Wat je allemaal kunt doen met underlayment

De kast werd op maat gemaakt door Tjeerd, het broertje van Marieke. Kleed komt van de kringloop, de stoel is van HK Living, de vloer is van underlayment. Beeld vtwonen 10-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 10-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Even een yay voor underlaymen! Want wat kun je er eigenlijk níet van maken? Het materiaal leent zich voor de meest uiteenlopende projecten, van keuken tot inspiratiewand en van waskast tot bed. En duur is het ook al niet. We laten je een aantal mooie voorbeelden zien.

Lees verder onder de advertentie

Wat is underlayment?

Underlayment is een plaatmateriaal dat bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Die lagen kun je goed zien aan de zijkanten van de plaat. Underlayment is vlak en je ziet er een soort vlammende houttekening in, die het zo populair maakt. Het materiaal werd vroeger vooral voor ondervloeren gebruikt en daarna vakkundig weggewerkt, maar nu wordt het juist gekozen om zijn looks en mag het in het zicht blijven.

De dunne lagen hout zijn met elkaar verlijmd. Hierdoor ontstaat een dikke en sterke plaat die tegen een stootje kan. Kromtrekken wordt voorkomen door de verschillende lagen en daardoor kun je het materiaal ook goed gebruiken voor meubels. Let op: gebruik het materiaal niet buiten, want tegen een flinke regenbui is het niet bestand.

DIY met multiplex

beeld vtwonen Beeld

DIY DIY: stylish traphekje

beeld vtwonen Beeld

DIY DIY: posters van underlayment

beeld vtwonen Beeld

DIY DIY: bed-achterwand met kast

beeld vtwonen Beeld

DIY Do it yourself: handige wasmachinekast

Multiplex en OSB

Vaak worden underlayment, multiplex en OSB in één adem genoemd, maar er is wel degelijk verschil. Multiplex is eigenlijk de verzamelnaam van verschillende plaatsoorten die op elkaar verlijmd zijn, vandaar die ‘multi’ in de naam. Underlayment en OSB zijn allebei een soort multiplex. Voor beide soorten geldt dat ze verkrijgbaar zijn in platen van verschillende formaten en diktes.

Het verschil tussen underlayment en OSB is dat de laatste is opgebouwd uit lagen van grove houtsnippers die watervast verlijmd zijn. Het materiaal ziet er dus grover en vaak wat donkerder gekleurd uit. Underlayment is strakker en sterker, OSB is weer wat goedkoper. Beide materialen kun je gebruiken voor DIY’s in huis, maar underlayment heeft meestal de voorkeur omdat het meer rust uitstraalt.

Goed om te weten

  • Er zijn verschillende soorten underlayment, meestal heeft het lichte en strakke Fins vuren en elliotis pine de voorkeur.
  • Underlayment is er in verschillende diktes. Voor meubels en andere toepassingen in huis is 18 mm het meest geschikt.
  • Zelf een grote plaat zagen is best een klus, laat dat daarom in de bouwmarkt doen. Die paar euro is het meer dan waard. Zorg dat je de maten op papier hebt en doe dit niet op een drukke zaterdagmiddag.
  • Underlayment heeft een vlammend patroon, het mooiste is om de vlam in de lengte te gebruiken.
  • Het plaatmateriaal heeft altijd een kant die het meest splintergevoelig is, kijk maar eens goed. Probeer deze niet aan de voorkant van jouw project te laten eindigen. En vergeet niet om goed te schuren!
  • Een plaat is meestal 244 cm lang en 122 cm breed. Een kast met langere deuren dan 244 cm is dus een no go, houd hier rekening mee.
  • Hoe mooi de onbewerkte versie van het materiaal ook is, geef het meubel toch een finish met blanke (parket)lak. Het beschermt tegen vlekken en kromtrekken en gaat vergeling tegen.

Ook mooi van hout!

Bron: vtwonen 10-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie