En suite deuren als stijlvolle blikvanger in het interieur

Flexa Easycare Muren muurverf Saliegroen, bij de ramen Flexa Creations muurverf Worthy Clay (flexa.nl). Plisségordijnen kleurnummer 7447, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Radiatorcover, prijs op aanvraag (sentimo.nl). Kunstwerk boven de bank Call of Nature van db Waterman € 571,- (werkaandemuur.nl). Elementenbank Vint van HKliving vanaf € 2074,-, vloerkleed Afghano van Eijerkamp Collectie € 3078,-, plaid € 59,95 (eijerkamp.nl). Bijzettafel Mosquito van BePureHome, set van 2 € 129,-, kussen olifanten en kussen kraanvogel van Vestbjerg, koraal van À La, kussen zwartwit van Bloomingville, harig zwartwit van Malagoon vanaf € 22,95, gouden kandelaar Flower van À La € 34,95, 70’s mokken van HKliving, per 6 € 39,95, gouden theepot Bold & Basic van HKliving € 49,95 (vtwonen.nl). Overig privébezit  Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Interieurtrends komen en gaan, maar sommige dingen behouden hun charme. Ook bij en suite deuren is het geval. Deze deuren zijn niet alleen praktisch, ze zijn ook een stijlvolle blikvanger in het interieur. Ontdek hoe je en suite deuren per woonstijl toepast, hoe je ze zelf plaatst en hoe je elementen zoals een vaste kast toevoegt voor extra opbergruimte.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn en suite deuren?

En suite deuren, ook wel ‘kamer en suite deuren’ genoemd, zijn dubbele binnendeuren die twee aaneengesloten kamers van elkaar scheiden. De kamer en suite ontstond rond 1830 toen schuifdeuren in luxere huizen werden gebruikt om de voorkamer en achterkamer van elkaar te scheiden. De aan de straat gelegen voorkamer werd vaak gebruikt om zakelijk bezoek te ontvangen, terwijl de achterkamer dienstdeed als woonkamer. Tegenwoordig worden en suite deuren vaak gebruikt om de woon- en eetkamer van elkaar te scheiden, om een werkkamer of aparte speelkamer voor kinderen te creëren of om de slaapkamer op te delen in twee ruimtes. De klassieke deuren zijn dubbele houten schuivende paneeldeuren die in de muur of achter een kwastenwand verdwijnen. En suite deuren in jaren ‘30-stijl bevatten vaak glas in lood. Extra handig: in de muren naast de deuren zitten meestal inbouwkasten verwerkt. Fijne extra opbergruimte of een leuke plek om decoratie neer te zetten.

En suite deuren passen in iedere woonstijl

En suite deuren zijn niet alleen praktisch, ze geven ook sfeer aan de ruimte. Door de kamer in tweeën te delen geef je de ruimte een knus gevoel. De traditionele, houten variant met glas in lood geeft de kamer een warm karakter, terwijl je met zwarte stalen deuren juist een stoere touch aan het interieur geeft. Wat je voorkeur ook is: de deuren zijn toepasbaar in iedere woonstijl. Zelfs in een modern interieur komen traditionele en suite deuren goed tot hun recht. Stylist Liza Wassenaar geeft tips: ‘Je kunt en suite deuren omarmen in iedere woonstijl. Heb je een strak design interieur? Kies voor zwarte, of zwartgeverfde, deuren tussen witte wanden. Dit geeft een heel modern effect. Witte deuren tussen zalmroze muren passen goed bij de romantische stijl. Heb je en suite deuren met kasten? Richt ze in met accessoires die bij je woonstijl passen om je stijl nog meer naar voren te laten komen.’ Strakke witte paneeldeuren matchen goed met een Scandinavisch interieur terwijl rustieke houten deuren juist goed passen in een landelijke ruimte. Houd je meer van vintage of klassiek? Kies lichte en suite deuren met glas in lood voor een classy look.

Met zwarte stalen deuren geef je een stoere aan het interieur

Lees verder onder de advertentie
Flexa Creations muurverf Camouflage Green (flexa.nl). Glazen deuren prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Bureau van Zuiver € 499,-, stoel van Trendhopper € 149,- (eijerkamp.nl). Vloerkleed van Bolia € 160,-, tafellamp van Leitmotiv € 54,95 (vtwonen.nl). Zwart memorek € 33,50 (housevitamin.nl). Mok € 12,50 (returntosender.nl). Plant Ficus Lyrata prijs op aanvraag (bloemenweelde-amsterdam.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 14, aflevering 8 | styling Eva van den Ven | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 14, aflevering 8 | styling Eva van den Ven | fotografie Margriet Hoekstra

En suite deuren plaatsen

Heb je een open woonkamer en wil je een kamer en suite creëren? Ook in bestaande woonkamers zonder en suite deuren kun je dit toepassen. Het is wel een flinke klus waar je het beste een professional voor in kunt huren. Ben je een ervaren klusser en wil je het toch zelf proberen? Volg dan onderstaand stappenplan voor het plaatsen van en suite deuren.

