WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vlooienmarkt shoppen als een pro

Wanneer je altijd de ándere rommelmarktbezoekers er met de grootste parels er vandoor ziet gaan, dan loont het misschien om voorzorgsmaatregelen te nemen. De pro’s zien spullen scoren op een vlooienmarkt namelijk niet als een gezellig uitje, nee het is serious business. Neem onderstaande tips goed door voor de volgende keer. En dan zullen we nog weleens zien wie er hier kan schatgraven.

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | ronde tafel met stoelen | vintage | vlooienmarkt tips
Hanglamp lokaal gekocht. Vintage eettafel via Tonic Design. Rood, keramieken kunstwerk Ben Orkin, overige keramiek Anthony Shapiro. Kunstwerk aan de muur van Varenka Paschke.

Begin op tijd

Vlooienmarkten beginnen vaak aan de vroege kant, misschien zlefs te vroeg naar jouw smaak. Maar heb je een missie, zorg dan dat je er bij aanvang staat. Want de beste vintage deals scoor je in de eerste twee uur. Neem ook voldoende kleine bankbiljetten en kleingeld mee, want aan het begin van de dag hebben de meeste verkopers nauwelijks wisselgeld.

Twijfel je over een aankoop? Niet doen, want achter je staat waarschijnlijk al een andere koopjesjager in je nek te hijgen. Neem verder genoeg tassen of een boodschappentrolley mee en trek je lekkerste schoenen aan.

Neem de tijd

Als je er op tijd bij bent, voel je je minder gehaast. Het is zonde om langs alle marktkramen te sprinten, want de helft ontgaat je dan. Kijk naast de kraam, speur onder de kraam, grabbel in de dozen en neem de tijd. Kijk ook bij kramen waar het minder druk is en maak een praatje met verkopers die mooie spullen hebben. Bij de juiste prijs komt namelijk vaak ook de gunfactor kijken.

Begin meteen met je ronde over de vlooienmarkt en neem pas koffie- of snackpauze nadat je hebt toegeslagen.

LEES OOK
De leukste vlooienmarkten voor vintage meubels in Nederland en België

Herken de kraam

Meestal zie je aan de kraam al met wat voor verkopers je te maken hebt. Er zijn vaak handelaren die hun waren netjes hebben uitgestald, met prijs en al. En dan zijn er de mensen die er een eenmalig staan met bijvoorbeeld spullen die van een familielid zijn geweest. Of verkopers die er voor de gezelligheid staan.

Vaak zijn de kramen van deze twee laatste groepen minder georganiseerd. Dat vraagt dus om echte schatgraaf skills. Bovendien willen deze mensen vaak met zo min mogelijk spullen weer naar huis. Ga bij deze kramen nog even langs tegen sluitingstijd en wie weet scoor je nog iets.

Ga met slecht weer (juist dan!)

In Nederland en België ben je niet altijd verzekerd van lekker weer en het kan dus voorkomen dat die buitenmarkt totaal verregent. Laat je hierdoor niet, zoals veel andere bezoekers, ontmoedigen en ga juist wel. Trek warme kleding en een regenpak aan en focus je op de spullen waar je voor komt. Ben je met de auto? Zorg dan dat je niet te ver van de vlooienmarkt parkeert, ver sjouwen met je nieuwe aanwinsten is in de regen nog vervelender.

Ga naar kleinere markten

Op de grote en bekende vlooienmarkten staan tussen de particulieren vaak ook handelaren. De prijzen liggen hier meestal hoger en vast. Op kleinere rommelmarkten – die op Koningsdag of in de lokale sporthal – vind je nog weleens spullen waarvan de verkopers geen idee hebben dat ze eigenlijk goud in handen hebben. Je moet je hier misschien door meer meuk heenwerken, maar er zit altijd wel iets tussen dat je kunt gebruiken. En voor weinig ook nog.

Afdingen

Vintage parels scoren is een sport, maar afdingen ook. Niet iedereen vindt het prettig om te doen, maar de lol van een nog goedkoper koopje smaakt vaak naar meer. Gewoon doen dus, het hoort erbij. En al helemaal als je meerdere items bij dezelfde verkoper koopt. Wil je de vondst echt graag hebben en is de verkoper niet te vermurwen, dan kun je altijd nog de vraagprijs betalen.

nog meer: Wooninspiratie