Welke lamp kies jij?
Lampen zijn enorm belangrijk voor je wooncomfort. Met een lamp creëer je een gevoel van veiligheid, verlicht je donkere ruimtes en maakt je je huis lekker leefbaar. Bovendien zijn lampen echte sfeermakers en je kunt er eindeloos mee variëren. Hieronder geven we je antwoord op de meest gestelde vragen over lampen. Van de soorten lampen tot lichtbronnen en de nieuwste snufjes.
Soorten verlichting
Een eerste stap bij het kiezen van verlichting is het opstellen van een lichtplan. Hoe je zo’n lichtplan maakt, lees je in dit stappenplan voor de verlichting van de woonkamer. Dit plan kun je toepassen voor elke ruimte in huis. Kun je nog wat extra hulp gebruiken bij je plan? In deze video geeft styliste Femke tips over basisverlichting en praktische verlichting. En bekijk ook de video met tips voor sfeerverlichting.
Hanglampen
Een hanglamp zorgt voor een geconcentreerde lichtbundel op een plek. De lampenkap bepaalt de hoeveelheid licht en welke kant het op schijnt. Een glazen kap verspreidt het licht, een dichte kap houdt de lichtbundel kleiner. Voor de hoogte van een hanglamp zijn geen vaste regels. Houd voor een hanglamp boven de eettafel een hoogte van 55 cm aan, daarmee voorkom je dat de lamp in je ogen schijnt. Hanglampen zijn er in veel verschillende stijlen, van een industriële hanglamp met robuuste uitstraling tot een Scandinavisch exemplaar met een ingetogen design.
LEES OOK
Zelf aan de slag? Met deze 6 DIY’s maak je zelf een lamp
Vloerlampen
Het voordeel van een vloerlamp is dat je ‘m makkelijk verplaatst. Je verhuist een vloerlamp zo van de ene hoek of kamer naar de andere. Naast de kap is vooral de poot of voet bepalend voor de stijl. Een moderne vloerlamp heeft in veel gevallen een poot van aluminium, metaal of ijzer. Ook een houten vloerlamp is populair, omdat deze bij veel woonstijlen past.
Tafellampen
Bedenk of je tafellamp vooral functioneel, decoratief of allebei moet zijn. Ga je voor een functionele lamp, dan kun je in de vtwonen shop filteren op het bedrag dat je wilt uitgeven. Wil je een lamp op tafel zetten die naast de functionaliteit een echte blikvanger is? Neem dan een kijkje bij de nieuwste lampen om te zien wat nu helemaal in is.
Plafondlampen en spots
Het verschil tussen een hanglamp en een plafondlamp zit hem in de hoogte. Een plafonnière heeft geen snoer, waardoor de lamp hoger hangt. Een plafondlamp of plafonnière zorgt voor basislicht en geeft veel licht. Daardoor kom je hem vooral tegen in de keuken, badkamer, werkkamer en als verlichting bij de trap. Naast plafondlampen zijn er ook plafondspots te koop. Spotjes kun je vaak meerdere kanten op kunt richten, waardoor je een deel van de ruimte nog eens extra verlicht.
Wandlampen
Wandlampen zorgen voor zacht licht en verlichten de donkere hoeken in de kamer. Ook in de badkamer of keuken is een wandlamp erg geschikt. Daarnaast worden wandlampen vanwege het zachte licht vaak gekocht voor de kinderkamer. Het nadeel van een wandlamp is dat je er niet zo flexibel mee bent, eenmaal opgehangen, zit je er aan vast. Gelukkig zijn er ook lampen met een uittrekbaar frame, waardoor je toch wat meer met licht kunt variëren.
Bureaulampen
Een bureaulamp is qua model vergelijkbaar met een tafellamp, maar is toch net even anders. Een bureaulamp is in de eerste plaats bedoeld om prettig te werken, daarom is het ontwerp vaak multifunctioneel. Bureaulampen zijn gemakkelijk te verplaatsen en hebben vaak een verstelbare kop die je verschillende kanten opdraait.
Buitenverlichting
In de vtwonen shop kun je ook voor buitenverlichting terecht. Buitenverlichting is vooral bedoeld om de voor- of achterdeur te verlichten en helpt om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Maar een buitenlamp is veel meer dan dat. Doordat de grens tussen buiten en binnen steeds meer vervaagt, kun je jouw woonstijl ook naar buiten doortrekken. De tijd dat er alleen een simpele wandlamp naast de deur hing is gelukkig allang voorbij. Tuinfakkels, windlichten en andere sfeerverlichting maken het extra gezellig in de tuin.
Waar moet je denken bij de aanschaf van nieuwe lampen?
Bij de aanschaf van een lamp zijn er aantal vragen: wat voor functie heeft de lamp, wat voor lichtbron heb ik daarvoor nodig en past de lamp in het interieur? Weet je eenmaal welke functie de verlichting heeft, dan kun je in de vtwonen shop filteren op categorie, stijl en materiaal. Dat maakt de selectie van het enorme assortiment een stuk overzichtelijker.
