WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een tuinhuis (laten) bouwen of kopen: alles wat je moet weten

Ze zijn praktisch, multifunctioneel én zien er ook nog eens prachtig uit in de tuin: tuinhuisjes. Ze zijn er in alle soorten en maten, maar ga je zelf een tuinhuis bouwen, laat je ‘m op maat maken of ga je voor een kant-en-klaar exemplaar? En hoe zit het met vergunningen?

tuinhuis

Vergunning voor een tuinhuis

Voordat je besluit dat je een tuinhuis wilt, is het belangrijk om te weten of dit ook kán. Kun je zomaar een tuinhuis of blokhut (laten) plaatsen in je tuin? Goed nieuws: in veel gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig en kun je ‘m gewoon plaatsen. Hier zitten wel wat voorwaarden aan vast. Zo mag je tuinhuis niet hoger zijn dan 3 meter en mag je ‘m niet gebruiken als keuken of slaapkamer. De totale oppervlakte mag niet groter zijn dan 30 m2. Voldoet je tuinhuis niet aan alle bovenstaande voorwaarden? Dan zul je wellicht een vergunning moeten aanvragen.

Let op: in iedere gemeente kan de wetgeving weer anders zijn. Check hier voor de zekerheid bij jouw gemeente of je je tuinhuis mag plaatsen zonder vergunning.

Tuinhuis kopen

Tuinhuisjes en blokhutten zijn natuurlijk kant-en-klaar te koop. Met overkapping zodat je een loungeplek creëert, als hobbyruimte, als slaapplek, of als opslagplek: er zijn talloze mogelijkheden en variaties met ieder hun eigen eisen en voorwaarden.

Kosten tuinhuis

Een kant-en-klaar tuinhuis of blokhut varieert enorm in prijs. Je hebt al kleine, metalen tuinhuisjes vanaf € 250 en houten tuinhuisjes vanaf € 500. Het is ook maar hoe gek je het zelf wilt maken. Ga jij voor groot, groter, grootst? Tuinhuizen met een overkapping of veranda zijn erg populair. Denk hierbij aan een richtprijs van zo’n € 5000. Je hebt ook tuinhuizen die meer in de buurt komen van een  vakantiebungalow. Dan kan het je zelfs tot € 50.000 (!) gaan kosten. Alles hangt af van de grootte, het materiaal, de vorm en de mogelijkheden.

LEES OOK
3x inspiratie voor een buitenhuis met wow-factor

Ben jij de vrouwelijke equivalent van Bob de Bouwer en is geen klus te groot voor jou? Ga lekker zelf aan de slag, als je de

tijd en ruimte hebt.

hangstoel

Zelf een tuinhuis bouwen of laten bouwen?

Toch kan het dat je eisen voor je tuinhuis zo specifiek zijn, dat jouw ultieme blokhut niet te verkrijgen is. Dan zul je aan de slag moeten. Of je gaat je eigen tuinhuis ontwerpen en bouwen óf je laat het doen door een vakman.

De keuze tussen zelf een tuinhuis bouwen of laten bouwen ligt vooral aan je budget, je tijd en je Handige Harry-factor. Ben jij de vrouwelijke equivalent van Bob de Bouwer en is geen klus te groot voor jou? Ga lekker zelf aan de slag, als je de tijd en ruimte hebt.

Zelf een tuinhuis bouwen

Ben je erover uit waar je specifiek een tuinhuis voor wilt en heb je een mooi ontwerp gemaakt? Dan kun je aan de slag. Bouw jouw tuinhuis in 5 stappen.

  1. De fundering – om te voorkomen dat je huisje na een paar weken schuin wegzakt, is een goede fundering belangrijk. Graaf een gat van ongeveer 30 centimeter diep en vul het met zand. Steek een paaltje in de grond die er net bovenuit steekt, waar je de bekisting tegenaan kunt timmeren. Vervolgens stort je het beton en laat je dit een paar dagen harden.
  2. Het frame – vervolgens maak je een frame van hout waar je de wanden en het dak aan schroeft. Dit doe je heel simpel met voldoende hout, een schroevendraaier, een boor en een hamer. Zet de muren aan de grond vast met ongeveer om de 30 centimeter een schroef. Zet ook de muren aan elkaar vast en plaats balken bovenop de muren voor extra stevigheid.
  3. De dakconstructie – er zijn natuurlijk verschillende soorten daken. Zo is een plat dak alweer heel anders bouwen dan een puntdak, oftewel een zadeldak. Een zadeldak is niet moeilijk om te plaatsen. Het zijn twee complete delen die je in de vorm van een driehoek in één keer op de muren plaatst.
  4. De dakbedekking – tegenwoordig zijn er talloze keuzes als het gaat om dakbedekking. Ga je voor dakpannen, een golfplaat, of wil je groene dakbedekking? Kijk online naar de mogelijkheden én natuurlijk de voor- en nadelen van iedere dakbedekking.
  5. De ramen en deuren – de finishing touch! Maak met behulp van een tutorial de kozijnen. Ga na welk materiaal je wilt gebruiken voor de kozijnen en wat de voor- en nadelen zijn. Zorg ervoor dat het frame 1,5 centimeter kleiner is dan de openingen voor je ramen. Bij de deur kun je kiezen voor een kant-en-klare deur, of je kunt er zelf één maken. Ga je voor de laatste optie? Zorg dan dat de deur niet te groot is en hij niet over de vloer schraapt bij het opendoen. Houd ook hier 1,5 centimeter over tussen het frame en de deur.

LEES OOK
Door weer en wind: 4 voordelen van een vrijstaande tuinkamer

Een tuinhuis laten bouwen

Een tuinhuis bouwen is een groot project. Dus als jij nou net niet vooraan stond toen de klus skills werden uitgedeeld, maar je wel precies weet wat voor prachtig tuinhuis je wilt, dan kun je beter een timmerman of houthandel inschakelen die jouw tuinhuis op maat voor je maakt. Ook hierbij lopen de kosten natuurlijk ver uiteen. Laat daarom een offerte op maat maken. Voor je het weet, staat er zo’n prachtexemplaar in je tuin!

Deze producten raden we aan

nog meer: Wooninspiratie