Zo verleng je de levensduur van je massief houten vloer

beeld vtwonen Beeld vtwonen 2014-8 | Styling Inge Steketee, Frans Uyterlinde | FotografieAlexander van Berge
Beeld vtwonen 2014-8 | Styling Inge Steketee, Frans Uyterlinde | FotografieAlexander van Berge

Een houten vloer oogt chic en klassiek tegelijk. Het geeft meteen een statige en warme sfeer aan iedere ruimte, zónder al teveel verdere aanpassingen te hoeven doen. Je tast er diep voor in de buidel en dus wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Met deze tips verleng je de levensduur van je houten vloer.

Lees verder onder de advertentie

Massief houten vloer

Er is een heel scala aan houten vloeren te vinden. Massief houten vloeren hebben al een streepje voor op andere houtsoorten, want door het robuuste, sterke hout gaan ze érg lang mee. Het is geen uitzondering dat je wel tot veertig jaar van zo’n vloer kunt genieten. Niet voor niets werd dit hout in vroeger al voor boerderij- en kasteelvloeren gebruikt.

Dikte van het hout

Nu ben je met de investering van een massief houten vloer niet gelijk klaar. Hoewel dit type heel sterk is en dus minder snel slijtage zal vertonen dan bijvoorbeeld een laminaatvloer, is onderhoud wél van groot belang. Belangrijk is om te weten hoe dik je vloer is. Hoe dikker het hout, hoe duurder. Maar het geldt ook: hoe dikker de houten vloer, des te langer de levensduur.

Schuren

De reden voor deze lange houdbaarheid? Als je dikke vloerplanken legt, dan kunnen deze vaker geschuurd worden er weer als nieuw uitzien. Om de acht tot tien jaar moet een massief houten vloer namelijk geschuurd worden. Gemiddeld genomen kan een houten vloer tot 4 keer worden geschuurd.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Houten vloer verven? Zo pak je dat aan

beeld vtwonen Beeld vtwonen 2014-8 | Styling Inge Steketee, Frans Uyterlinde | Fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen 2014-8 | Styling Inge Steketee, Frans Uyterlinde | Fotografie Alexander van Berge

Hoe dikker de vloer, hoe duurder. Maar ook: hoe dikker de vloer, des te langer deze mee zal gaan.

Lees verder onder de advertentie

Goede deurmat

Om de levensduur van een massief houten vloer te verlengen, kun je veel dingen doen. Ten eerste: investeer in een goede deurmat die je bij de voor- en achterdeur neerlegt. Door je voeten altijd goed te vegen, voorkom je vuil- en vochtinloop zoveel mogelijk. Ga je nog een stapje verder, kun je er ook voor kiezen om geen schoenen in huis te dragen.

Regelmatig stofzuigen

Om slijtage van de vloer te voorkomen, is het van groot belang om vaak te stofzuigen. Het is vast niet je favoriete klus, maar het voorkomt dat er sneller slijtplekken zichtbaar worden op het hout. Dat komt omdat zand op de vloer als een soort schuurpapier werkt en met stofzuigen voorkom je dit. Ook het plaatsen van viltjes onder de kast-, tafel- en stoelpoten in de ruimtes helpt slijtage voorkomen.

Planten

Heb je veel planten in huis? Dan is het belangrijk om de plantenbakken niet direct op de vloer te zetten, hoe leuk dat ook staat. Wanneer je dat wel doet kan er water op de vloer lekken en daar wordt een houten vloer niet mooier van. Potten met bordje eronder of geplaatst op een verhoging van bijvoorbeeld hout of marmer, kunnen wel op de grond staan.

Lees verder onder de advertentie

En heb je huisdieren? Zorg er dan voor dat de nagels van je kat of hond niet te lang worden. Het knippen is soms een lastig klusje, maar te lange nagels zorgen voor krassen op het hout.

Meer vloerinspiratie

Slaapkamer 3 verschillende soorten vloeren

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

3x Anders 10x een stijlvolle en tijdloze vloer

beeld vtwonen Beeld

Karwei 3x een nieuwe look voor weinig

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

badkamer inspiratie Alles wat je wilt weten over een gietvloer

Bron: vtwonen 2014-8 | Styling Inge Steketee, Frans Uyterlinde | FotografieAlexander van Berge

Lees verder onder de advertentie