WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Feit of fabel: zijn geurstokjes schadelijk voor je gezondheid?

Geurstokjes zijn een stijlvolle manier om je huis te allen tijde heerlijk te laten ruiken. Naar weelderige bloemen, cederhout of de geur van vanille bijvoorbeeld. Toch klinkt er ook een negatief geluid over, want velen menen dat geurstokjes schadelijk voor je gezondheid zijn. Maar ís dat wel zo, of is dit een fabel?

Bijzettafel decoratie inspiratie
Bijzettafel BePureHome. Schilderij Cate Adriana. Boek Chanel. Kandelaars Anissa Kermiche. Geurstokjes Baobab. Kaarsenhouder Graanmarkt 13.

Het belang van geur

Geur in huis is belangrijk, minstens zo belangrijk als je interieur. Bij binnenkomst omarmd worden door de bekende geur van je huis roept meteen een vertrouwd gevoel op. Wanneer je huis dus muf of onaangenaam ruikt, kan het – hoe mooi ingericht het ook is – meteen een stuk minder fijn aanvoelen. Daarom kiezen veel mensen voor geurstokjes, als stijlvolle maskering van mogelijke onfrisse geurtjes in huis.

Geurstokjes

De stokjes zijn het stadium standaard al lang en breed gepasseerd en zijn in de meest diverse uitvoeringen te vinden. Van stoer zwart, speels kleurrijk tot een stijlvol glazen flesje met gouden belettering: voor elke interieurstijl is er wel een passend flesje te vinden. Om over het scala aan geuren maar te zwijgen.

LEES OOK
Hoe schadelijk zijn geurkaarsen?

Verminderde luchtkwaliteit

Het enige nadeel? Het plaatsen van geurstokjes zou nadelige gevolgen voor je gezondheid kunnen hebben. En dat heeft alles te maken met de parfumeerde vloeistof die ervoor gebruikt wordt. Bij het veelvuldig inademen van dergelijke vloeistoffen, zou dat volgens meerdere studies een verminderde longfunctie kunnen veroorzaken. Maar ook het verergeren van astma en hoofdpijn zou een symptoom van geurstokjes zijn. Dit alles omdat het de luchtkwaliteit in huis erg snel zou doen verslechteren.

Benzeen

Nu geldt dit voornamelijk voor producten waarbij de vloeistof gebrand wordt, zoals bij geurkaarsen of wierook het geval is. ‘Bij de verbranding ervan komt namelijk ook benzeen vrij, en dat is een kankerverwekkende stof. Het benzeengehalte ligt vaak zelfs hoger dan bij het roken van een sigaret’, verklaart medisch milieudeskundige bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Sofie Vandenbroeck aan Het Laatste Nieuws.

Kleiner tot geen risico

Bij geurstokjes, waarbij de geur van de vloeistof niet verhit wordt, kleeft er dan ook een veel minder groot risico aan. Het enige echte risico dat op de loer ligt is een mogelijke allergische of heftige huidreactie als je onverhoopt in aanraking komt met de vloeistof in het flesje, wanneer dit bijvoorbeeld kapotvalt.

Tips

Om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in huis het hele jaar door gezond blijft, is het belangrijk om dagelijks te ventileren. Na het opstaan de ramen openen en een frisse wind door je woning laten waaien, kan de luchtkwaliteit al snel ten goede komen. Ook het plaatsen van planten kan goed zijn voor voldoende zuurstof in huis. Twijfel je of de luchtkwaliteit wel goed genoeg is? Hier vind je tips om dat te achterhalen.

nog meer: Woonkamer