WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Je huis verkopen: zo haal je het meeste uit de onderhandeling

Ga jij je huis verkopen? Dan regelt de verkoopmakelaar over het algemeen de communicatie tussen jou en de potentiële kopers. Ideaal, vooral omdat de verkoopmakelaar verstand van zaken heeft. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je achterover kunt leunen. Voor meer grip op het proces is het belangrijk dat je zelf ook weet van de hoed en de rand. Hoeveel je huis nu écht waard is bijvoorbeeld, en op welke aspecten die waarde is gebaseerd.

kerst voordeur groen je huis verkopen
Kerstdecoratie voordeur

Het openingsbod

Mooi, je hebt een openingsbod ontvangen. Een goeie deal of doe je jezelf tekort? Die vraag wordt beantwoord door de conclusie van de taxateur, die je huis al grondig heeft bekeken voordat het te koop kwam. Dat geeft een handige richtlijn. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het aantal weken, maanden of jaren dat je huis te koop staat. Raak je het al maanden aan de straatstenen niet kwijt, dan kan het helemaal geen kwaad om de prijs iets te laten zakken. En wat was het aantal bezichtigingen tot nu? Loopt het nog steeds storm, dan kun je meerdere biedingen afwachten.

LEES OOK
Je huis verkopen zonder pottenkijkers: zo werkt stille verkoop

Aan de hand van deze factoren bepaal je hoe je reageert op het openingsbod. Je keurt het goed, wijst het sowieso af of je doet een tegenvoorstel. Wanneer je nog veel bezichtigingen in de planning hebt staan, kun je natuurlijk best wat gedurfd het proces ingaan; je hebt tenslotte nog opties genoeg. Gelukkig kan de verkoopmakelaar je ook hierin adviseren.

Niet alleen de prijs

Voordat je ingaat op het openingsaanbod: houd er rekening mee dat de geboden prijs nog maar een klein onderdeel is van het aanbod. Wil iemand de sleuteloverdracht pas na een jaar laten plaatsvinden? Dan gaat je voorkeur misschien toch uit naar een andere koper. Tegelijk kan zo’n door de koper gestelde voorwaarde best in je voordeel werken. Dat geeft je namelijk iets om te onderhandelen. De sleutel pas over een jaar? Prima, maar dan gaat de verkoopprijs een paar procent omhoog.

LEES OOK
Verhuizen of verbouwen? Zo zorg je ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is

Nóg een belangrijke reden om een bod toch te accepteren: het gegeven dat de koper geen financiering nodig heeft. Je hebt dan meer zekerheid dat de verkoop ook echt doorgaat, terwijl je bij de andere koper misschien nog maar moet afwachten of de hypotheek rond komt. Voordat je die zekerheid hebt, ben je vaak zo’n acht weken verder en dat kan een heel ander licht op de zaak werpen.

De spelregels

Een paar regels zijn handig om in je achterhoofd te houden, zodat je zeker weet dat de verkoop correct wordt uitgevoerd. Allereerst: óók wanneer iemand de vraagprijs biedt, hoef je het bod niet per se te accepteren. Dat Marktplaats-gevoel mag je dus best een beetje kwijtraken. Ook is het goed om te weten dat jíj bepaalt met wie je in zee gaat. ‘Wie het eerst komt, die het eerst maalt’ gaat hier dus niet op; nummer drie met een veel lager bod maar wél wat gunstige voorwaarden mag gewoon voorrang krijgen.

LEES OOK
Uit huis? Dit heb je nodig voor je uitzet

Met meerdere partijen tegelijk onderhandelen? Dat is ook helemaal oké, zolang je daar maar transparant over bent. En zolang er geen handtekeningen zijn gezet, mag je de onderhandeling gewoon stopzetten. Je maakt er niet per se vrienden mee, maar juridisch zit je goed.

nog meer: Adviespagina