Earlybirds kopen de mooiste echte kerstboom
We tuigen massaal de kerstboom op vanaf het moment dat de eerste kerstfilms zich op Netflix melden. Uit onderzoek is gebleken dat een kerstboom versieren een waar geluksgevoel met zich meebrengt. Heel gezellig, maar een klein nadeel is wel dat de boom langer staat en de kans groter is dat dennennaalden zich onder de boom ophopen. Welke boom je dan het best kunt kiezen en waar je nog meer op moet letten? Dat hebben wij voor je uitgezocht.
LEES OOK
Ongeschreven regel: wanneer 'mag' je de kerstboom opzetten?
1. Kies de juiste plek
Het is belangrijk dat de kerstboom voldoende licht krijgt. Niet te veel trouwens, dus plaats de boom niet pal voor het raam. Ook niet dicht bij de centrale verwarming, om uitvallende naalden zoveel mogelijk te voorkomen. Zodra de boom een topplek heeft bemachtigd, kijk je naar de grootte. Wil je een variant tot aan het plafond, of ga je voor een of meerdere 'kleintjes'?
2. Kies de juiste boom
Je ziet door de bomen het bos niet meer: er zijn zo veel soorten kerstbomen, elk met zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Dit zijn vijf populaire varianten:
Nordmann
De grootste is de Nordmann. Dit is een volle kerstboom met donkergroene, glanzende naalden. Voordelen zijn dat de naalden amper prikken én dat ze niet snel uitvallen. Nog een pluspunt: bij de Nordmann krijg je minder tot geen allergische reacties.
Fijnspar
De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de piramidevormige Fijnspar. Ruikt lekker, maar laat helaas wel snel z'n enigszins prikkende naalden vallen. Niet de allerbeste keuze dus als jij het liefst de kerstboom al in november neerzet.
Blauwspar
Nog een schitterende kerstboomsoort is de Blauwspar. Houd je van een heerlijke dennengeur? Dan is dit een winnaar. Het nadeel zijn de prikkende naalden. Met kinderen en huisdieren in de buurt misschien niet de handigste keuze.
Servische spar
Deze boom staat bekend om de tweekleurige naalden: de bovenkant is groen, de onderkant blauw. Hierdoor oogt de Servische spar wat blauwachtig en dat is precies waarom veel mensen voor dit exemplaar kiezen. Nog meer voordelen: de spar ruikt heerlijk en de naalden vallen niet snel uit.
Japanse zilverspar
Woon je klein maar fijn? Dan is de Japanse zilverspar een goede optie. Dit is namelijk de kleinste in z'n soort waardoor hij weinig ruimte inneemt. Toch vult deze boom het hele huis met een heerlijke dennengeur.
LEES OOK
Wonderschone takken: wat je moet weten als je kerstverlichting gaat kopen
3. Echte kerstboom met of zonder kluit kopen
Als je bij de groep 'mij kan kerst niet lang genoeg duren' hoort, kies dan een boom met kluit of in een pot. Wie 'm na kerst in de tuin zet, heeft er ook het jaar erna weer plezier van. Toch liever een boom zonder kluit? Zet 'm dan in een kerstboomstandaard met waterreservoir, zodat je de boom water kunt geven. Zaag voordat je de boom in de standaard zet de onderste 5 centimeter van de stam af.
4. Kies het budget
Over het algemeen behoort de Nordmann tot een van de duurste kerstbomen, omdat die zijn naalden langer vasthoudt en ze niet prikken. Verder hangt de prijs af van de grootte van de boom. Handig om, voordat je naar het tuincentrum sjeest, te bedenken hoeveel geld je ongeveer uit wilt geven aan jouw droomboom.
5. Kies mooie ornamenten voor in de boom
Ga je voor een over the top-boom, of kies je voor minimalistisch? Er is tegenwoordig zoveel om uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor 'gekke' kerstversieringen, zoals deze exemplaren, of voor een bonte verzameling hangers in verschillende kleuren. Kijk wat het best matcht in het interieur.
LEES OOK
Niet zo standaard: 10x de mooiste kerstboomstandaards