WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vintage of antiek? Zo herken je het verschil

Wanneer is een meubelstuk nou antiek en wanneer vintage? En hoe zit het met termen als brocante en retro? Voor iedereen die het ook niet meer weet, hebben we de verschillen hieronder op een rijtje gezet.

woonkamer ideeën romantisch | verschil tussen vintage en antiek
Originele schuifdeuren. Visgraatvloer en raamkozijnen donkerbruin gelakt. Muurverf F3.09.75 Histor. Fauteuil in de hoek en vloerlamp Brecht Murré Atelier, antieke fauteuil vintage vondst. Salontafel in het buitenland gekocht. Bank l’Authentique. Op maat gemaakt vloerkleed Cunera. Hoge kandelaar tweedehands, kandelaars op schouw Zara Home. Antieke houten spiegel veilingstuk. Hanglamp &tradition via Eijerkamp. Plaid Archive Store, gordijnen Woninginrichting De Stoffeerder.

Wanneer is iets vintage?

Vintage is het Franse woord voor gebruikte kleding en items die weer in de mode zijn. Eerder werden alleen tweedehands spullen vanaf de jaren 20 t/m 80 van de vorige eeuw bestempeld als vintage, maar tegenwoordig is die grens niet meer zo hard. Inmiddels kan vintage ook ‘van een goed jaar’ betekenen. Een ruim begrip dus.

Tweedehands

Ook tweedehands verwijst niet per se naar een bepaalde periode. Ook zegt het niets over de kwaliteit en kan het nog steeds nieuw verkrijgbaar zijn. Dat ene kledingrek van de nieuwe collectie van Ikea kan de volgende dag al op Marktplaats staan. Tweedehands betekent simpelweg dat iets ‘in een tweede set handen terecht komt’, om het letterlijk te vertalen. Het was eerst van één iemand, nu is het van iemand anders. Items die je zelf niet wilt hebben op deze manier een tweede leven geven is goed voor het milieu, want hierdoor hoeven er minder items nieuw te worden gemaakt en eindigt er minder ongewenst spul op de stort. Want, one man’s trash is another man’s treassure, zullen we maar zeggen.

LEES OOK
Vlooienmarkt shoppen als een pro

Wat is antiek?

Antiek gaat over spullen die minstens een eeuw oud zijn. Vaak zijn ze zeldzaam en handgemaakt (of met zo min mogelijk hulp van machines), vandaar dat er een hoog prijskaartje aan hangt. Dit soort items vind je onder andere bij speciaalzaken, op (online) veilingen, markten en tweedehandssites.

Doorleefd brocante

Weer zo’n Frans woord: brocante. Dit betekent eigenlijk vlooienmarkt. Voor brocante spullen gelden geen duidelijke regels, maar vaak komen ze net als vintage items uit de periode van 1920 tot 1980. Toch is er verschil tussen vintage en brocante en dat zit ’m met name in het uiterlijk. Brocante oogt doorleefd, terwijl vintage er juist gaaf moet uitzien. Qua stijl past brocante meer bij een romantische woonstijl en vintage bij een, nou ja, vintage woonstijl!

LEES OOK
Vintage stijlen herkennen: van mid-century modern tot space age

Retro

Retro staat voor retrospectief (terugblikkend). Vaak wordt de term gebruikt voor spullen die niet vintage of antiek zijn, maar wel een ouderwetse uitstraling hebben. Veel merken bieden nieuwe producten die qua stijl sterk lijken op vintage ontwerpen. De ‘ouderwetse’ Smeg-koelkast met de allernieuwste technologie bijvoorbeeld. Ontdek hier hoe je de retro stijl in huis haalt.

Ook sommige bekende designklassiekers worden met kleine aanpassingen opnieuw op de markt gebracht om tegemoet te komen aan de nieuwste wensen op het gebied van ergonomie. De Revolt en Panton chair zijn hier goede voorbeelden van. Nog steeds beauty’s, maar net even wat hoger en passender bij onze toegenomen lichaamslengte.

LEES OOK
Cashen met klassiekers: deze meubels zijn een goede investering

Vintage shoptips van de vtwonen stylisten

Ook onze stylisten snuffelen graag rond op rommelmarkten, in winkels met oude bouwmaterialen en hallen vol vintage. Maar hoe pluk je tussen alle meuk de echte parels eruit? Een paar tips van kringloopkoningin Marlous Snijder, op Instagram beter bekend als Ohmarie.

  • Weet wat je mooi vindt voordat je begint met struinen en laat je hier niet vanaf brengen. Een cheetabeeld gold vijf jaar geleden als kitsch, nu is het bon ton. Het helpt om op Pinterest rond te kijken; wat spreekt je aan?
  • Volg je gevoel en neem a la Marie Kondo alleen spullen mee die joy sparken. ‘Zo heb ik een groot bordeauxrood beeld van twee tijgers uit een Chinees restaurant in mijn eetkamer staan. De mensen die hier binnenkomen denken: mijn god, wat heeft zij hier staan? Maar elke keer als ik ernaar kijk, vervullen ze me met geluk en plezier.’
  • Denk groot en kijk of je spullen naar je hand kunt zetten. Stel, je ziet een lamp waarbij je de voet leuk vindt, maar de kap niet. Misschien kun je er een andere kap op zetten en wordt het daarmee wel jouw smaak.
  • Koop geen spullen die écht kapot zijn. Een beschadiging kan, maar moet niet storend of onherstelbaar zijn. Een loszittend tafelblad is makkelijk vast te maken met houtlijm. Maar als de schaal van een Eames-stoel kapot is, kun je die beter laten staan. En vraag je vooral af of je wel tijd hebt voor een tijdrovend project.
  • Negeer twijfels: ook al zijn de verkopers nog zo vriendelijk en hebben ze veel moeite gedaan om met een ladder die kroonluchter van het plafond te schroeven. Beleefd nee zeggen is altijd beter dan naar huis gaan met een miskoop.

nog meer: Wooninspiratie