Strak & stijlvol: de voordelen van een betonvloer in de woonkamer

4-zits bank van nudekleurig velours, 245x83x95 cm (lxbxh) € 1495,- suède poef Ø 80 cm € 229,-, muurdecoratie € 379,-, glazen vaas € 49,95 (HK Living). Stoel Honoré € 430,- (Serax), bekleed met stof Velluto di Cotone van Carlucci ca 1410/10 per meter € 84,90 (Chivasso). Berber kleed € 890,-, gestreepte Marokkaanse kussen-
hoes € 65,- (Household Hardware). Tafeltjes Tamtam ingekerft massief hardhout € 475,-, rechthoekig velours kussen € 60,- (Pols Potten). Bakje uit de Merci collectie € 5,85 (By Mölle). In de keuken: tegels Mediterranea Calpe Nieve van vtwonen hier in visgraatmotief, per m² € 73,80 (vtwonen.nl/vtwonen-collectie). Matzwarte koelkast € 865,- (Smeg). Colbert (Ted Baker). Glas privébezit. Beeld JA | vtwonen 02-2018 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld JA | vtwonen 02-2018 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen

Hij is strak, stijlvol en sluit letterlijk en figuurlijk naadloos aan op iedere interieurstijl: de betonvloer. Niet voor niets stijgt deze vloer al jaren in populariteit. Wat kost een betonvloer? Wat zijn de voor- en nadelen en wat is het verschil tussen een betonvloer en een gietvloer?

Lees verder onder de advertentie

Soorten betonvloer

Allereerst is het goed om te weten dat er twee verschillende soorten betonvloeren bestaan, die je niet door elkaar moet halen. Zo is er de massieve betonvloer en de gietvloer met betonlook. Het ziet er vrijwel hetzelfde uit, maar het leggen van de vloer en de mogelijkheden verschillen. In dit artikel hebben we het alleen over de massieve betonvloer in de woonkamer.

Een massieve betonvloer is van 100 procent puur beton gemaakt. Dit maakt de vloer natuurlijk ontzettend zwaar. Deze betonvloer kun je zowel binnen als buiten (laten) leggen en is bestand tegen bijna alle invloeden van buitenaf. Een betonvloer in de woonkamer is minimaal 7 centimeter dik.

LEES OOK
Van stuc tot tegel: zo creëer je een betonlook badkamer

Lees verder onder de advertentie

Voordelen betonvloer woonkamer

Een massieve betonvloer in de woonkamer kent een goede rij aan voordelen:

  • De vloer is naadloos en één geheel en dat ziet er erg mooi uit. Bovendien is dit fijn met stofzuigen en poetsen, omdat er geen stof en viezigheid in de naden achterblijft.
  • Van industrieel tot landelijk en van basic tot een Scandinavisch nest: de betonvloer is geschikt voor elke interieurstijl.
  • De keuze is reuze; je kunt verschillende kleuren beton kiezen. Vaak zijn de grijstinten wel het populairst, omdat deze er het meest natuurlijk uitzien.
  • Als je de betonvloer impregneert na het leggen, heb je bijna geen omkijken naar het onderhoud.
  • Een betonvloer kan prima in combinatie met vloerverwarming. Lekker warme voeten!

Nadelen betonvloer woonkamer

Aan een betonvloer kleven, zoals bij alle soorten vloeren, ook nadelen:

Lees verder onder de advertentie
  • Beton is gevoelig voor zuren en vetten. Als je kinderen hebt, is de kans op vlekken groter. Door middel van polijsten en impregneren met een vlekstopper, wordt de vlekgevoeligheid wel een stuk minder.
  • Omdat het een glad oppervlak is, kunnen vocht en temperatuurschommelingen scheurtjes veroorzaken in het beton.
  • Als je de betonvloer uiteindelijk toch niet mooi vindt, heb je wel een probleem. Het wordt namelijk een duur grapje om de vloer helemaal naar wens te maken. Als je een betonvloer bijvoorbeeld compleet wilt vervangen, kost dit erg veel. Laat je daarom van tevoren goed informeren.

LEES OOK
Dit kun je met betonverf op de vloer en muren

Verschil tussen gietvloer en betonvloer

Zoals we hierboven al vermeldden, is een betonvloer niet hetzelfde als een gietvloer. Een gietvloer heeft vaak een betonlook. Heb je weinig opbouwruimte op de plek waar de betonvloer moet komen, dan kun je beter voor een gietvloer met betonlook gaan. Deze wordt 1 tot 5 millimeter dik. Daarmee is de vloer een stuk minder zwaar dan massief beton en zal het de fundering minder belasten. Met een speciale coating tegen vocht en vuil blijft een gietvloer mooi.

Lees verder onder de advertentie

Net als een massieve betonvloer kun je een gietvloer prima in combinatie met vloerverwarming aanleggen. Een nadeel van een gietvloer is dat het meer werk kost om te plaatsen. Daarnaast kun je er pas ruim een week later overheen lopen, omdat het materiaal redelijk langzaam droogt. Meer informatie over het verschil tussen een beton- en gietvloer lees je hier.

Kosten betonvloer woonkamer

De gemiddelde prijs van een massieve betonvloer ligt tussen de € 40 en € 140 per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en btw. Voor isolatie onder de vloer kun je reken op zo’n € 20 extra per vierkante meter.

LEES OOK
Deze vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming

Lees verder onder de advertentie

Betonvloer vlinderen

Wil je de betonvloer glad laten afwerken? Dat wordt ook wel ‘vlinderen’ genoemd. Na het betonstorten wordt met de vlindermachine de toplaag open geschuurd, zodat er een cementlaag ontstaat. Deze laag cementpap wordt verwijderd. Vervolgens wordt de toplaag dichtgepoetst. Je kunt de vloer mat of glanzend laten afwerken. Je moet daarbij bepalen hoe je ‘m gaat beschermen: ga je de vloer impregneren, wil je een coating of bescherm je ‘m met olie? Alle manieren geven weer een ander eindresultaat. Wil je het beton glad laten vlinderen, dan kost dit je zo’n € 25 per vierkante meter inclusief btw.

Betonvloer woonkamer verven

Toe aan een nieuwe kleur? Dan kun je de betonvloer in de woonkamer gewoon (laten) verven met speciale betonvloerverf. Handig hè? De verf is eenvoudig te reinigen, waardoor de vloer er zo lang mogelijk mooi uit blijft zien.

Ga wel secuur te werk. Haal eventueel loszittend beton weg, zuig de vloer grondig, ontvet ‘m en repareer eventuele gaten. Herstel scheuren en kieren met betonkit. Vervolgens kun je de plinten afplakken, het beton voorstrijken en dán aan de slag met de betonverf.

Lees verder onder de advertentie

Betonvloer woonkamer vloerverwarming

Wist je dat een betonvloer in de woonkamer prima samengaat met vloerverwarming? Om scheuren in het beton te voorkomen, is het wel belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Zo moeten er bijvoorbeeld uitzetvoegen komen op de juiste plaatsen. Op die manier kan het beton werken zonder dat het wordt tegengehouden. Betonvloeren met vloerverwarming moeten daarnaast extra dik zijn, dit kan zelfs oplopen tot zo’n 18 centimeter. Tot slot kun je nadat de vloer gegoten is, deze het best zo’n drie à vier weken laten drogen voordat je de vloerverwarming (zachtjes) aanzet.

Shop met beton…

Shop met beton…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 02-2018 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen