Wat is het verschil tussen vintage, tweedehands en brocante?

Vrijwel alles op deze foto is vintage. Glazen vitrinekastje en kruk Sprinkel + Hop. Klok Karlsson. Wit spiegelbordje Van Waay & Soetekouw. Tasje Ted Baker. Beeld vtwonen 04-2020 | styling Emmy van Dantzig | fotografie Jansje Klazinga
Beeld vtwonen 04-2020 | styling Emmy van Dantzig | fotografie Jansje Klazinga

Retro, tweedehands, vintage, brocante… zomaar wat termen die vaak worden gebruikt bij het omschrijven van een meubel of accessoire. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En nog belangrijker: wat is het verschil tussen vintage, tweedehands en brocante? 

Lees verder onder de advertentie

Vintage

Vintage is helemaal hot. Vandaar dat de term je de laatste tijd nogal om de oren vliegt. Maar is het wel terecht dat zoveel spullen als vintage worden bestempeld? Het lijkt alsof iedere mooie vondst uit de kringloop al vintage is, maar dat is niet zo. Met vintage worden meubels, kledingstukken en andere items bedoeld die gemaakt zijn tussen 1920 en 1980 en dus minimaal 30 jaar oud zijn.

De kwaliteit van de spullen moet nog redelijk goed zijn en kenmerkend voor die tijdsperiode. Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zijn en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.

LEES OOK
Snelcursus vintage: van mid-century modern tot space age

Lees verder onder de advertentie

Tweedehands

Het woord tweedehands zegt zelf eigenlijk al genoeg: je bent niet de eerste eigenaar van het item. Daarnaast zijn tweedehands spullen vaak niet zo uniek als vintage items en hoeven ze ook niet zo oud te zijn.

Antiek

Dan hebben we ook nog antiek. Deze term gebruik je eigenlijk als iets nog ouder dan vintage is. Een antiek meubelstuk moet namelijk minimaal honderd jaar oud zijn, uniek in zijn soort en vaak ook nog handgemaakt. Bij echt antieke spullen is het prijskaartje daar ook vaak naar.

LEES OOK
Kringen op een antieke tafel? Zo kom je er vanaf

Lees verder onder de advertentie

Brocante

Brocante is een term uit Frankrijk en betekent eigenlijk rommelmarkt of tweedehands. Toch worden er met deze term vaak andere spullen aangeduid dan tweedehands items. Dat zit ‘m dan met name in de looks. Brocante heeft een oudere landelijke en charmante look. Je mag aan brocante items dan ook zien dat meerdere eigenaren je voor zijn geweest en dat ze geleefd zijn. Dat is bijna een must voor echte brocante.

Retro

Alsof het allemaal nog niet verwarrend genoeg is, hebben we ook nog de term retro. Vaak denken mensen hierbij aan items uit de jaren zestig of zeventig, maar ook dit is niet helemaal terecht. Retro komt namelijk van het woord retroperspectief en dat betekent zoiets als ‘terugblik’. Items die teruglinken aan een andere tijdsperiode zijn dus retro. Dat kunnen ook spullen zijn die nu worden gemaakt, maar mét een retrolook.

Bron: beeld: vtwonen 04-2020 | styling Emmy van Dantzig | fotografie Jansje Klazinga

Lees verder onder de advertentie