WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4 manieren om je hypotheekrente te verlagen

Besparen op de hypotheekrente klinkt voor de huizenbezitters onder ons uiteraard als muziek in de oren. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je de hypotheekrente verlagen. Wat kun je precies doen om te profiteren van een lagere rente?

grijze bank raam

Hypotheek oversluiten

Je kunt je lopende hypotheeklening oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Dit kan betekenen dat je dan een lagere rente gaat betalen. Aan een hypotheek oversluiten zijn wel kosten verbonden, waaronder advieskosten, kosten voor de hypotheekakte en de boeterente. Het oversluiten van de hypotheek is dus pas interessant als het voordeel van de lagere rente opweegt tegen de kosten. Via deze test kun je bekijken of het voor jou voordelig is om de hypotheek over te sluiten.

LEES OOK
Vergunning voor een aanbouw: wat mag wel en wat niet?

Aflossingsvrije hypotheek (eerder) aflossen of omzetten

Bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek maak je de afspraak dat je aan het eind van de looptijd in een keer de gehele som aflost. Hiervoor betaal je een extra renteopslag voor het verhoogde risico dat de bank loopt. Vaak blijkt echter dat mensen niet of niet geheel aflossen. Dit heeft het gevolg dat je na afloop van de aflossingsvrije hypotheek weer een nieuwe lening moet aangaan voor het niet afgeloste deel. Banken lopen hierdoor een verhoogd risico en rekenen dit aan je door met een verhoogd rentepercentage. Door deze hypotheek eerder af te sluiten, verlaag je het risico voor de bank en kun je een lagere rente krijgen.

Voor een omzetting naar een andere hypotheekvorm, bijvoorbeeld naar een lineaire hypotheek, betaal je meestal geen boete of oversluitkosten als je bij dezelfde geldverstrekker blijft en vasthoudt aan de rentevaste periode.

Oversluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie

Is je woningwaarde in 2022 niet hoger dan € 355.000 en heb je een hypotheek afgesloten zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Dan kan het interessant zijn om over te sluiten naar een hypotheek mét NHG. Dit is voordelig voor banken omdat ze zo meer zekerheid hebben dat er voldaan wordt aan de betaalverplichtingen. Dat heeft dan weer een positieve weerslag op de hypotheekrente die je moet gaan betalen. Tot slot zijn er nog twee belangrijke aandachtspunten: ten eerste mag je geen schulden hebben en ten tweede is het goed te weten dat het afsluiten van een NHG kosten met zich meebrengt. Je betaalt in totaal 0,7 procent van de totale leensom.

Verhuizen om hypotheekrente te verlagen

Heb je alle bovenstaande opties overwogen, maar leidt het bij jou niet tot een kostenbesparing? Zit je daarbij nog lang vast aan een rentevaste periode? In dat geval is er nog een andere optie: het verkopen van je huidige woning en een nieuw huis kopen. Met de verkoop van je oude woning los je de hele lening in een keer af en kun je een nieuwe lening onder gunstigere voorwaarden aangaan voor de financiering van je nieuwe huis. Dat wordt Funda afstruinen…

LEES OOK
Binnenkijken bij ex-partners die gescheiden samenwonen

nog meer: Alles over geld