Verhuizen of verbouwen? Zo zorg je dat alles tot in de puntjes geregeld is

In samenwerking met ANWB Woonverzekering

beeld vtwonen Beeld Verhuizen of verbouwen? Dit moet je regelen qua woonverzekeringen - ANWB
Beeld Verhuizen of verbouwen? Dit moet je regelen qua woonverzekeringen - ANWB

Je huis is misschien wel je meest kostbare bezit. Net als alle spullen die erin staan natuurlijk. Zonde als die tijdens een verbouwing of verhuizing schade oplopen en je zelf voor de kosten moet opdraaien. Met een inboedel- en opstalverzekering ben je verzekerd van een goede afloop. Dít moet je erover weten.

Lees verder onder de advertentie

De verschillen op een rij: opstal- en inboedelverzekering

Oké, first things first over de woonverzekeringen: wat is het verschil tussen een opstal- en een inboedelverzekering nou precies? Eigenlijk is het heel simpel: met een inboedelverzekering verzeker je je spullen die los in je huis staan tegen (water)schade, brand en inbraak. Dus mocht je een lekkage krijgen en je gloednieuwe bank of laminaat dit niet overleeft, dan hoef je met een inboedelverzekering niet meteen in de paniek te schieten. Met een opstalverzekering zijn je huis en alles wat daaraan vast zit (van schutting en tuin, tot garage en zonnepanelen) verzekerd tegen brand-, storm-, water- en inbraakschade.

Heb je een koopwoning? Dan is een opstalverzekering vaak verplicht. Een inboedelverzekering hoef je niet per se af te sluiten, al is het wel slim om te doen. Want het is toch zonde als er een ongelukje gebeurt met bijvoorbeeld de meubels, kleding, tv, laptop, blender of stofzuiger en je voor die schade niets, nada, noppes terugkrijgt. Voor een klein extra bedrag kun bij de ANWB Inboedelverzekering zelfs alle smartphones, tablets en smartwatches in huis meeverzekeren. Handig!

Geef je verhuizing of verbouwing door

Huis gekocht? Zet je lopende woonverzekeringen dan op het juiste moment over naar het nieuwe adres. De opstalverzekering pas je aan zodra de nieuwe woning op jouw naam staat. Verhuis je naar een appartement, dan heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) de opstalverzekering vaak al geregeld en hoef je dit dus niet zelf te doen. Wacht met het overzetten van je inboedelverzekering tot de dag van de verhuizing wanneer alle spullen in het nieuwe huis staan. Je spullen zijn ook tijdens de verhuizing verzekerd.

Lees verder onder de advertentie

Een verbouwing hoef je meestal niet aan de verzekeraar door te geven. Tenzij je een rieten dak laat plaatsen of naderhand besluit je huis te verhuren of deels zakelijk te gaan gebruiken. In dat geval ben je verplicht je verzekeraar in te lichten. Ga je huren? Dan heb je geen opstalverzekering nodig. Een inboedelverzekering voor een huurhuis regel je zelf.

Schade door het (ver)bouwen

Pech tijdens de bouw of verbouwing? Met een goede opstalverzekering ben je meestal verzekerd voor schade die daarbij komt kijken. De verbouwing moet dan wel professioneel aangepakt worden. Ontwerp- en bouwfouten zijn doorgaans niet meeverzekerd.

Schade die je zelf veroorzaakt tijdens een verbouwing is gedekt, mits er geen sprake is van ondeskundigheid. Veroorzaakt je aannemer schade? Dan is de aannemer daar meestal voor verzekerd. Check vooraf nauwlettend of de aannemer goed werk levert en betrouwbaar is.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld Verhuizen of verbouwen? Dit moet je regelen qua woonverzekeringen - ANWB
Beeld Verhuizen of verbouwen? Dit moet je regelen qua woonverzekeringen - ANWB

Verbouwmaterialen meeverzekerd

Alles wat uiteindelijk onderdeel gaat worden van je woning is met de ANWB Opstalverzekering verzekerd. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je je spullen zomaar kunt laten rondslingeren: alles moet na gebruik achter slot en grendel opgeborgen worden. Spullen die los buiten liggen, zijn niet verzekerd en bij diefstal moeten er braaksporen aanwezig zijn.

Tijdelijk ergens anders wonen

Als je woning een bouwval is, dan is het wel zo fijn om tijdelijk ergens anders te wonen tijdens de verbouwing. Met de inboedelverzekering van ANWB blijven je spullen thuis ook gewoon verzekerd. Houd er wel rekening mee dat die dekking na drie maanden verbouwen beperkt wordt tot schade door brand, storm, blikseminslag en ontploffing. Mocht je nu de pech hebben dat er precies dan iets gebeurt, dan ben je bij met de woonverzekeringen van ANWB in elk geval verzekerd van een super snelle schadeafhandeling.

Lees verder onder de advertentie

Verzekerd tijdens verhuizing

Verhuizen ís al stressvol genoeg. En dan gaat tijdens het sjouwen ook nog eens de wasmachine kapot… Geen paniek! Met de ANWB Inboedelverzekering zijn al je kostbare spullen tijdens het verhuizen standaard verzekerd. Zowel de spullen in het oude als het nieuwe huis. Tip: geef wel op tijd je adreswijziging door.

Woonverzekerineng afsluiten?

Goed idee! Ben je benieuwd naar de woonverzekeringen van ANWB of heb je hulp nodig bij het uitkiezen en afsluiten van een woonverzekering? Dan kun je rekenen op de betrouwbare hulp van de ANWB. Check de mogelijkheden en polisvoorwaarden van de ANWB Woonverzekering en stel de boel vandaag nog veilig.