen. Exemplaren van plaatstaal zijn erg zwaar, maar kunnen tegen een stootje. Acryl baden zijn goedkoper in aanschaf, maar zijn krasgevoeliger en ‘piepen’ als je erin stapt. Een bad van kunsthars is steviger, maar ook duurder. Wil je een bad op pootjes? Kijk eens op www.affairedeau.com of de website van Piet Jonker.
Een douche is milieuvriendelijker dan een bad omdat je gemiddeld maar tweevijfde van de hoeveelheid water van een bad gebruikt. Douchebakken zijn meestal gemaakt van keramiek of kunststof, maar ze zijn er ook in natuursteen. Helemaal van nu is de inloopdouche. Het nadeel is wel dat het in je badkamer lang vochtig blijft.

Badkamervloer

In de badkamer kun je het beste kiezen voor antislip vloertegels. Een bestaande, gladde vloer kun je met een speciale, transparante coating ook minder gevaarlijk maken. Een massieve hardhouten vloer kan prima als je hem eens per jaar impregneert. Rubber, linoleum, natuursteen en vinyl kan natuurlijk ook.

Lees verder onder de advertentie

Ventileren

Om schimmel- en vochtplekken te voorkomen is het belangrijk je badkamer goed te ventileren. Er zijn twee soorten ventilatie: natuurlijke en mechanische. In het eerste geval is er sprake van een natuurlijke ‘trek’ door ventilatieroosters of ramen met een ventilatiestand. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een continu draaiende elektrische ventilator. Meer informatie over ventileren

Tijdelijke opslagruimte

Gebrek aan ruimte is een veel voorkomend probleem bij een verbouwing. Allsafe komt met de oplossing: tijdelijke opslagruimte. Dus ga je de badkamer verbouwen en zit je hierdoor tijdelijk omhoog met je badkamermeubel? Geen probleem, bij Allsafe huur je voor slechts €1,40 per maand een kubieke meter opslagruimte.