WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oma weet raad: zo verwijder je vlekken

Twijfel je altijd bij het kopen schoonmaakmiddelen in de supermarkt? Welke vernieuwde, verbeterde formule moet je nu weer kopen? Dat twijfelen is niet meer nodig. Oma weet veel betere en goedkopere oplossingen. Heb je vlekken die onmogelijk zijn om weg te halen? Geen paniek, oma weet raad.

schoonmaakproducten
Kapstok 5 haakjes ronde knop – Beukenhout – 5,95 (Dille & Kamille), Wasknijpers 36 stuks – hout – 3,95 (Dille & Kamille), Vershoudknijpers Eco Friendly – zwart – 1,95 (Mijn stijl), schoonmaak sponsje Loofah – 9cm – 4,95 – (Dille & Kamille), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), marmeren plaat – wit/grijs, Veger en blik gerecycled plastic – donkergrijs – € 5,95 (Mijn stijl), Singles afwasset 4-delig – zwart – €45 (ZONE.DK), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), Nagelbostel – beukenhout – 2,95 (Dille & Kamille), Nova One toiletborstel – zwart – €55 (ZONE.DK), schoenborstel – zwart – 15cm – 3,95 (Dille & Kamille), Denmark Wisser met Houder – zwart – 22 cm – € 54,95 – (ZONE.DK), 2 Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks –grijsblauw- L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), zeep amandel honing – 150 gram – 4,50 (Dille & Kamille), bruine kokas latex pad (Mijn Stijl), borstel messingsdraad – beukenhout – 4,95 (Dille & Kamille), mattenklopper – rotan – 70×25 – 9,95 (Dille & Kamille).

Inktvlekken op de tafel of een kledingstuk

Inktvlekken krijg je niet zomaar verwijderd. Toch kan het. En dat is nog makkelijk ook. Ben je met je pen uitgeschoten met het ijverig afstrepen van een to do van je lijst? Met een sinaasappelschil, melk of haarlak poets je de inktstreep zo van je bureau af. Als de inktvlek op je kleding terecht is gekomen, spuit er dan deodorant op en gooi het kledingstuk in de was. De meeste inktvlekken zijn daarna verdwenen. Een verse vlek kun je altijd eerst met een plakbandje deppen. Grote kans dat het meeste daarna weg is. Let op: je moet deppen, niet wrijven. Wrijven maakt de vlek alleen maar erger.

Kauwgom in kleren

Het is ons allemaal weleens overkomen: kauwgom in je kleren. Je zou het niet denken, maar met pindakaas verdwijnt de kauwgom als sneeuw voor de zon. Smeer een klein beetje pindakaas op de kauwgum en was het kledingstuk op 40 graden. Hierna is de kauwgom verdwenen. Goed om te weten: de pindakaas laat geen vetvlekken achter, omdat het een oplossende werking heeft. Je kunt het kledingstuk met de pindakaas ook in de vriezer gooien en een nacht laten liggen. De volgende ochtend haal je de kauwgom er gemakkelijk af. Geen pindakaas in huis? Gebruik dan boter. Nog meer tips voor het eruit halen van kauwgom in je kleren vind je op de website van Oma weet raad.

Rode wijnvlek

Rode wijn gemorst? Spa rood en witte wijn kunnen hier prima bij helpen. Giet er dus voorzichtig nog een glas achteraan. Doordrenk de plek daarna met water. Doe je dit niet dan is de rode kleur wel weg, maar zorgen de suikers van de wijn of sap voor nieuwe vlekken. Een alternatief is witte azijn. Ook dit kan helpen bij het verwijderen van rode wijnvlekken. Iets wat je beter kunt vermijden is zout. Het haalt de rode wijnvlek wel weg, maar trekt ander vuil aan, waardoor een nieuwe vlek ontstaat.

LEES OOK
Nooit meer vervelende vlekken op de muur? Dan heb je deze verf nodig

Thee-aanslag verwijderen

Thee-aanslag kan hardnekkig zijn. Het is moeilijk om zomaar te verwijderen. Mix warm water met soda, bakpoeder, maïzena of een beetje melk. Poets de theeaanslag met het mengsel en weg is de vlek. Het klinkt misschien raar, maar ook een bruistablet voor een kunstgebit doet wonderen voor vazen, theepotten en koffiekannen.

Vetvlekken oplossen

Het gebeurt voordat je er erg in hebt: een vetvlek op je lievelingsshirt. Maar het is makkelijker op te lossen dan je denkt. Smeer een beetje afwasmiddel op de vlek en gooi het kledingstuk in de was. Het helpt ook om de vlek nat te maken en er talkpoeder overheen te strooien. Laat de stof drogen, schud het poeder eraf en gooi het item in de was. Nóg een wondermiddel is tandpasta. Smeer een klein beetje op de vlek en laat het hard worden. Haal de tandpasta met koud water weg en was de kleding mee in de wasmachine. Dag vetvlek!

