8 simpele trucs om het huis lekker te laten ruiken

beeld vtwonen Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, aflevering Schagen | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, aflevering Schagen | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom

Kom je net terug van vakantie, of heb je de ramen potdicht als het koud is? Dan kan er een muffe geur in huis hangen. Tijd om de boel even op te frissen. Niet alleen goed schoonmaken, maar ook simpele trucs kunnen hierbij helpen. Wist je bijvoorbeeld dat koffiebonen en bepaalde planten je huis weer lekker laten ruiken?

Lees verder onder de advertentie

Lekker laten luchten

De eerste manier is voor de hand liggend, maar moet genoemd worden: laat het huis regelmatig goed doorluchten. Op die manier blijft er geen ‘oude’ lucht in huis hangen. Deze routine mag je het hele jaar voortzetten, al is het maar voor vijf minuten. Ja, ook in de winter.

Tapijtverfrisser

Een vloerkleed is een perfecte nestelplek voor geurtjes, dus ook voor geuren die je niet in huis wilt hebben. Goed stofzuigen dus, om stofnesten die muf ruiken te verwijderen. Daarnaast kun je een tapijtverfrisser in spray- of poedervorm gebruiken, zoals deze. Zo’n poeder absorbeert vieze luchtjes en geeft een frisse geur af.

Geurkaarsen en koffiebonen

Misschien wel de makkelijkste én leukste manier om je huis lekker te laten ruiken: een geurkaars. Geen geurkaars in huis, maar wel koffiebonen? Zet dan een gewone kaars in een potje of schaaltje met koffiebonen. De geur van koffiebonen werkt neutraliserend. Zodra je de kaars aansteekt, wordt de geur van de koffiebonen verspreid door de warmte van de kaars.

Lees verder onder de advertentie

Baking soda

Doe wat baking soda in een potje en zet dit ergens in huis waar het niet zo fris ruikt. Het poeder neemt nare geurtjes op. Na ongeveer een dag (afhankelijk van de grootte van de ruimte) zul je merken dat de nare geurtjes verdwenen zijn.

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

Geurende stofzuigerzak

Met een paar druppels essentiële olie op de stofzuigerzak, verspreidt zich tijdens het stofzuigen een heerlijke geur door het huis. Twee vliegen in één klap dus! Een beetje waspoeder opzuigen klaart dit klusje trouwens ook.

Lees verder onder de advertentie

Geurende kamerplanten

Wist je dat een hoop planten en bloemen het hele jaar lang zorgen voor een aangename geur in huis? De Gardenia is daar een goed voorbeeld van, maar ook de good old lavendel en munt. Ken je de chocolademunt al? Die ruikt als de mintgeur van After Eight.

Baksels

Een heel tijdelijke oplossing, maar wel in de categorie win-win: bak een taart of cake en het hele huis ruikt naar de heerlijk zoete geur daarvan. Snijd een puntje af met zo’n gave taartschep van Sissy-Boy.

Azijn

Zet een een kleine kom azijn op tafel en laat het even staan. Dit neutraliseert namelijk nare geurtjes, vooral die van sigarettenrook. Ook kan azijn vervelende geurtjes na het koken laten verdwijnen. Breng de azijn aan de kook en laat het één uur pruttelen. Zet dan natuurlijk wel even de afzuigkap aan. Weg zijn de nare geuren!

Lees verder onder de advertentie

Voor een lekkere geur…

Bron: Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis, aflevering Schagen | styling Eva van de Ven | fotografie Barbara Kieboom