WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips om minder plastic in huis te halen

Hoewel we weten dat plastic schadelijk is voor ons milieu, blijft het verminderen ervan soms een uitdaging. Gelukkig is het makkelijker dan je denkt: met kleine aanpassingen is plastic te vervangen voor een duurzaam alternatief. Vaak met een betere kwaliteit, nét zo handig in gebruik en een stuk stijlvoller. Lees onze tips voor minder plastic.

Zeep

Kies in de badkamer, toilet en keuken voor zeepdispensers. Door de dispensers steeds bij te vullen uit grootverpakkingen, bespaar je plastic én ben je goedkoper uit. Nog duurzamer? Ga voor een shampoo- of zeepbar om al bij de aankoop plastic te vermijden. Er zijn genoeg mooie zeepschaaltjes te vinden die je naast de kraan kan zetten of aan de muur kan bevestigen.

Minder verpakkingsmateriaal

Een begin maken om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken kan simpel: ga voor onverpakte producten. Kies bij het boodschappen doen bijvoorbeeld voor de onverpakte komkommer of paprika. En pak dan natuurlijk geen los plastic zakje. Papieren zakjes zijn een goed alternatief en ook makkelijk vaker te gebruiken. Een andere tip: ga net zoals bij de zeep voor grootverpakkingen. De kleine verpakkingen kosten op den duur namelijk veel meer plastic.

Klaar? Organiseren maar!

Shop dus zo veel mogelijk zonder verpakking en bewaar de grote porties in voorraadpotten. Win-win: naast dat het duurzamer is, word je er ook nog eens super georganiseerd van! Werk met etiketten voor overzicht. Kies dan natuurlijk wél voor voorraadpotten van glas of keramiek en niet van plastic.

Rietjes

Plastic rietjes zijn (gelukkig) aan het verdwijnen in de winkels en worden vervangen door de papieren variant. Handig voor kinderfeestjes, maar niet bepaald fijn om uit de drinken: de rietjes worden namelijk snel slap. De meest duurzame oplossing voor dit probleem zijn rietjes van roestvrij staal. Ze zijn herbruikbaar en makkelijk schoon te maken. De rietjes zijn er in verschillende soorten en maten, dus ook voor je smoothie.

Afval scheiden

Elke week gaan er plastic zakken vol met afval de deur uit en hier is meteen grote winst te behalen. Ga voor biologisch afbreekbare zakken of doe zolang mogelijk met één zak: geen ingewikkelde klus met een aparte plek voor papier, plastic, restafval en gft. Investeer in mooie, functionele prullenbakken om het scheiden van afval extra makkelijk te maken en gemotiveerd te blijven. Er zijn genoeg stijlvolle varianten die een prominente plek in huis verdienen.

Meer inspiratie voor duurzaam wonen? Kijk binnen in een bio-based boshuis en doe je voordeel met deze tips voor een tijdloos interieur.

Shop de stijl …

nog meer: Wooninspiratie