WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met deze tip voorkom je tocht via het kattenluikje

Katteneigenaren kennen het fenomeen als geen ander en kunnen het geluid dromen: het klapperende kattenluikje dat vrolijk heen en weer zwiept wanneer de kat eigenhandig naar binnen en buiten klautert. Een handige oplossing, maar er zit een groot nadeel aan: de koude tocht die erdoor naar binnen komt. Met deze tip voorkom je dat.

Handige uitvinding voor wispelturige katten

De uitvinding van het kattenluikje is er een uit duizenden. Want wie een kat heeft weet precies hoe wispelturig de dieren kunnen zijn. Het ene moment willen ze naar binnen, om nog geen minuut later weer naar buiten te willen. Zonder luikje sta je dus telkens je kat op z’n wenken te bedienen om zo geen aanhoudend gemiauw te hoeven horen. Het luikje in de deur voorkomt dit, maar brengt helaas met iedere buitenspeelsessie van je huisdier een stroom koude tocht mee naar binnen.

Kleine aanpassing, groot effect

Toch hoef je geen genoegen te nemen met deze continue koude lucht. Een tochtvrij huis is binnen handbereik. Een paar kleine inzichten en aanpassingen zijn genoeg om minder kou in huis te ervaren. De eerste stap? Kijken waar het grootste warmtelek zit.

vtwonen 09-2021 | doek met het logo van Piet: een kat

Voorkom warmteverlies met niet één maar twee

slim geplaatste kattenluikjes

Warmtelek

In de meeste gevallen is de deur naar de hal met de voor- of achterdeur de boosdoener. In deze ruimte verzamelt de koude lucht zich. En aangezien de kat dan nog naar de woonkamer moet, is de kans groot dat deze deur op een kiertje staat óf je deze zelf telkens opendoet. En daar gaat het mis.

Twee kattenluikjes

De oplossing is simpel. Plaats een tweede kattenluikje op strategische plek: in de deur van de hal naar de woonkamer. Zo hoeft de deur niet telkens open, voorkom je dat de koude lucht uit de hal de woonkamer inkomt en kun je de warmte per ruimte dus een stuk beter reguleren.

Shop de leukste items voor je kat

nog meer: Wooninspiratie