De design woonstijl: zo pas je ‘m toe

beeld vtwonen Beeld Moodboard voor de vtwonen design woonstijl
Beeld Moodboard voor de vtwonen design woonstijl

Hoeveel verschillende designstromingen er ook zijn, designfans houden allemaal van mooie lijnen, iconische meubels en zorgvuldig af- en uitgewerkte details. Die kun je dan zo afstemmen dat je precies de juiste balans krijgt. Kun je wel wat hulp gebruiken hierbij? Zo pas je de de design woonstijl in jouw interieur toe.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een design woonstijl?

Designliefhebbers houden van een rustige basis om de spotlights te gunnen aan een aantal echte klassiekers. Alle meubels en accessoires worden zorgvuldig uitgezocht en soms moet er ook even flink gespaard worden om een nieuwe aankoop te kunnen doen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit en dat is ook nog eens heel duurzaam bovendien.

Design-iconen zijn tijdloos en dat geldt eigenlijk voor het hele huis van de designfan. De nieuwste trends worden niet klakkeloos overgenomen en de verfkwast wordt niet meteen opgepakt als de nieuwe kleur van het jaar bekend is gemaakt. Een design woonstijl kenmerkt zich door een doordachte vormgeving met veel aandacht voor luxe en technische snufjes, het liefst onzichtbaar weggewerkt.

Welke materialen horen bij een design woonstijl?

Materialen die je vaak terugvindt in een design interieurstijl zijn leer, stoer beton – met name als vloer – maar ook moderne materialen zoals hoogwaardig plastic, fiberglass en microvezels. Soms mat, soms glas. Patronen in stoffen zie je maar zelden, maar grafische kunstwerken en ronde patronen zijn als accessoire wel een mooie aanvulling. Ook wat betreft de materialen wordt gekeken naar de lange termijn, ook omdat de designitems soms als investering worden gezien.

LEES OOK
Alles wat je wilt weten over een gietvloer

Typische kleuren voor de design stijl

De design woonstijl heeft vaak een witte basis, volgens sommige mensen wat steriel of saai. Maar de woonkamers die je in dit artikel ziet bewijzen het tegendeel. Wit is sfeervol, aaibaar, gevarieerd, leefbaar en boeiend, want het bestaat in heel veel tinten die je allemaal kunt combineren. Door de dag heen verandert het licht en daarmee ook de kleuren; dat gaat nooit vervelen.

Op een wit canvas krijgen de designklassiekers alle eer die ze verdienen. En je kunt nog eens een statement kwijt in een witte kamer. Zoals de blauw-wit gestreepte deuren in de woonkamer rechtsonder. Een kleurenpalet doet ook soms denken aan een bepaalde designstijl. Zo’n palet kun je gebruiken om items met elkaar te combineren, ook al hebben ze verder niet zo veel gemeen. Of het nu een draadstoel is of een ansichtkaart.

Andere veelgebruikte accentkleuren in een design woonstijl zijn zwart, grijs, roze, groen en felle tinten.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Design woonstijl in de woonkamer

De woonkamer van een designfan is meestal strak en opgeruimd, en er is veel aandacht voor designmeubels, vintage klassiekers en hightech apparatuur. Strakke lijnen voeren de boventoon en randjes en grepen zijn zoveel mogelijk weggewerkt. Kasten openen met een push to open systeem, de gordijnen worden met een slimme app bediend en je ziet dat over elk detail goed is nagedacht. Bij sommige meubels lijkt vorm misschien voor functie te zijn gegaan, het is dan ook soms een uitdaging om voor én comfortabel én looks te gaan.

LEES OOK
Cashen met klassiekers: deze meubels zijn een goede investering

Design woonstijl in de keuken

Een designkeuken gaat buiten de gebaande paden. Of je vindt hem fantastisch, of je vindt ‘m nogal eh… apart. Spraakmakend is hij altijd, met high tech apparaten, geometrische prints en extravagante materialen.

De designliefhebber kiest ook in de keuken voor een hoogwaardige afwerking en luxe materialen. Greeploze fronten, een dun werkblad en een matte look passen helemaal in de design woonstijl. Met natuurlijk een designkraan en hightech apparatuur als finishing touch.

