ambacht

Ontdek het ambacht: grafische posters en slingers

 
De bomen zijn op het papier gezeefdrukt. De afmeting van de poster wordt bepaald door de lopende band waarop het papier wordt gemaakt. Jessica verstuurt de posters inclusief een zelfgemaakt ophangsysteem: twee knijpers waarop ‘knijp me’ staat en waar ze alvast gaatjes in heeft geboord. Zelf hoef je er alleen nog spijkers doorheen te slaan en de poster hangt.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Jessica Jansen opent de deuren van haar gloednieuwe atelier – de verf is net droog. Naast lampen van aardewerk en zelfgeweven plaids maakt ze in deze voormalige school in Zutphen grafische posters, slingers en notitieboekjes van olifantenpoeppapier.

Lees verder onder de advertentie

Maker Jessica Jansen en Martijn de Bondt (nadesignwinkel.nl)
Werkplaats unit van 75 m² in bedrijfsverzamelgebouw in Zutphen
Techniek Illustreren, zeefdrukken, weven, houtbewerken, aardewerk gieten, breien
Favoriete gereedschap wol, leer, keramiek, papier en beton

Voor posters van de meest populaire dieren (zwaluw, olifant, roodborstje, libel) heeft Jessica sjablonen gemaakt. Zo kan ze sneller werken, aangezien ze het illustreren in haar eentje doet.
De sjablonen die Jessica gebruikt zijn bijna kunstwerken op zich.

Opgetrokken wenkbrauw

Aan gegniffel en een enkele opgetrokken wenkbrauw is ze inmiddels wel gewend, ze blijft er nuchter onder. Bovendien: na vier jaar pionieren en finetunen vliegen haar posters, slingers en notitieboekjes van olifantenpoeppapier tegenwoordig niet alleen als warme broodjes over de toonbank van Loft en Loods 5, maar ook van winkels in België, Duitsland en zelfs Curaçao. 'Jullie hebben geluk: drie maanden geleden had ik nog geen atelier', zegt Jessica lachend terwijl ze de deur van haar studio opendoet. Haar gloednieuwe werkplek bevindt zich in een loodsachtig bedrijfsverzamelgebouw op een klein industrieterrein in Zutphen en dat is net zo inspirerend als het klinkt: niet dus. 'Daar was ik ook totaal niet naar op zoek', vertelt Jessica.

Lees verder onder de advertentie

Nee, olifanten-poeppapier stinkt niet

Papier van olifantenkeutels

Toen de twee creatieven de studio voor het eerst bezochten, was het binnen bruin, geel en donker. Alle binnenramen en de lichtstraat in het dak waren dichtgetimmerd. 'Toch dacht ik meteen: hier kan ik wel wat mee', zegt Jessica. 'We hebben alle platen voor de ramen weggehaald, de boel wit geschilderd en in een hoek van het atelier heb ik van kurk een inspiratiewand gemaakt. Ik voel me hier nu heel prettig. Het allerfijnst is dat het groot genoeg is om mijn werk te laten liggen als ik even iets anders wil doen. Dat geeft zo'n vrijheid. Thuis moest ik dan alles weer opruimen.' Dat werk.

Jessica duikt in een verhuisdoos en overhandigt een bruine bal, die qua textuur en gewicht nog het meest doet denken aan een ballon van papier-maché. Her en der steken er sprieten uit. 'Je houdt nu een gedroogde olifantenkeutel vast. Ik neem hem altijd mee naar beurzen en winkels om mensen te laten zien waar het papier van wordt gemaakt. Dan roep ik 'vangen!' en gooi ik hem naar iemand toe, haha.'

‘In principe kun je door papierpulp van alles mengen: asperges, sinaasappelschillen, briefgeld… De blauwe slingers zijn gemaakt van oude spijkerbroeken.’
Lees verder onder de advertentie
Het zakje met grafietpoeder voor de sjablonen is gemaakt van een oud T-shirt van Martijn. Met letterstempels maakt Jessica een kleine tekst bij de illustraties op de posters. ‘Soms de Latijnse namen van de dieren, een andere keer iets geks, zoals ‘hot pink’ bij de flamingo en ‘lady in red’ bij het roodborstje. Niet te serieus allemaal.’
Zelfgemaakte sierlepels van aardewerk, voor koffie of (bad)zout bijvoorbeeld.

Het basisingrediënt voor al dat moois komt per aanhangwagen uit Burgers’ Zoo

Een beetje wringen

Jessica illustreert de posters met tekeningen van dieren, planten en bomen: haar inspiratie komt meestal uit de natuur. Ook lanceert ze binnenkort een nieuwe collectie met meer abstracte, geometrische vormen. 'Ik hou van het contrast tussen de structuur van het papier en zo'n strakke, grafische print. Dat wringt een beetje met elkaar en juist dat vind ik zo mooi. Van de meest populaire prints – zwaluw, olifant, roodborstje, libelle – hebben we sjablonen met gaatjes gemaakt, waar ik grafietpoeder doorheen druk. Vervolgens verbind ik de stipjes met een marker. Ik gebruik alleen zwarte stiften, want dat is grafisch het sterkst. Een hele stift per poster: het papier zuigt enorm veel inkt op.' Ze doet alles met de hand.

Lees verder onder de advertentie
De palmboomstempel is door Jessica zelf gegutst uit een plaat mdf. Op de achtergrond batikstempels die Jessica gebruikte voor de afbeeldingen op deze kaarten.
Stip voor stip, lijn voor lijn ontstaat een grafische print van een dier. ‘Per poster verbruik ik een hele markeerstift: het papier zuigt enorm veel inkt op.’
beeld vtwonen
Lees verder onder de advertentie

3x typisch Jessica & Martijn

  1. Het werk van Jessica en Martijn, hun merk heet NADesign, is Made in Holland – in alle opzichten. En daar zijn ze trots op!

  2. Jessica en Martijn mogen de tijd mee hebben (iedereen is bezig met recyclen), maar ze hebben het nodige doorzettingsvermogen nodig gehad. 'In het begin vonden mensen ons papier raar, maar dat boeide me niet. Het is schoon, droog en bovendien heel mooi. Tegenwoordig zien mensen dat ook in.'

  3. Het contrast tussen de structuur van het papier en strakke, grafische prints.

Bron: vtwonen 4-2019 | Tekst Bartjan Bouman | Fotografie Ernie Enkelaar