WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stylingtips voor een sidetable achter de bank

Met een sidetable achter de bank creëer je extra ruimte om je mooiste accessoires te etaleren. Het geeft diepte en speelsheid aan het interieur. Naast dat het er leuk uitziet, heeft een sidetable ook een aantal praktische voordelen. Van plaatsing tot styling: lees hier alles over dit smalle tafeltje achter de bank. 

sidetable achter bank
Bank Couchbuddy inclusief kussens € 4995,-. Sidetable Eleonora Marmer € 419,-, vaas op sidetable van Urban Nature Culture € 119,-, houten serveerschaal van Urban Nature Culture € 79,- (eijerkamp.nl).

Haal de bank van de muur

Meestal zetten we de bank strak tegen de muur. Eigenlijk zonde. Zet ‘m eens in de belangstelling en haal ‘m naar voren. Je zult zien dat de woonkamer een stuk luchtiger en luxer oogt. De bank straalt comfort uit en dat is juist wat we graag zien in een knus, geborgen interieur. Lees hier wat de plaatsing van de bank nog meer kan doen.

Waarom een sidetable achter de bank?

Misschien vraag je je af: waarom nou zo’n sidetable achter de bank? De ruimte achter de bank die overblijft, biedt extra mogelijkheden. Ook als je bank middenin de woonkamer staat, kan een tafel erachter goed. Voordelen van een sidetable kunnen zijn:

 • Je kunt prachtige woonaccessoires etaleren. 
 • Het lijkt alsof de decoratie op een plank aan de muur staat, maar eigenlijk staat het op een tafel. Zo hoef je geen gaten in de muur te boren. 
 • Het handige van een sidetable zoals deze is dat hij extra opbergruimte biedt. Hier kun je bijvoorbeeld je extra verzameling plaids en kussens kwijt.
 • Het vult loze ruimte op, bijvoorbeeld in een brede woonkamer.
 • Een bank middenin de kamer met een sidetable erachter kan als divider dienen voor verschillende leefruimtes.
 • Met een smalle sidetable achter de bank creëer je op een creatieve en praktische manier een handige thuiswerkplek. 

LEES OOK
Hoe kies je de juiste opstelling voor de bank in de woonkamer?

De perfecte sidetable

Hoe vind je nou zo’n perfecte tafel voor achter de bank? Hier kom je een heel eind. Een paar dingen om rekening mee te houden in je zoektocht:

 • Allereerst moet hij hoog genoeg zijn. Net zo hoog als de rugleuning van de bank, om precies te zien. Anders vallen kleine woonaccessoires weg achter de bank. 
 • De breedte is ook belangrijk. Het is het mooist als de sidetable precies tussen de armleuningen valt. Uiteraard kun je twee sidetables naast elkaar zetten. 
 • Ga je voor metaal of hout? Een metalen sidetable is stoer en past goed in een industrieel of modern interieur. Een houten sidetable is prachtig in een landelijke woonkamer.

Stylen maar

Perfecte sidetable gevonden? Dan komt het leukste stuk: de styling. Een tip is om met verschillende hoogtes, vormen en materialen te werken, zo creëer je diepte en dynamiek in het interieur. Zo kun je bijna geen stylingmisser meer maken. Met deze stylingtips voor de sidetable achter de bank helpen we je op weg:

 • Cluster voorwerpen met verschillende hoogtes. Gebruik bijvoorbeeld een hoge vaas met een droogboeket als startpunt van de compositie. Vul aan met een kandelaar (middel) en fotolijstje (laag). Tip: met op elkaar gestapelde magazines en boeken creëer je ook hoogte.
 • Pas deze regel van drie toe. Werk met oneven aantallen accessoires.
 • Plaats verschillende materialen bij elkaar. Denk aan een houten ornament en een zwart metalen kandelaar. 
 • Om rust te bewaren in de styling, kun je met kleurgroepen werken. Pas het welbekende ton-sur-ton toe en kies accessoires in lichte en donkere tinten van dezelfde kleur. Of breng spanning aan en kies drie verschillende kleuren (die bij de rest van het interieur passen).
 • Wissel af in vormen. Een ronde mand, rechthoekig schilderij en puntige kandelaar vormen een speels geheel.

Nieuwe of DIY sidetable

Vind jij een metalen sidetable een te grote investering? Je kunt ook zelf aan de slag gaan. Deze DIY-, ranke sidetable voelt zich overal thuis. Een andere manier is door een houten plank op houten poten te monteren. Het raamwerk kun je helemaal afstemmen op de formaten van de bank.

Sidetables shoppen…

nog meer: Woonkamer