Zo geniet je langer van een suède bank

Gordijnstof uit de vtwonen collectie. M.m.v. Carte Colori (kalkverf Gritti), Galerie My Own Choice (www.myownchoice.nl, kunstwerk), Sissy-Boy Homeland (stoel) Beeld JA | vtwonen 07-2014 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 07-2014 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Suède is een mooie, elegante stof met een luxe uitstraling. Een suède bank of stoel in de woonkamer is dan ook een echte blikvanger. Helaas zijn suède meubels over het algemeen niet goedkoop. Omdat je graag zo lang mogelijk van de suède bank wilt genieten is het belangrijk dat je hem goed onderhoudt. Met deze tips en tricks geniet je langer van de bank en bespaar je kosten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is suède?

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, waardoor het zachter is dan gewoon leer. Ook heeft suède vaak een geborstelde structuur, waardoor het meer op stof lijkt dan op leer. Suède wordt onder andere gebruikt voor het maken van schoenen, jassen en tassen, maar is ook een geliefd materiaal voor meubels. En zeg nou zelf: zo’n suède bank geeft ieder interieur toch een luxe uitstraling? Let wel op: deze stof kan niet tegen vocht, dus buiten zetten is geen optie. Een nadeel is dat de stof erg gevoelig voor vlekken is. Het vraagt dan ook om flink wat bescherming en onderhoud. Gelukkig is suède wél gemakkelijk te reinigen. Fijn, want als je de suède bank goed schoonmaakt kun je er lang van genieten.

Impregneren: voorkomen is beter dan genezen

Heb je een nieuwe suède bank gekocht? Dan is het slim om deze te impregneren. Bij impregneren wordt de bank behandeld met een speciale vloeistof die ervoor zorgt dat vuil niet kan binnendringen in de stofvezels, maar als het ware op de bank blijft liggen. Het grootste voordeel hiervan is dat je vuil en vlekken zo van het oppervlak veegt. Zo wordt de suède bank schoonmaken een eitje! Ook heeft de bank dankzij impregneren minder kans op verkleuring door zonlicht en ook schimmels krijgen nauwelijks kans om de suède bank aan te tasten. Impregneermiddel is onzichtbaar, geurloos en je kunt het niet voelen. Impregneren kun je zelf doen met een impregneerspray die je koopt bij een meubelzaak. Wil je de bank liever niet zelf impregneren? Veel verkopers bieden een impregneerservice bij de aanschaf van een bank. Ook zijn er speciale meubelreinigers die deze service bieden.

De suède bank schoonmaken

Om de suède bank zo lang mogelijk mooi te houden is het belangrijk om hem regelmatig te reinigen.

Lees verder onder de advertentie
  1. Begin altijd met stofzuigen. Het stofzuigen van de suède bank zorgt ervoor dat de bank langer mooi en schoon blijft en oude vuilresten krijgen geen kans om een vlek te worden. Gebruik altijd het meubelopzetstuk van de stofzuiger, zodat je de stof niet beschadigt. En stofzuig in twee verschillende richtingen. Zo weet je zeker dat al het vuil dat tussen het suède zit goed losraakt.
  2. Als je klaar bent met stofzuigen neem je de bank af met een zachte, droge doek om de laatste vuilresten weg te halen.
  3. Wanneer je dit hebt gedaan borstel je de bank met een speciale suèdeborstel. Hiermee maak je de bank weer helemaal mooi glad.
  4. Wil je de suède bank liever schoonmaken met een stoomreiniger? Dat kan! Let er wel op dat je altijd ongeveer tien centimeter afstand houdt tussen de bank en de stoomreiniger en dat het suède niet te nat wordt. Zo voorkom je beschadigingen of nieuwe vlekken. Voelt de bank een beetje stijf na het schoonmaken? Ook dan kun je hem met een suèdeborstel opschuren. Je zult zien dat de bank hierna weer als nieuw aanvoelt.

Zo krijg je naast suède andere leersoorten schoon.

Voor iedere vlek het juiste schoonmaakmiddel

Vlekken komen in alle soorten en maten. Vet, olie en zelfs water. Allemaal middelen die nare vlekken kunnen veroorzaken op de mooie suède bank. Gelukkig kun je de suède bank zelf reinigen. Met deze tips en tricks word jij een vlekkenexpert.

Lees verder onder de advertentie
  • Een vetvlek in de suède bank? Droogshampoo biedt hulp

Heb je een vetvlek in de suède bank? Maak deze zo snel mogelijk schoon. Dep de vlek eerst droog met een doek. Spuit vervolgens droogshampoo op de vlek. Gebruik op licht suède een droogshampoo voor blond haar en op donker suède een droogshampoo voor donker haar. Laat de shampoo goed intrekken en borstel hem uit met een speciale suèdeborstel. Heb je geen droogshampoo in huis? Je kunt ook babypoeder of aardappelmeel gebruiken.

  • Olie gemorst? Met bakpoeder ben je er snel vanaf
Lees verder onder de advertentie

Olievlekken kun je het best behandelen met bakpoeder. Een handig middel dat in veel keukenkastjes te vinden is. Strooi bakpoeder op de olievlek en laat het even intrekken. Borstel de bank vervolgens af met een suèdeborstel en weg is de plek.

  • Een watervlek in de suède bank? Kom snel in actie

Heb je water gemorst? Suède kan hier erg slecht tegen. Maak de vlek zo snel mogelijk droog om te voorkomen dat het water in de bank trekt. Blijft de vlek zichtbaar? Ga dan met een vochtige doek over het hele oppervlak. Maak cirkelvormige bewegingen om ervoor te zorgen dat de vlek verdwijnt.

Lees verder onder de advertentie
  • Een kleine vlek? Gummen maar!

Heb je maar een kleine vet-, olie- of watervlek in de suède bank? Deze kun je vaak gemakkelijk verwijderen met een gum. Gum niet te hard, hierdoor kun je de bank beschadigen.

  • Heb je een hardnekkige vlek? Schuurpapier kan de oplossing zijn
Lees verder onder de advertentie

Heb je alles geprobeerd, maar krijg je die ene, hardnekkige vlek toch niet uit de bank? In dat geval kun je proberen om de suède bank op te schuren met een stukje schuurpapier. Gebruik altijd een zachte variant met een kleine korrel en schuur erg voorzichtig. Zo voorkom je beschadiging van de bank.

Wil je de suède bank niet zelf schoonmaken, lukt het je niet of vind je het spannend omdat je bang bent om nieuwe vlekken te maken? Huur dan een professioneel meubelreinigingsbedrijf in om de bank te reinigen. Wil je de suède bank niet zelf schoonmaken, lukt het je niet of vind je het spannend omdat je bang bent om nieuwe vlekken te maken? Huur dan een professioneel meubelreinigingsbedrijf in om de bank te reinigen.

Heb je een mooie bank, maar valt hij een beetje weg in het interieur? Laat je inspireren en maak met deze tips van de bank de eyecatcher van de woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Banken shoppen…

Bron: Beeld: vtwonen 07-2014 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek