WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Last van vocht in huis? Dit kun je eraan doen

Last hebben van vocht in huis is geen pretje. Als je er vroegtijdig bij bent, kun je de boel nog vrij makkelijk bevechten. Heb je al langer last van vocht in huis? Dan kun je van meerdere dingen last krijgen. Denk aan schimmel, houtrot en zelfs gezondheidsklachten. Te veel vocht in huis wil je dus ten allen tijden voorkomen. Lees hier hoe je dat doet.

vtwonen 05-2018 | ramen wassen zonder strepen

Wat doet vocht in huis?

In een vochtig huis groeien schimmels op een hoog tempo en is er meer huisstofmijt te vinden. Er kunnen vochtplekken ontstaan en een muffe geur. Daarnaast hebben mensen die in een vochtig huis wonen vaker last van gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid en problemen met de luchtwegen. Allesbehalve prettig dus. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%. Thuis kun je dit opmeten met een hygrometer.

LEES OOK
Natuurlijke luchtverfrissers: deze kamerplanten zijn gezond voor je

Wat zijn de oorzaken?

Voordat vocht in huis kan worden tegengegaan, moet de oorzaak achterhaald worden. Veelal worden de problemen veroorzaakt door onvoldoende ventilatie of ventilatiemogelijkheden. In huis ontstaat gedurende dag namelijk heel wat condens. Bijvoorbeeld door wassen of douchen. 

Maar er kunnen ook bouwkundige problemen zijn waardoor er een teveel aan vocht in huis komt. Denk aan lekkages, optrekkend vocht in wanden of onvoldoende isolatie. Denk je hier last van te hebben? Schakel dan de hulp in van een professional om voor eens en altijd af te rekenen met het vochtprobleem. 

LEES OOK
Droge lucht in huis? Dit kun je eraan doen

Hoe herken je een vochtprobleem?

Het meest voorkomende en bekende verschijnsel is een muffe geur in huis of het klam aanvoelen van gestoffeerde meubels. Verder kun je last hebben van:

  • Was die minder snel droogt
  • Schimmelvorming 
  • Vochtplekken op de muur
  • Loskomend stucwerk, behang, afbladderende verf en houtrot
  • Condensvorming op ramen of koude oppervlakken zoals muren
  • Zilvervisjes en ander ongedierte
  • Hoger energieverbruik

Wat kun je doen aan vocht in huis?

Ventileren, ventileren, ventileren! Als het nog niet duidelijk was: ventilatie is het belangrijkste element in vochtbestrijding. Er moet een constante stroming van lucht aanwezig zijn in huis. Zorg dat er in elke kamer in huis in ieder geval een rooster openstaat of een raam op een kier. Zet de ramen en deuren tegenover elkaar open om het huis op een snelle manier te luchten. Laat raamdecoratie het ventilatieproces niet verstoren en maak ventilatieroosters zeker eens per jaar goed schoon.

Ventileer altijd extra tijdens activiteiten waarbij extra condens vrijkomt, zoals wassen, strijken, koken, douchen of baden. Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan en tijdens het douchen de mechanische ventilatie. Laat beide na de activiteit nog geruime tijd draaien op een hoge stand. Maak de badkamervloer -en muren na een douchesessie ook altijd zo droog mogelijk met een trekker of doek. 

Ook verwarmen en isoleren helpt bij de vochtbestrijding. Zorg dat de thermostaat in ieder geval altijd op 15 graden staat en dat het huis goed geïsoleerd is. Dicht ook onnodige gaten bij bijvoorbeeld de keukenafvoer of meterkast.

Bang dat de ventilatiestroming niet optimaal is? Dan kun je altijd nog een luchtontvochtiger aanschaffen. Deze zuigt vochtige lucht op en blaast er droge lucht voor in de plaats. Een luchtontvochtiger zorgt voor het perfecte klimaat in huis. Nog een leuk extraatje: vuil en stofdeeltjes blijven achter in een filter, waardoor de lucht ook zuiverder wordt. Double score! 

LEES OOK
Dit zijn de voordelen én nadelen van airco in huis

Om vocht in huis te bestrijden…

nog meer: Wooninspiratie