WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ambacht en slimme materialen: 4x Belgian Design op een rij

Minimalistisch en een tikkeltje onvoorspelbaar: Dutch Design is wereldwijd bekend. Max en Guido van StudentDesign doken in de ontwerpen van onze zuiderburen – waar alles draait om ambacht en slimme materialen – en zijn fan! In dit blog laten ze zien wat Belgian Design zo uniek maakt.

Wout Willems

Gebogen hout

Wout Willems studeerde af met zijn ‘Experibending’ project, waarin hij experimenteerde met het buigen van hout. Een ingewikkelde klus: hout breekt nogal snel tijdens het buigen. Wout ontwierp een sterke en functionele kruk met twee niveaus, waarvan het hout in meerdere dimensies is gebogen. De kruk is ook handig als bijzettafel, met een boek op het ene plateau en een glas water op het andere. Als er iets is dat Belgian Design ons leert, is dat ambacht en materialen centraal staan. Gebruik deze op een slimme manier en er ontstaan waanzinnig mooie producten.

Pierre-Emmanuel
Pierre-Emmanuel

Toekomst-proof

Helemaal klaar met het thuiswerken? Ontwerper Pierre-Emmanuel ontwierp een toekomst-proof oplossing voor op het kantoor: een vilten nis die door een massief eiken staander je werkplek omsluit. Door de nis worden omgevingsgeluiden gedempt en hoeft niemand zich volledig van collega’s af te zonderen. Pierre liet zich inspireren door verstoppertje spelen. Als je vroeger na een halfuur zoeken nog niet gevonden was, stak je toch maar een voet naar buiten. Een collega nodig? Dan steek je dus gewoon even je hoofd naar buiten!

Vincent Long & William Fournié
Vincent Long & William Fournié

Slimme kruk

Ook Vincent Long & William Fournié maakten slim gebruik van materiaal en ontwierpen een simpele kruk. De ingesneden basis van vilt is omzoomt met een koord, en door hier aan te trekken staat er binnen een paar seconden een kruk. Het leuke aan dit ontwerp – vinden wij tenminste – is dat het een sociaal ontwerp is. Je tovert de kruk alleen tevoorschijn wanneer er meer vrienden zijn dan stoelen. Helemaal top: hij is ook nog eens duurzaam. Het ontwerp is simpel te produceren en wordt als ‘flatpack’ verzonden. Zo blijft de ecologische footprint laag.

Ontwerp Eline
Ontwerp Eline

Stoel met een twist

Eline misleid de kijker met haar stoel die licht en zacht lijkt, maar in werkelijkheid stevig en hard is. Je moet goed kijken om te zien dat deze stoel gemaakt is van hout; door de ‘hechtingen’ van koperdraad lijkt het nét stof. Eline brengt met haar ontwerp een ode aan de vrouwelijke ontwerpers. Ze werd geïnspireerd door beeldhouwster Maria Faydherbe die niet lid mocht worden van een gilde omdat ze een vrouw was. Eline noemde haar ontwerp ‘het stoel’ en vervormt daarmee meer dan het materiaal alleen. Ze geeft een twist aan een object dat in het woordenboek ‘mannelijk’ is: de stoel.

StudentDesign

Guido & Max StudentDesign

Max Hochstenbach en Guido Lok richtten drie jaar geleden het platform StudentDesign op. Daar delen zij de meest inspirerende, innovatieve en duurzame ontwerpen gemaakt door studenten van over de hele wereld: van Japan tot Brazilië en van Amerika tot Denemarken. Op vtwonen.nl laten zij de meest bijzondere ontwerpideeën zien. Wil je meer zien? Hier vind je alle vtwonen blogs van StudentDesign of neem een kijkje op hun Instagram of website!

nog meer: ambacht