WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Duurzame trend: circulair meubilair verovert de interieurwereld

Duurzaamheid komt in een steeds feller daglicht te staan. Met het oog op een betere maar wel esthetische wereld maakt deze nieuwe trend een opmars. De naam? Circulair meubilair, waarbij mooi wonen en een bewust bestaan hand in hand gaan.

beige bank
EVC-vloer Rye, per m² € 63,99 M.m.v. pure-original.nl (muurverf Fresco in kleur Soft Taupe), loods5.nl (bank, fauteuil), vtwonen.nl (vloerlamp van Ferm Living), instagram.com/nixxvintageartdesign (schilderijen van Ans de Kruyf), designtales.nl (leren stoel), pietjonker.nl (set travertin salontafels), letoile.store (keramieken dienblad, keramieken mok, keramieken wierookhouder), zarahome.com (vaas), bymolle.com (linnen kussen in kleur Cacao), sissy-boy.nl (metalen kandelaar). Overig privébezit

Het belang van vintage

Het belang van een duurzamere levensstijl wordt steeds groter. Dat vertaalt zich door naar ontwikkelingen op het gebied van mode. Maar ook op het gebied van wonen zien we steeds meer duurzame trends, merken en innovaties. Vintage meubels zijn steeds populairder, gezien ook dít – naast prachtig en uniek – een stuk milieubewuster is dan steeds nieuwe items kopen.

Ronde productiecirkel

Circulair meubilair zijn door de manier van maken keer op keer opnieuw te gebruiken. Hoe dat kan? Wanneer meubels afgeschreven zijn, worden ze niet weggegooid, maar ingezet als grondstof voor een nieuw meubelstuk. Bij deze manier van produceren vormen de onderdelen en materialen de basis voor nieuwe producten. Hiermee is de productiecirkel rond. Dat is duurzaam, want er is geen verspilling. Er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig omdat de stoffen al in eigen beheer zijn. En dat scheelt weer transportkosten.

LEES OOK
Dit doen vloerkleden met verschillende vormen en stijlen in huis

donkere badkamer
EVC-vloer Pebble, per m² € 63,99 M.m.v. pure-original.nl (muurverf Fresco in kleur Soft Taupe), filiaal4.nl (bad, wastafel in Copper, wastafelkraan en badkraan Slimline in Brons), nordal.eu (houten bijzettafel, handdoeken), letoile.store (stenen onderzetter, handzeep, wierookhouder, wierook), paviljoennoord.com (spiegel), zarahome.com (slippers, grijze handdoek, vaas, houten dienblad). Overig privébezit.

“De pro van deze trend? Geen afval? Meubels worden na hun levenscyclus namelijk ingezet als grondstof

voor een nieuwe meubelstuk”

Circulair versus recycelen

Het is belangrijk om de termen circulair produceren en recycling niet door elkaar te halen. Bij recyclen worden producten die af zijn omgetoverd tot een ander product. Dit noem je ook wel downcycling. Hierbij zijn meubels wel vaker van mindere kwaliteit, zo beweren boze tongen.

Bij circulair produceren wordt het ontstaan van afval volledig voorkomen. Hoe? Simpel: producten worden tijdens het ontwerpproces al gemaakt om volledig opnieuw te hergebruiken. Door de juiste, herbruikbare materiaalkeuze, zijn de producten oneindig opnieuw te gebruiken. En dat gaat dus écht zover tot de schroeven, bouten en stofkeuze.

Ook vloeren worden steeds vaker duurzaam geproduceerd. De vloer op het beeld komt uit de vtwonen collectie, en is ook geproduceerd met liefde voor de aarde. Meer lezen? Hier bestel je de collectie.

nog meer: woontrends