Zo staken we vroeger de houtkachel aan
Wie denkt aan de houtkachel aansteken, denkt waarschijnlijk al gauw aan 'iets' met kranten. Doe dat vooral niet. Het zorgt voor veel rook, is schadelijk voor het milieu en je verbruikt er onnodig veel hout door. Als je de krant aansteekt en in de open haard of houtkachel legt, ontstaat er namelijk meteen een flink vuur. Zonde.
LEES OOK
Houtkachel of open haard? Zo maak je de keuze
Houtkachel of open haard makkelijk aansteken
De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier van het aansteken van de houtkachel is de Zwitserse methode. Die komt - je verwacht het niet - uit Zwitserland. Daar is onderzoek gedaan naar de beste methode, en dat bleek 'omgekeerd stoken' te zijn. Denk aan een kaars: die brandt ook van boven naar beneden en niet andersom. Alleen hoe doe je dat?
- 01.
Open alle luiken
Stap één in deze Zwitserse methode is om alle luiken te openen. Daarmee wordt bedoeld: de luchtkleppen voor de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal, de afvoer, volledig openzetten. - 02.
Maak een toren
Maak een toren van goed droog en schoon hout. Dus geen hout met verfresten of een verloren ingeslagen spijker. Begin met de grote blokken onderop en leg daarop kleinere blokken. Het is handig om deze haaks op elkaar te leggen, dus horizontaal – verticaal, et cetera. Zo blijft er voldoende lucht tussen. - 03.
Aanmaakhoutjes
Nu is het tijd voor de aanmaakhoutjes. Leg deze helemaal bovenop de toren van houtblokken met, ook hier, wat ruimte ertussen. Leg bovenop de bovenste laag haaks nóg een laag aanmaakhoutjes. - 04.
Aanmaakblokjes
Nu de basis klaar is kun je gaan aansteken. Leg daarvoor onder de bovenste laag aanmaakhoutjes een of twee aanmaakblokjes. Voorzichtig, anders krijg je Jenga-achtige situaties. Grote kans dat je dan weer opnieuw kunt beginnen, en dat wil je niet. Steek de blokjes aan met een lange aansteker. - 05.
Deurtje open, deurtje dicht
Laat het deurtje even open, zo'n beetje de eerste vijf minuten, zo komt er extra lucht bij, en dat is goed om het vuur meer gaande te krijgen. - 06.
Let it burn
En dan is het tijd om een iets lekkers voor jezelf in te schenken en voor de houtkachel neer te ploffen. Als het hout helemaal is opgebrand en er alleen nog as over is, kun je hem weer bijvullen. - 07.
Vul bij
Dat bijvullen doe je het makkelijkste door de as naar achteren te schuiven en een nieuw blok hout voorin de kachel te leggen, op een klein beetje van het warme as. Zo brandt het rustiger en geniet je langer van de houtkachel met het heerlijke vuur eirn.
LEES OOK
Een nieuwe kachel kiezen? Zo doe je dat!