Zo houd je de zolder koel in de zomer

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 01-2015 | fotografie Jansje Klazinga | styling Frans Uyterlinde
Beeld JA | vtwonen 01-2015 | fotografie Jansje Klazinga | styling Frans Uyterlinde

Iedereen die op een zolder slaapt of heeft geslapen, kent de struggle gegarandeerd: als het ook maar een beetje warm is buiten, is slapen op een zolder bijna niet te doen. Temperaturen op dit romantische plekje in huis schieten namelijk in no time naar een recordhoogte. Hoe houd je de zolder toch koel in de zomer?

Lees verder onder de advertentie

Koele zolder = koel hoofd

Een privésauna maken van je huis of zolder wil je in de zomer sowieso voorkomen. Naast dat je huis zijn warmte niet meer kwijt kan, kun jij dat zelf ook niet meer. Binnenruimtes koel houden in de zomer is belangrijk, omdat je dan altijd een plekje hebt om je terug te trekken. En dat is wel zo fijn als de zweetdruppels op je voorhoofd staan.

Hitteplan voor een koele zolder

Warmte stijgt op, logisch dus dat de zolder een van de warmste plekken van het huis is. Als een dakkapel of dakraam geen uitkomst biedt, is een koelsysteem het overwegen waard. Het meest eenvoudig en het voordeligst zijn aircoolers. Die zijn compact en kunnen overal worden neergezet waar iemand behoefte heeft aan frisse lucht. Prima om bijvoorbeeld op een hete dag op je thuiswerkplek te zetten, maar ongeschikt voor het koelen van de hele zolder.

Een mobiele airco dan? Die is ook makkelijk te verplaatsen, maar helaas moet de afvoer van een dergelijke airco via een dakraam naar buiten, waardoor de warme lucht net zo hard weer naar binnen stroomt. Bovendien is het koelvermogen niet heel groot. De beste optie op zolder? Een split-aircosysteem. Die bestaat uit een binnen- en buitengedeelte die via leidingen met elkaar zijn verbonden. Deze airco onttrekt warmte uit de ruimte (via de zogenoemde binnenunit) en voert die af via de buitenunit. Op kieskeurig.nl staan onafhankelijke informatie over en reviews van verschillende koelsystemen.

Lees verder onder de advertentie

Keep it koel

Naast een airco – die doorgaans best wat energie verbruikt – zijn er ook andere manieren om de zolder koel te houden.

  • Isolatie van het dak zorgt ervoor dat de zolder in de winter warm is en in de zomer koel.
  • Houd ramen en deuren dicht en laat de zonwering zakken. Sluit eventueel raamdecoratie om ook het zonlicht buiten te houden.
  • Rolluiken zijn een goede investering. Ze houden niet alleen de warmte buiten de deur, maar zorgen ook voor een donkere ruimte. En dat is weer fijn als er een slaapkamer op zolder komt.
  • Schaf een ventilator aan voor extra verkoeling.

Dak isoleren

Als een dak niet is geïsoleerd, gaat er zo’n dertig procent van de warmte via het dak verloren. Isolatie heeft dan ook meteen een positief effect op de energierekening. Hoe groot die besparing is, hangt af van de oppervlakte van het dak, maar dakisolatie kan een besparing van wel dertig procent op de stookkosten opleveren.

Lees verder onder de advertentie

Isolatiesubsidie

Het dak isoleren is een investering die zichzelf terugverdient. Daarnaast zijn er allerlei subsidieregelingen die de aanschaf nóg aantrekkelijker maken en de terugverdientijd verkorten. Lees meer hierover op dakisolatie-advies.nl.

Producten die we aanraden

Meer verkoelende tips

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

nieuws Hittegolf alarm: houd je huis én hoofd koel bij hoge temperaturen

beeld vtwonen Beeld

styling 3x een mediterrane sfeer in de tuin

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Wooninspiratie Last van de zon in huis? Zó creëer je stijlvolle schaduwplekken

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

cursus vtwonen droomtuin

Bron: vtwonen 01-2015 | fotografie Jansje Klazinga | styling Frans Uyterlinde