Praktische klustips voor beginners en gevorderden
Ga je de keuken of badkamer verbouwen, een serre plaatsen of alleen een extra stopcontact erbij maken? Praktische klustips zijn hierbij altijd welkom! Of je nou een beginnende klusser bent of al gevorderd. Met onderstaande tips waarborg je de veiligheid en voorkom je vooraf en tijdens het klussen een hele hoop problemen.
Tips vóórdat je gaat klussen
Voor het klussen is het handig om deze tien klustips door te lezen. Zo weet je waar je aan moet denken en rekening mee moet houden voordat je met de klus begint.
- Maak een draaiboek van de klussen die je wilt gaan doen. Beschrijf het project stap voor stap en maak checklists. Houd ook de kleurnummers van gebruikte verf bij. Zo kun je, als je verf te weinig hebt, de juiste kleur erbij kopen.
- Ga bij de Dienst Bouw- en Woningtoezicht van je gemeente na of je een bouwvergunning nodig hebt.
- Raadpleeg bij constructieve veranderingen een bouwkundige. Sloop bijvoorbeeld nooit een muur waarvan je niet zeker weet of het geen draagmuur is.
- Sommige afwerkproducten, zoals hout, moeten enkele dagen acclimatiseren voordat je ze kunt gebruiken.
- Maak foto’s van de werkzaamheden, met name van leidingwerk en installaties die later aan het zicht worden onttrokken.
- Zorg voor noodvoorzieningen als je gas, elektra en water moet afsluiten.
- Bekijk de technische installatievoorschriften van bijvoorbeeld je cv-ketel en ga na of ook in de nieuwe situatie nog aan alle eisen wordt voldaan.
- Bedenk goed hoeveel stopcontacten en schakelaars je op welke plek wilt hebben. Het installeren van een extra stopcontact kost nu weinig moeite.
- Bezuinig niet op materiaal. Dat bespaart je uiteindelijk veel tijd en ergernissen en is veiliger.
- Kijk meteen of bestaande leidingen en draden kunnen worden weggewerkt.
Veiligheid bij klussen
Bij klussen staat de veiligheid voorop. Met de onderstaande veiligheids- en klustips voorkom je ongelukken:
- Ga na of gereedschap aan alle eisen voldoet; check de scherpte van je zaag en stanleymes en kijk of je apparatuur voldoet aan de vereiste CE-richtlijn (dit vind je op het apparaat of de verpakking).
- Zorg voor een opgeruimde werkplek zodat je nergens over kunt struikelen.
- Denk aan goede verlichting en ventilatie.
- Gebruik een ladder met stevige voet en plaats hem op een stabiele ondergrond. Bij werken op het dak: zorg dat de ladder ± 60 cm uitsteekt en bevestig hem aan het dak. Hijs de materialen naar boven zodat je bij het beklimmen beide handen kunt gebruiken.
- Werk je met een gasbrander? Hou een emmer water bij de hand.
- Gebruik waar nodig beschermingsmiddelen als veiligheidsbril en gehoorbeschermers.
- Kies bij sloopwerk voor veiligheids-schoenen (verstevigde neuzen).
- Sta bij boren altijd recht achter het te boren gat en hou de machine met twee handen vast.
LEES OOK
Wat kost een nieuwe keuken?
Praktische klustips
Ga je voor het eerst met een bepaalde klus aan de slag? Dan is het logisch dat je niet meteen weet welke schroef je moet gebruiken in het materiaal. Of hoe je met een gipsplaat of isolatieplaat moet werken. Voor zulk soort klussen vind je de basisbeginselen hieronder.
Voorzetwanden in badkamer
Als je een voorzetwand in de badkamer plaatst, komen de muurplaten voor de kranen vaak wat diep te zitten. Gebruik dan kraanverlengstukken, verkrijgbaar in verschillende lengtes.
Steenboren
Dit soort boortjes is vaak nogal grof, waardoor je minder nauwkeurig kunt werken. Boor daarom het eerste stuk met een kleiner boortje.
Aluminium
Aluminium vastdraaien? Gebruik altijd schroeven van rvs, om de aantasting van het aluminium te voorkomen.
Elektraleidingen
Wil je boren in een muur, maar ben je bang dat je een leiding raakt? Gebruik dan een speciale leidingdetector. Zet hem tegen de muur en hij gaat piepen op de plek waar de leiding zich bevindt.
Isolatieplaten
Tijdens het werken met isolatieplaten kunnen deeltjes loslaten die de huid irriteren. Spuit de platen daarom nat met een plantenspuit.
Gipsplaten
Gebruik voor het plafond gipsplaten van 40 cm in plaats van 60 cm breed. Zo voorkom je dat het plafond op den duur gaat doorzakken.
Tegelkruisjes
Handig bij het zetten van tegels. Let op: druk ze niet helemaal plat tussen de vier tegels, dan kun je ze niet meer verwijderen.
Zagen
Om bij het zagen met een decoupeerzaag splinters aan de bovenkant van het hout te voorkomen, kun je het beste aan de onderkant zagen.
Dolle schroef
Is een schroef dol waardoor je hem niet meer kunt uitdraaien? Diep de gleuf of het kruis van de schroef uit met een ijzerzaagje.
verf en behang Help, ik ga behangen! Dit wil je weten voordat je begint
styling Boorangst? Zo los je het op