Oude bank? Zo lijkt ie weer als nieuw

3-zitsbankNockeby, 251x97x82 cm (bxdxh), bijzettafelGladom, vloerkleedKnaldrup, 133×195 cm, blauwe gecapitonneerde poefSandbacka, 50×50 cm, messing dienbladGlattis(op blauwe poef),Ø 38 cm, donkerrode kussenhoes Sanela. Chaise longuePrimrose, blauwegecapitonneerde poef Hampton, koperkleurige staande lampColett. Spiegels aan de wand, v.l.n.r. bamboe,Ø 76 cm, met metalen lijst,Ø 60 cm. Rotanspiegel,Ø 70 cm, bamboe, Ø 78 cm. Rotan fauteuilLiseleje, rond donkerblauw kussen Kugleask op bank. Poef met franjes,35×40 cm (Øxh), houten lampenvoet, lampenkap, terracotta theepot, beker, matgouden lepel. Mosterdgele plaid, 125×150 cm, lichtroze velvet kussen, 30×50 cm, glazen vaas Ambero (met tak), hoogte 25 cm, koperkleurige kaarsenstandaardRondina. Koperkleurige gieter, rondgoudkleurig kussen. Vaasje op bijzettafel Serax. Beeld

Een bankstel dat én past bij jouw interieur én lekker zit, is soms een hele zoektocht. Heb je je favoriete bank eenmaal gevonden, dan heb je er vaak jaren plezier van en kan het lastig zijn om er afscheid van te nemen. Maar misschien kan jouw oude bank nog wel een ronde mee? Zo lijkt ie weer als nieuw.

Lees verder onder de advertentie

Stof- en kruimelvrij maken

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het weer als nieuw maken van je bankstel. Ga dus eerst aan de slag met de stofzuiger. Haal de kussens van de bank en werk je in het zweet. Zorg dat de bank helemaal kruimel- en pluisvrij is en sla geen hoeken en naden over!

Haal de kussens naar buiten en ga even flink los met bijvoorbeeld een mattenklopper. Mep een paar keer hard op de kussens en zorg ervoor dat de meeste stof vervliegt. Een perfect klusje om even je frustratie in kwijt te kunnen.

Vlekken op de bank

Als je een bank al een aantal jaar hebt, dan is de kans klein dat er géén vlekken op zitten. Heb je hardnekkige vlekken op de bank? Probeer ze dan weg te werken met een beetje wasmiddel en water. Ook doodgewone shampoo kan werken voor hardnekkige vlekken op een stoffen bankstel.

Lees verder onder de advertentie

Grote wasbeurt

Wil je het grootser aanpakken dan alleen de vlekken verwijderen van je bank? Dan kun je ook je gehele bankstel een wasbeurt geven. Sommige bankhoezen zijn wasbaar in de wasmachine. Check dus even goed op het label of dit kan en zo ja, op welke temperatuur. Laat de hoes drogen aan de lucht, trek hem meteen zo glad mogelijk en zorg ervoor dat de hoes zijn vorm behoudt.

Kunnen de hoezen van jouw bank niet in de wasmachine? Maak dan een sopje met soda en heet water. Neem een spons en sop en dep de bank af, maar kijk wel uit dat het niet te nat wordt. Je zult zien dat dit een groot verschil kan maken!

Muffe geur in je oude bank

Ruikt jouw bankstel niet meer zo fris na al die jaren? Pak dan een plantenspuit en vul deze voor een deel met water en een deel met azijn en spuit dit op het bankstel. Zorg ervoor dat het water niet van de bank afdruipt, want dan duurt het drogen wel erg lang. Het handigste is om dit ’s avonds te doen, zodat de bank in de nacht kan drogen. De azijn zal de muffe geur uit het bankstel verdrijven.

Lees verder onder de advertentie

Ontpillen

Met name op stoffen banken ontstaan door de jaren door stoffen balletjes. Dit pillen kan jouw mooie bank al snel oud doen lijken. Een pillenscheermachine of ontpluizer biedt de oplossing. Met dit handige apparaatje scheer je de stoffen balletjes binnen no-time van jouw bank en tadaaa: een heel nieuwe look en feel.

Bron: Beeld: vtwonen 03-2020 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma

Lees verder onder de advertentie