Plakken met tandpasta

Tandpasta is niet alleen handig om je tanden mee te poetsen, maar ook om zilveren sieraden of bestek mee te poetsen. Naast dat kun je tandpasta als lijm gebruiken. Als je bijvoorbeeld houten letters op een deur wilt plakken, kun je een dunne laag tandpasta op het hout smeren, dit even laten drogen en de letters tegen de deur duwen. Als je de letters na verloop van tijd van de deur haalt, blijven er geen lelijke plekken achter.

magnetron
foto: unsplash

Magnetron schoonmaken

Geurtjes in de magnetron zijn niet fijn. Maar hoe kom je van die vervelende luchtjes af? Zet een aantal dagen achter elkaar een schaaltje met bakpoeder, houtskool, tapijtpoeder of gemalen koffie in de magnetron. De geurtjes trekken hierin en verdwijnen zo uit de magnetron. Vergeet het alleen niet elke dag te verversen. Je kunt ook het sap van meerdere citroenen, azijn of een aantal theezakjes in een flinke laag water aan de kook brengen. Zodra de vloeistof kookt, zet je de magnetron uit. Laat de magnetron afkoelen met de deur dicht. Haal daarna de dampaanslag van de wanden en je magnetron ruikt weer als nieuw.

Kalk verwijderen met cola

Elke wc heeft last van kalkaanslag. Een verrassende tip? Je kunt de aanslag verwijderen met cola. Schenk een fles leeg langs de randen en laat het even intrekken. Daarna ziet de wc er weer fris uit. Zit de aanslag onder water? Draai dan de watertoevoer dicht, trek de wc door zodat er geen water meer in de pot zit en giet er een fles cola in leeg. Laat dit even inwerken, schrob met de wc-borstel en trek de wc door. Vaarwel kalkaanslag.

Stofzuigergeurtjes verbannen

Zeer herkenbaar: de vieze geur die een stofzuiger verspreidt tijdens het zuigen. Als je wat waspoeder in de stofzuigerzak doet voordat je gaat zuigen, heb je er geen last meer van. Meer tips voor een fris ruikende stofzuiger ontdek je hier.

Dag spinnen(web)

Spinnenwebben aan de wand geven iedere schone ruimte direct de look alsof er maanden niet is schoongemaakt. Die ben je dus liever kwijt dan rijk. Zet op de plekken waar je last van spinnen hebt een schaaltje met zout neer. Het vocht van de spinsels wordt opgenomen door het zout. Wil je de spinnen ook verjagen, zet dan een schaaltje water met azijn neer. De spinnen kunnen daar niet goed tegen en zullen een andere plek zoeken.

Laat de wasmachine weer fris ruiken

Soda is een wondermiddel dat vaak uitkomst biedt. Zo ook bij een stinkende wasmachine. Wasmiddel en wasverzachter koeken na een tijd aan in de afvoer en dat veroorzaakt een vervelende geur. Daarnaast wassen we minder op hoge temperaturen, waardoor niet alle vetten oplossen. Een oplossing is het draaien van een kookwas (90 graden) met een handje soda of een vaatwasmachinetablet. Als je dit eens in de vier maanden doet, blijft je wasmachine fris ruiken.

spray vaatwasser
etiketten D&K logo – 1,50 (Dille & Kamille), flessenwisser babyfles – 30×5 cm – 3,25 (Dille & Kamille)

Kaarsvet verwijderen

Vlekken kaarsvet zijn makkelijker weg te halen dan je denkt. Schraap eerst zo veel mogelijk kaarsvet weg met een mes. Leg op de plek die overblijft een velletje absorberend papier, bijvoorbeeld keukenrol. Strijk hier met een warme, niet te hete, strijkbout overheen. In de meeste gevallen is de vlek meteen weg. Mocht er toch wat kaarsvet achter blijven, gebruik dan wasbenzine op een prop met watjes om de vlek voorzichtig weg te poetsen.

Grasvlekken in kleren

Gras in je kleren gaat er niet één, twee, drie uit. Probeer een verse grasplek zo snel mogelijk te behandelen met verdunde ammonia of citroensap. Was het kledingstuk daarna zo heet mogelijk, als dit volgens de wasvoorschriften toegestaan is. Oude grasvlekken verdwijnen door de kleding in zure melk te weken. Spoel het daarna uit met verse melk en weg is de vlek. Was de kleding daarna goed, want van de geur van zure melk wordt niemand blij.

Schoonmaakhulpjes shoppen…

nog meer: Wooninspiratie