Binnenkijken in huizen met een design woonstijl

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in herenhuis met een mix van klassiek en design

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een monumentaal pand met achtergevel van glas

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een herenhuis in Amsterdam-IJburg

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een gerenoveerd rijtjeshuis in Heverlee

Design woonstijl in de slaapkamer

Ook de design slaapkamer is strak, opgeruimd en voorzien van de laatste snufjes. Een luxe bed met verstelbare lattenbodem, gordijnen die je op afstand kunt bedienen, slimme verlichting en een wake up light die ervoor zorgt dat je op een natuurlijke manier wakker wordt. Kleding wordt opgeborgen in kasten die bijna onzichtbaar zijn en wil je nog even televisie kijken voor het slapen gaan? De nieuwste televisies gaan zoveel mogelijk op in het interieur.

Design in de badkamer

Strak is ie zeker, de design badkamer. Soms ook minimalistisch, maar altijd met ruimte voor een flink statement. Een strak lijnenspel, luxe materialen en sanitair, bijzondere tegels of kleuren maken de badkamer spraakmakend. De mooie afwerking gaat boven alles en geven de badkamer een extra luxe uitstraling. Mat en glans wordt afgewisseld en er worden onverwachte combinaties van materialen gekozen. Van marmer tot messing en hardhout.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Wat voor meubels zijn typerend voor een design woonstijl?

Typisch design zijn natuurlijk de echte klassiekers, zoals een Eames, Revolt-stoel, Barcelona chair of de populaire Togo. In tijdloos design wordt met liefde geïnvesteerd, al moet er soms wel heel diep in de buidel worden getast. Juist omdat de zoektocht misschien veel tijd en geld heeft gekost, krijgt het meubel alle ruimte om te shinen.

Heb je een vintage stoel of bank gevonden waarvan de bekleding eigenlijk niet meer kan? Dan is herstofferen helemaal geen gek idee, je geeft het meubel weer een nieuw leven en het is een goede investering. Maar designmeubels zijn er niet alleen in een vintage variant, veel bekende designmerken, zoals Vitra, bestaan nog steeds en brengen nieuwe ontwerpen of oude bekenden opnieuw op de markt.

Ook typisch design zijn inbouwspots, zelf samengestelde vakkenkasten, loungebanken, gietvloeren en zwart-wit foto’s.

Kasten om te pronken

Een kast is niet alleen functioneel als je er gebruiksvoorwerpen of boeken in kunt bewaren. Schoonheid heeft ook een functie, namelijk dat je ervan kunt genieten. Een vintage kast, of het nu om een buffet-, wand- of vakkenkast gaat, is altijd een aanwinst voor de design woonstijl. Want ergens moet je al dat moois kwijt, en waar beter dan daar?

OP ZOEK NAAR JOUW EIGEN STIJL?
Volg de moodboard-cursus van stylist Frans Uyterlinde

Welke accessoires passen bij een design woonstijl?

Kunst met een eenvoudige afbeelding en accessoires komen het mooist tot hun recht als er niet te veel afleiding is die je blik een andere kant optrekt. Maar omgekeerd kan wel. Wanneer vormen of afbeeldingen elkaar aanvullen, krijg je een compact geheel waar niets meer op af te dingen is. Heb je het gevoel dat een kamer of stilleven nog niet helemaal klopt? Kijk of het helpt als je iets weghaalt, dat doet soms wonderen.

beeld vtwonen Beeld styling Marianne Luning, fotografie Tjitske van Leeuwen
Beeld styling Marianne Luning, fotografie Tjitske van Leeuwen

Voel je niet bezwaard om een design stoel opnieuw te laten bekleden als hij zo beter in de kamer past. Sterker nog, misschien blijkt hij ineens mooier dan ooit.

Shop de design woonstijl…

Bron: beeld 1: vtwonen 11-2020 | Productie en styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | beeld 2: styling Marianne Luning, fotografie Stan Koolen | beeld 3 en 4: fotografie Stan Koolen | beeld 6: styling Marianne Luning, fotografie Tjitske van Leeuwen

Lees verder onder de advertentie