Soorten lichtbronnen
Bij verlichting kun je kiezen uit verschillende soorten lichtbronnen. Van spaarlamp en ledlamp en halogeen. Iedere soort lichtbron heeft zijn eigen voor- en nadelen.
De gloeilamp is de eerste en oudste soort elektrische lichtbron. Van de energie die de gloeilamp verbruikt, wordt maar 5 procent omgezet in licht, de rest gaat op aan warmte. Sinds 2012 zijn gloeilampen in Europa verboden, winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen.
Halogeen lampen en kooldraad lampen zijn varianten van de gloeilamp. Bij een kooldraad lamp is de bedrading in het bolletje een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Dit geeft de lamp een vintage look en maakt hem geschikt als sfeerlamp. Kooldraad lampen zijn dimbaar en branden zo’n 1000 uur.
Halogeen lampen gaan iets langer mee en hebben ongeveer 2000 branduren. Door een ander soort gas zijn ze iets efficiënter in verbruik dan gloeilampen. Halogeen verlichting wordt vaak gebruikt in de hal, berging of in het toilet.
LED-verlichting is het beste alternatief voor de gloeilamp en halogeenlamp. Hij is beter voor het milieu en verbruikt 85% minder energie dan gloeilampen. Voordeel ten opzichte van een spaarlamp is dat deze lichtbron meteen op volle sterkte als het aangaat. Vroeger was een veelgehoorde klacht dat het licht van een LED-lamp kil aan deed, maar dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig heb je naast witte LED-verlichting ook LED lampen die warme, gele verlichting voor een gezellige sfeer in de ruimte.
Spaarlampen geven een helder, warm licht en kunnen een hele ruimte verlichten. Zoals de naam al doet vermoeden is het aantal watt lager, waardoor je bespaart op energie. Een spaarlamp is niet alleen energiezuinig maar heeft ook lange levensduur, gemiddeld tussen de 6.000 en 20.000 branduren.
Je gebruikt spaarlampen vooral voor de woonkamer, keuken en slaapkamer. Nadeel is dat deze lamp even de tijd nodig heeft om tot volle sterkte te komen, vandaar dat je hem vooral inzet op plekken waar de lamp voor langere tijd brandt.
Soorten fittingen
De fitting is de aansluiting tussen je lamp en de armatuur. Voor iedere soort lamp (LED, spaarlamp, gloeilamp) zijn er verschillende soorten fittingen. Check dus bij het kopen van een lamp welke soort fitting je nodig hebt. Op iedere armatuur staat een code met de fitting, handig dus om die mee te nemen naar de winkel.
In Nederland en de meeste landen waar er 230-240 spanning is, zijn de standaard fittingen fitting E27 en fitting E14. Daarbij heeft E27 een grote fitting en E14 een kleinere. Wist je trouwens dat E staat voor Edison? In het laboratorium van Thomas Edison werd in 1879 de gloeilamp bedacht, vandaar dat wij het bij de soort fittingen nog steeds over deze E-nummers hebben.
Wanneer kies je voor een dimmer?
Wanneer je een boek leest of aan het werk bent, heb je meer licht nodig dan tijdens een filmavondje. Wil je eenvoudig variëren met de lichtsterkte in huis, dan is een lamp met dimmer ideaal. Zo kan een lichtbron verschillende sterktes hebben en bepaal jij zelf welke sfeer je in huis creëert.
Let op: niet elke lichtbron is dimbaar. Gloeilampen, halogeen en LED-lampen zijn vaak dimbaar, spaarlampen vaak niet. Het staat altijd duidelijk op de verpakking van de lamp aangegeven of een lamp dimbaar is.
Wanneer een dimmer een bereik heeft tussen de 50W en 200W, dan moet het totaal aantal wattage binnen dat bereik liggen. Een lamp van 25W of van 300W zal in dit geval knipperen of zelfs helemaal niet branden.
Er zijn verschillende soorten dimmers. Een vloerdimmer zit tussen de lamp en de stekker in en is bedoeld voor vloerlampen. Voor tafellampen en bureaulampen geldt dat de dimmer ook tussen lamp en stekker zit, soms zit de dimschakelaar op de armatuur zelf. Er is ook de mogelijkheid om lampen op afstand te dimmen. Dit kan met smartverlichting met slimme schakelaars en dimmers die je draadloos bedient, met een afstandsbediening of je smartphone of tablet.
Bekende merken lampen in de vtwonen shop
Philips heeft design en innovatie hoog op de prioriteitenlijst. Een goed voorbeeld hiervan is de Philips Hue collectie, waarbij de verlichtingsmogelijkheden eindeloos zijn. Door een combinatie van slimmer regelaars creëer je je eigen lichtsysteem op maat. Met de bijbehorende app kun je elke lamp wel 16 miljoen verschillende kleuren laten verspreiden. Je kunt deze lamp zelfs synchroniseren met muziek en films, zodat de lampen de ruimte passend verlichten voor een complete beleving.
Andere lampenmerken om in de gaten te houden zijn Zuiver, Dutchbone, HKliving en Menu.