De landelijke woonstijl: zo pas je ‘m toe
In de landelijke woonstijl is de uitdrukking ‘puur natuur’ helemaal op zijn plaats. Basic materialen als hout, riet en linnen mogen helemaal zichzelf zijn. Ze hebben geen franje nodig, ze zijn gewoon mooi zoals ze zijn. Ook fan van een landelijk interieur? Zo geef je je woonkamer of een andere ruimte in huis die fijne, natuurlijke sfeer.
Wat is een landelijk woonstijl?
In een landelijke interieurstijl voeren natuurlijke materialen de boventoon. Zij zorgen voor sfeer, warmte, stoerheid en een zekere soberheid. Grote meubels zonder poespas geven het interieur karakter en bieden genoeg mogelijkheden om toch hier en daar een vleugje design of vintage toe te voegen.
Materialen voor een landelijke woonstijl
Veelgebruikte materialen voor meubels in een landelijk interieur zijn onbehandeld hout, riet en rotan. Allemaal toegepast zonder veel toeters en bellen: de simpele vormgeving laat het materiaal spreken. Houd balans tussen kleuren, vormen en lijnen en zoek het contrast tussen open en dicht, dan zal een landelijke woonstijl nooit vervelen.
Andere natuurlijke materialen die veel worden toegepast in een landelijk interieur zijn wol, katoen, linnen en beton. Stevig, stoer en what you see is what you get. Precies wat een landelijke woonstijl nodig heeft. Oude bekenden zoals marmer en travertin kunnen trouwens ook prima en zijn weer helemaal terug van weggeweest.
Past een andere interieurstijl toch beter bij jou?
Vind het uit met de vtwonen woontest
Kleur in een landelijk interieur
In het natuurlijk palet voeren wit, beige en aardetinten de boventoon. Is wit toch te wit en ben je op zoek naar een natuurlijke kleur die ook mooi in een landelijke woonstijl past? Gedempte geel- en bruintinten als honing, oker en goud geven warmte en kunnen ook goed samen met hout, taupe en messing. Toch houden deze kleuren zich een beetje in en dat past helemaal bij een landelijke sfeer. Het is precies genoeg kleur.
Puur naturel laat zich ook makkelijk combineren met blauw. Van solide marineblauw tot Hollands waterblauw, tot groenblauw. Dat past in toonwaarde trouwens precies bij naturel en grijs. Ook fijne, kalme kleuren voor in de slaapkamer. En vergeet de kamerplanten niet!
Landelijke woonstijl in de woonkamer
Een landelijke woonkamer heeft een rustige basis en geeft de hoofdrol aan een grote bank, wandkast of opvallende hanglamp. Wanneer je gedempte kleuren en natuurlijke materialen kiest, kun je echt voor XL gaan. Ook in een kleinere woonkamer zijn grote gebaren meer dan welkom.
Ben je bang dat het allemaal wat saai wordt met die lichte tinten? Kies voor de muren dan kalkverf in een offwhite of warmere tint. En mixen mag, dus die zwarte stalen deur of donkere kozijnen kunnen een heel mooie toevoeging zijn.
LEES OOK
Het effect van zwarte kozijnen
Landelijke stijl in de slaapkamer
Niets is fijner dan te gaan slapen en wakker te worden in een slaapkamer die een en al rust uitstraalt. Een slaapkamer met een landelijke woonstijl heeft precies wat hiervoor nodig is. Een robuuste hout- of tegelvloer vormt samen met lichte wanden de basis voor de ruimte. Kies voor behang met een linnenstructuur of beton ciré voor muren met net iets meer pit en diepte.
Linnen gordijnen en bamboe rolgordijnen zorgen voor privacy in de slaapkamer en zijn toch niet te aanwezig. Beddengoed in natuurlijke, crispy materialen en ingetogen kleuren zijn de finishing touch. Meer heeft een landelijke slaapkamer niet nodig.
Keuken in landelijke stijl
De liefhebber van een landelijke interieurstijl heeft de woonkeuken meestal hoog op zijn verlanglijst staan. Zo’n leefkeuken met kingsize eettafel blijft voorlopig iets voor later misschien, maar toch kun je de sfeer ook in een kleinere keuken nabootsen.
Typisch voor landelijke keuken zijn wandrekken, kasten, een groot fornuis en een werkbank. Losse elementen dus, in plaats van een recht-toe-recht-aan keuken. Je mooiste keukenspullen stal je uit op planken boven het aanrecht. Binnen handbereik, dus nog praktisch ook.
LEES OOK
De landelijke keuken: natuurlijke materialen met een klassieke touch
Landelijke woonstijl in de badkamer
Zelfs de meest basic nieuwbouwbadkamer krijgt een landelijke stijl en sfeer door het gebruik van tegels in verschillende formaten en tinten. Je kunt hiervoor proberen oude tegels op de kop te tikken bij een winkel in oude bouwmaterialen, maar ook door handgemaakte tegels in warme kleuren als beige en taupe. Ook accessoires van bamboe en riet geven een landelijke en warme uitstraling.
Tip: om onbewerkt hout te beschermen tegen water- of vetvlekken, bestaan er impregneringsmiddelen die helemaal onzichtbaar worden na aanbrengen.
Binnenkijken in een landelijk interieur
Voor een landelijke woonstijl hoef je echt niet perse op een boerderij of in een ouder huis te wonen. Ook een nieuwbouwwoning kun je een natuurlijke en authentieke sfeer geven. Deze binnenkijkers op uiteenlopende plekken geven je zonder twijfel een berg inspiratie.
binnenkijken Binnenkijken in een opgeknapte boerderij: ‘Vervallen was een understatement’
binnenkijken Voormalige blekerij in Heemstede
binnenkijken Binnenkijken in een oud schoolgebouw in Amsterdam
binnenkijken Vrijstaande woonschuur met B&B in Vortum-Mullem
Landelijke verlichting
Bij verlichting met een landelijke stijl denk je al snel aan rieten lampen. Ze geven een natuurlijke touch aan iedere ruimte en zorgen bovendien voor luchtigheid en een mooi lichtspel. Voor een speels effect hang je meerdere rieten lampen in verschillende formaten bij elkaar.
OP ZOEK NAAR JOUW EIGEN STIJL?
Volg de moodboard-cursus van stylist Frans Uyterlinde
Deuren doen de landelijke truc
De toon zetten in een kamer, daar is een deur meesterlijk in: de grote schuifdeur bovenaan het artikel laat dit goed zien. De verweerde houten deur roept de sfeer op van een oud landhuis. Een basic boerderijgevoel vraagt om een barndoor, desnoods in de vorm van een deursticker. Met dit stappenplan kun je zelf een stoere houten schuifdeur maken.
Shop de landelijke woonstijl
Bron: Foto 1 en 6: styling Marianne Luning, fotografie Tjitske van Leeuwen | foto 2: styling Danielle Verheul, fotografie Sjoerd Eickmans | foto 5: Stan Koolen,