  • Stap 1: kies de juiste en suite deuren
Lees verder onder de advertentie

Kies de deuren die het best bij je smaak en de ruimte passen. Zoek je een moderne en suite deuren waarbij je het licht in de ruimte behoudt? Kies dan voor een of twee glazen schuifdeuren met stalen randen. Ontdek de voordelen van een glazen wand in de woonkamer.

  • Stap 2: de juiste locatie voor de en suite deuren bepalen

Als je de deuren hebt gekozen is het tijd om de juiste locatie voor de en suite deuren te bepalen. Hiervoor kijk je hoe je de kamer het beste kunt verdelen. Als je een grote, vierkante voorkamer hebt met een smallere achterkamer is de overgang van breed naar smal de perfecte plek voor en suite deuren. Is de ruimte langwerpig en overal even breed? Houd dan rekening met de grootte van de meubels die je in de twee nieuwe ruimtes wilt plaatsen. Ook zaken als een schouw of inbouwkasten hebben invloed op de plaatsing van de en suite deuren. Houd ook rekening met welke woonfuncties de ruimtes krijgen. Voor een woonkamer zul je meer ruimte nodig hebben dan voor een werkkamer.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Praktische klustips voor beginners en gevorderden

  • Stap 3: meten is weten

Om en suite schuifdeuren goed te kunnen openen heb je aan beide zijden van de muur minimaal 80 centimeter ruimte nodig. Gaan de deuren de wand niet in, maar schuiven ze ervoor? Dan kun je binnen deze 80 centimeter geen schilderijen of foto’s aan de muren hangen of hier meubels voor plaatsen. Meet vervolgens de afstand van de deur tot het plafond en zorg ervoor dat er tussen de bovenkant van de deur en het plafond ongeveer 14 centimeter montageruimte overblijft als je de en suite deuren hangend wil maken. Deze ruimte is nodig voor het montagesysteem. Wil je een boekenplank of bergruimte boven de en suite deuren maken? Houd dan meer ruimte over.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 4: maak een goede bouwtekening

Heb je de juiste plaats en afmetingen voor de en suite deuren bepaald? Maak dan een bouwtekening van zowel de en suite deuren als van de ruimte die je en suite wilt maken. Teken naast de deuren ook de meubels in de nieuwe kamers in, zodat je een goed beeld krijgt van wat past en wat mooi is. Een bouwtekening maak je online, met behulp van tekensoftware zoals Google SketchUp of gewoon met pen en papier. Zorg dat je op de bouwtekening de juiste verhoudingen aanhoudt, zodat je precies weet wat het eindresultaat wordt. Bij het maken de bouwtekening voor de en suite deuren teken je het volgende:

  • De muren waar de en suite deuren tussen komen. De muren zijn de basis van de bouwtekening. Teken de lengte, breedte en hoogte van de muren.
  • De basis van de en suite deuren is het frame. In het frame komen de deuren en eventuele kasten. Teken de precieze grootte van de deuren en kasten.
  • De geleiderails. Hier worden de deuren in geplaatst. De geleiderails zorgt ervoor dat de en suite deuren open en dicht kunnen schuiven. Teken de geleiderails in het frame of aan het plafond en op de vloer. Wil je de en suite deuren hangend maken? Teken dan alleen een geleiderails boven aan het frame of in het plafond.
Lees verder onder de advertentie

Wil je tips en tricks voor het maken van een goede bouwtekening voor de en suite deuren? Ontdek hoe je zelf een goede plattegrond van een ruimte maakt. Als je het lastig vindt om een bouwtekening te maken kun je online ook een kant-en-klare bouwtekening voor en suite deuren downloaden. Let goed op dat je de maten op deze bouwtekening aanpast naar de juiste afmetingen van de ruimte in je huis.

  • Stap 5: het monteren van de en suite deuren

Monteer het frame tussen de muren waar de en suite deuren moeten komen en bevestig vervolgens de geleiderails. Als je hebt gekozen voor en suite deuren met kasten eromheen monteer je deze nu in het frame. Hang de deuren in de geleiderails en lijm vervolgens plinten tegen het plafond en op de vloer voor een nette afwerking. Heb je gekozen voor neutrale houten deuren en kasten? Schilder ze als finishing touch in een kleur die past in het interieur.

Lees verder onder de advertentie

Met en suite deuren deel je een ruimte op in twee. Bevindt de slaapkamer zich naast de badkamer? Ook deze twee ruimtes kun je goed met elkaar verbinden. Creëer het ultieme hotelgevoel met de en suite badkamer.

Moois voor in huis…

Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 15, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra . Beeld 2: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 14, aflevering 8 | styling Eva van den Ven | fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie